Druhé vítězství v řadě! Slezské derby vyznělo jednoznačně pro Porubu

04.01.2021, David Kubatík

Dohrávka šestnáctého kola Chance Ligy byla v Porubské RT TORAX ARENĚ ve znamení slezského derby proti Frýdku–Místku. A zápas to byl vskutku jednoznačný. Porubští se do svého soupeře zakousli už od úvodních vteřin a postupně své vedení navyšovali až na luxusních 5:0. Navíc si gól na své střelecké konto připsalo hned pět hráčů. Postupně se trefili Radek Pořízek, Michal Hotěk, Markus Korkiakoski, Marek Slavík a Radim Toman.

CHANCE LIGA - 16.kolo po 4.1.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Frýdek-Místek
5:0(3:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Pořízek (Žovinec, Teper), 6. Hotěk, 17. Korkiakoski (Jáchym, Szathmáry), 33. Slavík (Hlinka, Toman), 44. Toman (Hlinka, Hotěk). Rozhodčí: Vrba, Šudoma – Hanzlík, Hranoš. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Hráno bez diváků. Střely na branku: 33:26. Průběh utkání: 5:0.
HC RT TORAX Poruba 2011: Muštukovs – Teper, Žovinec, Kozák, Szathmáry, Voráček, Urbanec, Slavík – Pořízek, Žolobov, Sikora – Stloukal, Jáchym, Korkiakoski – Brodek, Kanko, Endál – Toman, Hlinka, Hotěk.
HC Frýdek-Místek: Raszka (21. Suchánek) – Malík, Haman, Husák, Hrachovský, Zahradníček, Michálek – Kofroň, Mikulík, Šedivý – Tomi, Veselý, Matuš – Kaukič, Stuchlík, Klimša – Flok, Przybyla, Ramik.

Porubští vlétli do utkání jako velká voda, která brzy začala hostům páchat nemalé škody. Už po necelých třech minutách naznačil v levém kruhu střelu Žovinec, který následně poslal chytrou přihrávku na nehlídaného Radka Pořízka a ten jednoduchou tečí otevřel skóre. A to nebylo vše. Za další dvě a půl minuty využil zaváhání hostující obrany Michal Hotěk a střelou nad lapačku vedení svého celku zdvojnásobil. Potom si Ostravané dvakrát vyzkoušeli hru v přesilovce, kterou ale nevyužili. Nemuselo je to ale mrzet moc dlouho, protože tři a čtvrt minuty před úvodní sirénou se šikovně z pravého rohu prokličkoval až před Raszku Markus Korkiakoski a chladnokrevně zasunul puk do prostoru tří tyčí potřetí. První třetina tak skončila zaslouženým výrazným vedením domácích.

Do druhé třetiny hosté vstoupili nejen s výraznější střeleckou aktivitou, ale i se změnou ve svém brankovišti. Ondřeje Raszku vystřídal Tomáš Suchánek. Snížení skóre chvíli bylo skutečně blízko. Své velké šance však nevyužil jak Vojtěch Tomi, tak ani David Klimša. Ostravané si pak svou aktivitu vzali zpět díky další přesilovce. Tu sice neproměnili, ale za chvíli se už ze třetí vstřelené branky radovat mohli. Na začátku třiatřicáté minuty poslal Hlinka z předbrankového prostoru geniální přihrávku Marku Slavíkovi, který téměř z nulového úhlu bezchybně trefil odkrytou Suchánkovu branku – 4:0. Porubští následně přežili bez úhony vlastní oslabení, a tak mohli do kabiny odcházet s ještě lepším pocitem, než předtím.

Na začátku poslední části přežili porubští hokejisté oslabení a chvíli poté, co se početní stav hráčů na ledě srovnal, udeřili popáté. Chyby hostujícího obránce využil Hlinka, který okamžitě přihrál před branku volnému Radimu Tomanovi a ten střelou z první rozvlnil síť za Suchánkovými zády. Od této chvíle už asi i ti nejoptimističtější frýdeckomístečtí fanoušci museli uznat, že to dnes jejich tým už nedotáhne. Zápas se už pouze dohrával a nic na tom už nezměnila ani další dvě vyloučení, po jednom na obou stranách. Minutu před koncem mohl naopak ještě navýšit vedení Poruby Kanko, kterého ale v samostatném úniku skvěle vychytal Suchánek. Pak už zazněla závěrečná siréna a Poruba se mohla radovat jak z pohodové výhry, tak i z posunu na třetí místo soutěže.

V příštím zápase čeká svěřence Františka Výborného cesta do Středočeského kraje, kde se ve středu 6. ledna střetnou se sedmými Benátkami nad Jizerou.

Ohlasy k utkání

Martin Janeček (HC RT TORAX Poruba 2011): Je důležité a jsme i zároveň rádi, že jsme dokázali navázat na vítězství z Prostějova. Myslím si, že do utkání jsme vstoupili dobře a začali jsme hrát i dobrý hokej. Tak jako v minulém kole, tak i dnes nám k výhře pomohly rychlé góly v úvodu, a i když druhá část hry byla taková rozházená, tak si myslím, že jsme zápas zvládli velice dobře.

Mojmír Trličík (HC Frýdek-Místek): Výsledek vypadá jednoznačně, ale myslím si, že nejlépe herně z naší strany vypadaly první tři minuty utkání. Šli jsme do toho, že chceme vyhrát, jenže první branka nás velice rychle srazila. Z toho pak rychle přišel i druhý a třetí gól. V druhé části jsme hru docela otočili, zlepšili jsme se střelecky, jenže naše produktivita byla nulová. Poslední část byla po inkasovaní další branky docela vyrovnaná a po páté brance zmizel drive vstřelit gól a domácí si už výsledek zkušeně pohlídali a zaslouženě vyhráli.