To byla divočina! Ve Zlíně dorost ztratil vedení, nakonec získal dva body

22.09.2022, Gabriela Juříková

Třetí kolo Extraligy dorostu zavedlo porubské borce na led Zlína. Po dvou třetinách byl stav velice příznivý – 4:2 pro RT TORAX. Jenže třetí dějství se vydařilo Beranům a utkání v rozmezí sedmi minut otočili na 5:4. Trenéři Poruby si vzali oddechový čas a zlínské vedení po čtrnácti vteřinách bylo minulostí. Prodloužení ukončil ještě v první minutě obránce Ondřej Jeřábek spanilou jízdou až do brankoviště. Dvěma góly se na výhře podílel Oleksij Jevtěchov, první góly v dorostu vsítili Jakub Indrst i zmíněný Jeřábek.

Extraliga dorostu – Východ - 3.kolo čt 22.9.17:30
PSG Berani Zlín
HC RT TORAX Poruba
5:6p(1:2, 1:2, 3:1 – 0:1)
Branky a nahrávky: 18. Mikel (Frolo, Kos), 22. Vaculík (TS), 51. Heš (Holba, Vaculík), 56. Mikel (Lukaštík), 58. Kos (Mikel) – 8. Koida, 9. Jevtěchov (Skorochod, Koida), 29. Indrst (Zachariasz, Jeřábek), 38. Jevtěchov (S. Stasjuk, Skorochod), 58. Zachariasz, 61. Jeřábek (Hansel) Rozhodčí: Poláček – Blažek, Šobáň. Diváci: 123. Vyloučení: 3:7. Využití 0:0. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 32:39. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4, 5:4, 5:6.
PSG Berani Zlín: Kowalczyk – Kotala, Mořkovský, Kopřiva, Mikel, Lukaštík, Schmied – Vaculík, Kos, Holba, Pečner, Valášek, Pešák, Frolo, Hampl, J. Heš, Klimek
HC RT TORAX Poruba: Láryš – Dragon, S. Stasiuk, Jeřábek, F. Veselý, Gebauer, Bortoli, Pavlíček – Zachariasz, P. Sobol, Jevtěchov, Indrst, Koida, Hansel, M. Veselý, T. Vehovský, Skorochod, M. Hlaváč

První střelu utkání vytvořili Ševci a ani Indrstova rána nedopadla do brankové sítě. Až přesilovka Poruby, která ustála oslabení, vedla ke změně stavu. Rodion Koida ukončil přesilovku osmnáct vteřin před jejím vypršením. Po skoro minutě se RT TORAX dostal do vedení 2:0 díky spolupráci Koidy s Oleksiem Jevtěchovem. Domácí se dostali do těžké defenzívy a jen díky Samuelovi Kowalczykovi nedošlo k navýšení porubského vedení. Až v druhé polovině třetiny se Zlínští dostali do zápasu a častými výpady si vypracovali snížení. Tomáš Mikel si počkal na nahrávku Frola a poslal puk na bránu, kde puk odrazem od něteré brusle změnil směr mezi gólmanovy betony. Závěrečné dvě minuty se Porubané bránili v oslabení a úspěšně. Do kabin šli s vedením 2:1.

Do druhé třetiny vešli útočněji hosté, jenže gólově se to neprojevilo. Naopak v obraně museli zatáhnout za záchrannou brzdu a nařízené trestné střílení dostalo utkání do vyrovnání. Martin Vaculík rozpohyboval Láryše a zakončil do protipohybu. Ve 26. minutě šli hosté do tří, ale brzy hráli Zlínští jen ve čtyřech. I tak nastřelili Láryšovu tyč a nakonec se rychle vraceli při samostatné akci Jevtěchova, který ušetřil čas v oslabení a bekhendovou střelou zakončil. Pak vyrazil Láryš střelu Kose a RT TORAX založil útok s gólovou tečkou. Za obranu se prosmýkl Jakub Indrst a Kowalczyka obhodil kličkou. Následně tým oslabil, ale díky skvélu Janu Láršovi se stav neměnil. Porubané vzali otěže utkání do svých rukou a Kowalczyk měl plné ruce práce. Zlínští zahrozili v oslabení, jmenovitě Vaculík, kterému ale do zakončení vložil hůl vracející se obránce. Přesilovku RT TORAX sice neproměnil, ale díky špatné rozehrávce Ševců se dopracoval ke čtvrté brance. Oleksij Jevtěchov stál u levé Kowalczykově tyči a zakončil odražený puk do odkryté poloviny brány.

Šimon Pavlíček zabránil skluzem v brankovišti zlínskému zakončení v úvodu třetího dějství. Pak byli Porubané opět ve čtyřech, ale zlínským hráčům nedovolili střílet. Navíc drželi puk v útočné třetině. Vyrovnání měl na holi Martn Vaculík, kdy dva na jednoho zakončil jen do betonu Láryše. Práci měli oba gólmani na střídačku. Když byly obsazeny obě trestné lavice, dostal se Zlín na rozdíl jedné branky, když byl Jakub Heš velmi důrazný při jízdě do brankoviště a švihem rozvlnil brankovou síť. Po pěti minutách se domácí radovali z vyrovnání. Tomáš Mikel nahazoval puk na bránu od modré čáry a jelikož Láryšovi přejeli hráči brankovištěm, nemohl zasáhnout včas. Dvě minuty poté dokonali Berani obrat! Na hranici brankoviště byl důrazný Dominik Kos a trenéři Poruby sáhli po oddechovém čase. Od zlínského vedoucích gólu bylo odehráno čtrnáct vteřin, kdy RT TORAX vyrovnal díky Olafu Zachariaszovi.

Prodloužení už v první půlminutě ukončila Poruba díky ofenzivnímu výletu obránce Ondřeje Jeřábka. Do pásma najel středem, zamířil na pravé křídlo, kde tělem odmítl protihráče a při projetí brankovištem zametl puk za Kowalczykova záda. Dobře rozehrané utkání, bylo skoro ztracené, ale bojovnost nejen ukrajinských posil vedla k prodloužení zápasu a nakonec i zisku druhého bodu.