Důležité tři body zůstávají doma! Poruba po kvalitním výkonu porazila Jihlavu

18.09.2021, David Kubatík

Porubští hokejisté před sebou měli v rámci 3. kola Chance ligy první větší herní zkoušku, kterou ale zvládli parádně. Jednoho z favoritů letošního ročníku zdolali po kvalitním výkonu 4:2 a připsali si do tabulky veledůležité tři body. Dvakrát se proti Dukle prosadil Radim Toman, po jedné trefě do černého přidali Petr Stloukal a Pavel Jenyš. Jistý Ervins Muštukovs navíc kryl 36 z 38 jihlavských střel.

CHANCE LIGA - 3.kolo so 18.9.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Dukla Jihlava
4:2(1:0, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 9. Toman (Špaček, Voráček), 37. Stloukal (Bitten, Szathmáry), 54. Jenyš (Toman, Špaček), 60. Toman (Korkiakoski) - 29. Havránek (Fronk, Niko), 55. Čachotský (Helt, Lichanec). Rozhodčí: Cabák, Micka – Dědek, Kučera. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 650. Střely na branku: 34:38. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Muštukovs – Szathmáry, Husa, Žovinec, Houdek, Voráček, Kozák, Urbanec – Stloukal, Bitten, Korkiakoski – Guman, Vachovec, Gřeš – Jenyš, Toman, Špaček – Kanko, Hotěk, Brodek.
HC Dukla Jihlava: Žukov – Dundáček, Mareš, Eliáš, Niko, Bilčík, Kauppila, Kowalczyk - Harkabus, Fronk, Illéš – Čachotský, Lichanec, Helt – Havránek, Zadražil, Houška – Seman, Juda, Brož.

Diváci mohli v první třetině sledovat svižný hokej se spoustou zajímavých šancí, tak jak se na souboj dvou favoritů soutěže sluší. A brzy se dočkali i gólu. Na konci osmé minuty si šel za podrážení sednout domácí Kanko a dal se tedy předpokládat tlak hostů z Vysočiny. Místo něj však přišel kiks v jejich rozehrávce, kterého nejlépe využil Radim Toman a z mezikruží nedal Maximu Žukovovi žádnou šanci zasáhnout. Ve dvanácté minutě mohl porubské vedení ještě navýšit Samuel Bitten, ale ruský gólman byl tentokrát proti. V první dvacetiminutovce se pak už nic zásadního na porubském ledě neodehrálo, a tak se šlo do šaten za toho nejtěsnějšího možného vedení domácích.

I v druhé třetině pokračoval na ledě RT TORAX ARENY oku lahodící zápas plný zajímavých hokejových akcí. A oproti minulé části v ní padly hned dva góly. Nejprve se na začátku devětadvacáté minuty prosadil dorážkou z mezikruží jihlavský Tomáš Havránek a vyrovnal. Porubští se ale nevzdali a čtyři minuty před koncem přišla z Bittenovy hole geniální přihrávka zpoza branky na volného Petra Stloukala, který nádherným způsobem vymíchal Žukova a poslal puk nad jeho vyrážečku. I druhá část tak skončila jednobrankovým vedením týmu z Ostravy.

V úvodu třetí části mohli dát porubští borci hned dva góly, žel bohu pro ně se však halou v obou případech pouze rozezněl zvuk brankové konstrukce. Činil se ale i jejich maskovaný muž v brance. Ervins Muštukovs během následného oslabení vychytal hromadu nadějných jihlavských pokusů. A tak to nakonec šest a půl minuty před koncem přišlo. Pavel Jenyš využil chybné rozehrávky hostů a svůj „samostatný nájezd“ zvládl náramně. Dvoubrankové vedení Ostravanů ale vydrželo pouhou minutu a půl. Potom totiž obdržel geniální přihrávku před odkrytou branku Tomáš Čachotský a snížil. Hned na to navíc ten samý hráč spálil další stoprocentní šanci. Jihlavští pak sahali po vyrovnání až do poslední minuty. Zkusili i power-play, která se jim nakonec stala osudnou. Sedmnáct vteřin před koncem pečetil porubské vítězství střelou do prázdné branky Radim Toman.

Příští zápas odehrají Porubští ve středu 22. září, když od 17:30 změří na Lapači síly s domácím Vsetínem

Ohlasy k utkání

Jiří Šejba (HC RT TORAX Poruba 2011): Jihlava má výborný tým, proti Vsetínu hrála parádně. Kluky jsme na utkání připravovali a dopodrobna jim ukazovali, co a jak soupeř hraje. Oproti předchozím zápasům jsme zjednodušili hru a začali hrát do těla. První třetina byla z naší strany hodně dobrá. Druhá už byla taková vyrovnaná a ve třetí byly chvíle, kdy jsme špatně reagovali na určité situace. Ale pořád jsme vedli a opět nás podržel výborný brankář. Nebylo to ale jen o něm, každý hráč nechal na ledě všechno.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Do utkání jsme nevstoupili úplně špatně, jenže po inkasované brance v naší přesilovce se nám hra rozsypala a zbytek první třetiny byl katastrofický. Jak jsme odehráli poslední část hry, takhle bych si představoval celý zápas. Bohužel Poruba byla jasně lepší a zaslouženě vyhrála. Udělali jsme spoustu chyb, což v podstatě rozhodlo. Dvě třetiny prostě hráli domácí lépe a byli za to odměněni i tím, že jsme v závěru nedali na 3:3 z velké šance před prázdnou brankou.