Dorost postupuje mezi 12 nejlepších! V Šumperku dominoval čtyřgólový Jevtěchov

17.11.2022, Gabriela Juříková

Moravská skupina Extraligy dorostu byla v základní části soutěže nejvyrovnanější a rozhodnout o čtveřici postupujících mohlo už čtvrteční kolo. Což se i stalo. Po reprezentační přestávce jeli porubští dorostenci k předposlednímu utkání před dalším rozdělením skupin do Šumperku a hned v první třetině získali slušný náskok. Díky střelecké produktivitě nasázeli celkem sedm gólů a čtyři z nich vsítil Oleksij Jevtěchov. Ve statistikách si polepšil dvěma góly Tobiáš Vehovský a jedním Mykyta Bodnar. A jelikož Kometa neuspěla na ledě Vítkovic, DOROST RT TORAX POSTUPUJE MEZI 12 NEJLEPŠÍCH TÝMŮ.

Extraliga dorostu – Východ - 13.kolo čt 17.11.15:00
HK Mladí Draci Šumperk
HC RT TORAX Poruba
2:7(0:3, 1:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 25. Karas (Veselý), 46. Prokop (Pospíšil) – 1. Jevtěchov (Koida, Skorochod), 6. T. Vehovský (M. Hlaváč), 11. Jevtěchov (Zachariasz, Bodnar), 22. Bodnar (Koida), 40. Jevtěchov (Skorochod, S. Stasiuk), 46. Vehovský (M. Hlaváč), 53. Jevtěchov (Skorochod, Koida). Rozhodčí: Šudoma – Bubela, Bezděk. Vyloučení: 5:8, navíc Pospíšil (SUM) 5+OK. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 52. Střely na branku: 19:41. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5, 2:5, 2:7.
HK Mladí Draci Šumperk: Habas – J. Veselý, Jarmara, Souček, J. Březina, Cabadaj, Prokop, K. Březina – Škrabal, Pospíšil, Karas, Maurer, Verner, Hejátko, Seidenglanz, Mácha, Pazourek.
HC RT TORAX Poruba: Láryš – Bodnar, S. Stasjuk, Pavlíček, F. Veselý, Gebauer, Jeřábek, Bortoli – Koida, Jevtěchov, Skorochod – Hansel, P. Sobol, Indrst – M. Hlaváč, Zachariasz, T. Vehovský

První formaci stačilo pouhých 46 vteřin k otevření střelecké listiny. V první útočné šanci proměnil Oleksij Jevtěchov přesnou Koidovu nahrávku v gól. Mladí Draci zůstávali před Láryšem jen díky zakázaným uvolněním hostů, jenže se střelecky neprosadili. To se ale nestalo Porubanům, protože v šesté minutě lovil Habas kotouč z brankové sítě po přesně mířené střele Tobiáše Vehovského. V polovině třetiny dorostenci RT TORAX hráli přesilovku a po minutě dostali dokonce šanci pěti proti třem. Tu využil k vedení 3:0 Oleksij Jevtěchov. Celou akci začal obránce Bodnar, když našel volného Zachariasze, jenž viděl ještě lépe postaveného Jevtěchova. Početní výhodu získali i domácí a to dvakrát za sebou. Ale byli víceméně v defenzívě. Porubané i ve čtyřech dokázali ohrozit Habase. Závěr třetiny odehráli hosté v oslabení a ještě pár vteřin druhého dějství k tomu.

Což ubránili a hned v druhé minutě po přestávce změnili Moravcovi svěřenci stav. Koida našel najíždějícího Mykytu Bodnara a ten namířil puk mezi tři tyče. Následovalo vzájemné vyloučení a hra ve čtyřech vyhovovala více Mladým Drakům. Jakub Veselý prostrčil na Antonína Karase, jenž Láryše prostřelil. Porubané nabídli soupeři další přesilovky, využity ovšem nebyly. Závězečné minuty druhé třetiny byly v režii Poruby. Indrst nahrál Petru Sobolovi, jehož střelu Habas zachytil. V začínající poslední minutě zkompletoval Oleksii Jevtěchov hattrick po nahrávce Skorochoda – 5:1.

Po přestávce se gólově radovali i domácí. V šesté minutě snížil na 2:5 Vojtěch Prokop, což ale dlouho nevydrželo. Po vhazování ve středovém kruhu se na bránu vydal RT TORAX a Tobiáš Vehovský po přesně adresované nahrávce Mathyase Hlaváče střelou nad ledem zvyšuje na 6:2. Mladí Draci se dostali opět do tří, navíc přišli o hráče vyloučeného do konce utkání, ale toto oslabení ustáli. Porubané využili až klasickou početní výhodu, kdy puk za Habase poslal v zápase již po čtvrté Oleksij Jevtěchov. Zbývající čtyři minuty přesilovky, Pospíšil totiž vyfasoval 5+OK, se stav nezměnil. RT TORAX po výhře ve Škoda aréně a cestou domů slavil postup mezi 12 nejlepších týmů, protože Kometa nezískala ve Vítkovicích ani bod a už se nemůže mezi čtveřici postupujících dostat.