Junioři smazali třígólové manko! Halata se podílel třemi body

20.09.2020, Patrik Rošič

V rámci druhého kola Extraligy juniorů vyzvali domácí junioři šumperské Mladé Draky. Hrálo se o prvenství v tabulce, a tak oba celky nechtěly udělat mnoho chyb. Prvně měli blíž k výhře Draci, když po první třetině vyhrávali na porubském ledě 3:0. Druhá část však patřila jasně domácím a po čtyřiceti minutách svítilo na tabuli 3:4. V třetí tercii dokázal až v šedesáté minutě při vlastním oslabení vyrovnat Matěj Halata a jeho přičiněním (2+1) brala Poruba bod. A jelikož v prodloužení branka nepadla, šlo se do nájezdů, ve kterých zvítězili Mladí Draci.

Extraliga juniorů - 2.kolo ne 20.9.15:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HK Mladí Draci Šumperk
4:5sn(0:3, 3:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 23. Topolanský (Morávek, Pachula), 24. Halata (Barčák), 40. Barčák (Halata, Macias), 60. Halata – 12. Štrbík (Drlík), 13. Fasner (Cekr, Ruda), 14. Drlík (Horký), 28. Minařík, 65. rozhodující nájezd Horký. Rozhodčí: Koziol – Hladík, Veselý. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 96. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4, 4:4, 4:5.
HC RT TORAX Poruba 2011: Pawlas (14. Slíž) – Macias, Hlaváč, Mrozek, Debnár, Pachula, Topolanský, Pitucha – Elze, Zelinka, Ślusarczyk, Urbančík, Halata, Barčák, Chovanec, Bořuta, Morávek
HK Mladí Draci Šumperk: Ryšavý – Minařík, Koutecký, Netolický, Cekr, Holub, Štrbík, Plhal – Scheuter, Polách, Fasner, Šembera, Žižlavský, Fibigr, Horký, Drlík, Havel, Diviš, Ruda

Úvod první části hry byl docela opatrný a střelecké pokusy obvykle mířily mimo branku. Teprve až polovina třetiny přinesla gólové hody, ale naneštěstí pro domácí si je víc užili hosté. Střelecký účet utkání otevřel Jan Štrbík. Přibližně za za dvě minuty to už ale bylo 0:3. Nejprve upravil stav Matyáš Fasner, aby následně navýšil Matěj Drlík. Tahle kritická část hry si pro Porubu vybrala svou daň, a tak Filipa Pawlase v brance vystřídal Marek Slíž. Do první sirény už gól nepadl a do šaten se šlo s třígólovým rozdílem.

Následovala druhá dvacetiminutovka, která začala pro domácí náramně. Šumperští šli totiž do čtyř a Poruba s touhle šancí nepovrhla. Na rozdíl dvou branek snižoval Lukáš Topolanský. Za malý okamžik to vypadalo ještě růžověji. Matěj Halata si sjel ke kruhu do lepší pozice a mířenou střelou prostřelil Ryšavého. Šumperk si ale za pár okamžiků vzal dvoubrankové vedení zpět. Tomáš Minařík se přesně trefil do pravého horního rohu. Jak druhá tercie začala, tak i skončila. Před druhou sirénou dokázal snížit opět na dostřel jediné branky Jonáš Barčák.

Třetí perioda byla hodně vyrovnaná a hosté nemuseli nikam spěchat. To domácím najednou čas utíkal o něco rychleji a se stoupající nervozitou přibývala i vyloučení. Jenže porubští junioři mohli být nakonec rádi, že v závěru museli do čtyř, jelikož dokázali srovnat na 4:4. Nepřesnou rozehrávku vystihl Matěj Halata a sám proti šumperskému gólmanovi uspěl. Následovalo prodloužení, ve kterém branka nepadla, a tak se šlo do samostatných nájezdů. V nich jako jediný skóroval Jakub Horký, čímž přisoudil Drakům druhý bod.