POSTUP! Poruba otočila zápas proti Zubrům a míří tou nejrychlejší cestou do semifinále

24.03.2021, David Kubatík

Čtvrtý čtvrtfinálový zápas Chance ligy mezi Porubou a Přerovem začal na ledě RT TORAX ARENY znovu dost opatrně. Až pět minut před druhou sirénou otevřel skóre přerovský Dostálek, na což dokázal velice rychle zareagovat Šimon Szathmáry, který srovnal. O porubském postupu mezi čtyři nejlepší pak rozhodl deset minut před koncem v přesilové hře Marek Špaček.

CHANCE LIGA - ČF4 st 24.3.17:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC ZUBR Přerov
2:1(0:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 39. Szathmáry (Kozák, Korkiakoski), 50. Špaček (Korkiakoski, Kozák) - 36. Dostálek (Doležal, Suhrada). Rozhodčí: Doležal, Ondráček – Zídek, Polák. Vyloučení: 5:7, navíc Krisl (PRE) 10 OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Hráno bez diváků. Střely na branku: 33:35. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Foltán – Žovinec, Slavík, Urbanec, Szathmáry, Voráček, Kozák – Hotěk, Hudeček, Kanko – Špaček, Raška, Pořízek – Stloukal, Jáchym, Sikora – Endál, Toman, Korkiakoski.
HC ZUBR Přerov: Postava – Forman, Dluhoš, Kubeš, Zbořil, Suhrada, Krisl, Mlčák –Doležal, Pšurný, Dostálek – Süss, Hejcman, Číp – Svoboda, Dvořák, Štefka – Macuh, Indrák, Goiš.

Tak jako včera, i dnes oba týmy, vědomy si tíhy okamžiku, začaly zápas dost opatrně. To ale neznamená, že by úvodní dvacetiminutovka úplně postrádala jakékoli šance. V deváté minutě mohl do odkryté branky dorážet domácí Raška, střelu mu ale dobře zblokoval Forman. O dvě minuty později potom na druhé straně netrefil z těžké pozice odkrytou porubskou klec Indrák. Dvě minuty před sirénou měl pak dobrou šanci Stloukal, který si zpracoval Sikorovu nahrávku a pálil zblízka. Gólman Postava ale zachoval chladnou hlavu a svůj tým podržel. Po první třetině tak v RT TORAX ARENĚ svítil na ukazateli skóre výsledek stejný, jako na jejím začátku.

Při vstupu do druhé třetiny už byla zřejmá poměrně velká porubská aktivita. Prvních deset minut rostl počet střel v podstatě pouze na domácí straně. Velkou smůlu měli Ostravané ve dvacáté sedmé minutě, když Kanko přišel o přilbu a při povinném úprku na střídačku zamezil ve střele do odkryté branky Stloukalovi. Další šance na otevření skóre přišla znovu z porubské strany. V třicáté páté minutě přihrál Kanko Žovincovi, který z velmi dobré pozice těsně minul. A tak hosté trestali. Čtyři a půl minuty před druhou sirénou vyslal od modré svou dělovku Vlastimil Dostálek a odrazem od horní tyčky otevřel skóre. Druhá část ale nakonec zubřím vedením neskončila. V čase 38:16 totiž na Postavu vyslal svou bombu Kozák a dorážky do úplně prázdné branky se ujal Šimon Szathmáry. Před třetí částí byl tak stav čtvrtého čtvrtfinále stále vyrovnaný.

Hned na začátku třetí části si při rozehrávce neporozuměli Foltán se Szathmárym a byla z toho stoprocentní šance Štefka. Porubský gólman však své předchozí zaváhání napravil a Zubrům ve skórování zamezil. A tak se o slovo znovu přihlásili Porubští. Deset minut před koncem poslal při přesilovce střílenou přihrávku Jáchym a přesně pod horní tyč puk ztečoval Marek Špaček. A brzy na to mohli domácí své vedení ještě navýšit. Bohužel pro ně ale Jáchym zvolil příliš technický způsob zakončení a Postavu nepřekonal. Hosté to v posledních minutách ještě zkusili bez gólmana, ale i přes opravdu velký tlak jim to nakonec nebylo nic platné. Porubští nakonec těsné vedení uhájili a můžou se tak teď zaslouženě radovat z postupu mezi čtyři nejlepší týmy letošního ročníku Chance ligy.

Svěřenci Karla Suchánka a Davida Moravce postoupili do semifinále jako první ze všech týmů, na svého budoucího soka si tak budou muset teprve počkat.

Ohlasy k utkání

David Moravec (HC RT TORAX Poruba 2011): Jsme rádi, že jsme dokázali postoupit bez ztráty kytičky, což je velice důležité. Nabereme totiž síly, vyléčíme šrámy a nastřelené končetiny po puku. Byl to velmi náročný zápas plný osobních soubojů. Musím smeknout klobouk dolů před všemi hráči a my jdeme vyhlížet dalšího soupeře.

Jakub Grof (HC ZUBR Přerov): Hodnotí se mi to těžko, protože to je čtvrtá prohra a víme, kde to začalo. Nedokázali jsme se s tím vyrovnat, ale věříme, že pro nás a naše hráče je to nesmírně důležité. Budou o tuto zkušenost bohatší a pomůže jim to do budoucích kariér. Na závěr bych chtěl soupeři pogratulovat k vítězství.