Přímý souboj o druhou příčku byl dvě třetiny nerozhodný. Body ztratili dorostenci ve třetím dějství

06.10.2022, Gabriela Juříková

První kolo vzájemných zápasů základní části Extraligy dorostu ukončilo městské derby. Navíc se střetly týmy se shodným počtem bodů v tabulce, kdy Poruba díky skóre byla na druhém místě před Riderou. Porubští dorostenci dvakrát vedli a po dvou třetinách hráli s rivalem nerozhodně 2:2. Jenže ve třetí periodě se karty otočily a Vítkovice čtyřmi góly utkání opanovaly. RT TORAX první vedení zvrátil, na druhé již nenašel odpověď a do Poruby se vrátil s prohrou 3:6.

Extraliga dorostu – Východ - 7.kolo čt 6.10.16:00
HC Vítkovice Ridera
HC RT TORAX Poruba
6:3(1:1, 1:1, 4:1)
Branky a nahrávky: 7. Fibigr (Glas), 35. V. Fojtík (Chaloupka, Fibigr), 42. V. Fojtík (Matějka, Fibigr), 49. V. Fojtík (Čuba, Man), 55. Glas (Saxa), 59. Saxa – 11. Koida (Bodnar, Jevtěchov), 21. Koida, 44. Jevtěchov (Koida). Rozhodčí: Pavel – Klimek, Peluha. Diváci: 156. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Střely na branku: 6:3. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 6:3.
HC Vítkovice Ridera: Vilém – Fibigr, Chaloupka, M. Fojtík, Vincent Glos, Man, Čuba – Saxa, Fasner, Žídek, V. Matějka, Muroň, Douda, Glas, Hanák, V. Fojtík, Nazad
HC RT TORAX Poruba: Láryš – Dragon, Stasjuk, Jeřábek, F. Veselý, Gebauer, Bodnar, Pavlíček – Zachariasz, Sobol, Jevtěchov, Koida, Hansel, M. Veselý, Vehovský, Skorochod, Foltýn, Hlaváč. Láryš – F. Veselý, S. Stasjuk, Bodnar, Jeřábek, Gebauer, Pavlíček, Dragon – T. Vehovský, Foltýn, Hansel, Koida, Jevtěchov, M. Veselý, Zachariasz, Skorochod, P. Sobol, M. Hlaváč

V deváté minutě měli Žídek se Saxou jedinečnou šanci otevřít skóre, ale proti byl gólman Láryš. V desáté minutě dostala Poruba druhou přesilovku, kterou po sedmi vteřinách využila. Hosté vyhráli vhazování před Vilémem, Bodnar posunul na Rodiona Koidu, který se nemýlil. Po inkasování dostaly početní výhodu i Vítkovice. Porubu uzamkly v pásmu, několik hráčů se pak snažilo dorazit kotouč do brány, nakonec našel místo u tyčky Jakub Fibigr. Puk se od tyčky odrazil za brankovou čáru.

Po přestávce šel RT TORAX podruhé do vedení. Bylo odehráno 47 vteřin a Rodion Koida svou střelu vyraženou Vilémem dorazil. Vyrovnání se konalo až ve 35. minutě, kdy Chaloupka přihrál mezi kruhy najíždějícímu Vojtěchu Fojtíkovi, který předvedl několik kliček, položil si brankáře a bekhendem zakončil pod horní tyč. Do druhé přestávky se šlo za stavu 2:2.

RT TORAX dohrával po pauze oslabení, které aktivně ubránil vhazováním kotoučů. Jenže domácí měli při každém vstupu do útočné třetiny tlak, což zúročili druhou brankou Vojtěcha Fojtíka. Vítkovické vedení mělo krátký život. Koida sebral ve středním pásmu soupeři puk, vjel drze do útočné třetiny, kde nahrál na ose hřiště najíždějícímu Oleksij Jevtěchovovi. Ten nahrávku poslal nad ležícího Viléma a dostal utkání do třetího vyrovnání. Po šanci Matyáše Veselého se do útočné třetiny dostal Chaloupka. Vítkovice si vytvořily tlak, z něhož vytěžili vedoucí branku. Hattrick, čistý hattrick, zkompletoval Vojtěch Fojtík. Láryš několik střel vykryl, na střelu z blízka nestačil. Srovnání zabránila po střele Hansela tyč, Matyáš Veselý trefil jen vyrážečku. V 55. minutě po přihrávce Saxy zamířil přímo mezi Láryšovy betony Sebastian Glas. Vítkovice odskočily o dvě branky. Snížit manko měl možnost několikrát Tomáš Hansel a když se vhazovalo před Vilémem, sáhli porubští trenéři po oddechovém čase po hře bez brankáře. Pásmo ale hosté neudrželi a do prázdné brány zakončil Markus Saxa. Porubané výborně rozehrané utkání v závěrečné třetině nezvládli a prohráli 3:6.

Ohlasy k utkání

David Moravec (HC RT TORAX Poruba): Po vyrovnaných dvou třetinách se ve třetí dostavily zbytečné chyby, které o něco živější a sebevědomější soupeř trestal. Dvě třetiny jsme zvládali hrát do obrany, zastavovat jejich výpady. Jenže jsme často hráli v oslabení, což samozřejmě ubírá sílu, ale to, co bylo špatně, bylo přidržované střídání a nedodržování taktických pokynů. Tato prohra nás mrzí už proto, že hra byla oproti zápasu s Šumperkem i v Brně, kdy jsme nehráli tak zodpovědně do defenzívy, o dost lepší. Ale ještě ne všichni hráči pochopili, jak odehrát puk z obranného pásma, kde vzniká soupeřův tlak.