Vlčkův hattrick pokazil premiéru trenéra Výborného. Poruba nestačila na Slavii

01.02.2020, Pavlína Vítková

48. kolo Chance ligy bylo pro hráče Poruby důležitou zkouškou. Poprvé nastoupili pod dohledem legendárního trenéra Františka Výborného, a to proti rozjeté Slavii. Pražané, namlsaní sedmizápasovou sérií výher, nakonec Výbornému jeho premiéru pokazili. Hráči v sešívaných dresech zvítězili rozdílem 6:3.

CHANCE LIGA - 48.kolo so 1.2.16:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Slavia Praha
3:6(1:2, 1:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 20. Hudeček (Kanko, Dundáček), 38. Guman (Maršoun), 54. Gřeš (Sikora, Urbanec) – 9. Vlček (Vrdlovec, Bílek), 16. Kohút (Valík, Barák), 23. Valík (Šteiner, Kohút), 25. Vlček (Vrdlovec), 44. Vrdlovec (Vlček, Bílek), 58. Vlček (Vrdlovec). Rozhodčí: Kašík, Vrba – Konvička, Roischel. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1032. Střely na branku: 39:35. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4, 2:5, 3:5, 3:6.
HC RT TORAX Poruba 2011: Foltán – Slavík, Husák, Rudl, Urbanec, Krejčí, Dundáček, Pastor – Sikora, Hudeček, Gřeš – Guman, Jáchym, Maršoun – Kanko, Zdeněk, Káňa – Ollender, Toman, Brodek.
HC Slavia Praha: Michajlov – Hejda, Novák, Hořava, Veber, Barák, Valík, Hovorka – Vlček, Vrdlovec, Bílek – Jelínek, Kuťák, Šmerha – Kubica, Kohút, Šteiner – Hotěk, Furch, Brož.

Úvodní minuty prvního dějství nabídly zajímavé akce na obou stranách ledové plochy. Hned v prvních vteřinách zápasu se za domácí mohl strefit Jan Hudeček, ale brankář Michajlov si jeho střelu pohlídal. Ve čtvrté minutě pak Marek Slavík musel odcestovat na trestnou lavici a Slavia začala vyvíjet výraznější tlak. A v tom následně pokračovala i při hře pět na pět. Skóre nakonec v čase 8:23 otevřel Filip Vlček, když překvapil přesouvajícího se Foltána. Pražané tak šli do vedení 1:0. RT TORAX se okamžitě snažil vyrovnat, hra se na nějakou chvíli přesunula před Michajlova. Jáchym s Maršounem, kteří byli v útoku nejvíce vidět, však nedokázali procedit kotouč až do sítě. A pak zafungovalo ono známé „nedáš, dostaneš“. V šestnácté minutě totiž proklouzl porubským obráncům Dávid Kohút a zvýšil na rozdíl dvou branek. Závěr periody ovšem připravil divákům nevídanou situaci. Těsně před koncem slávisté ztratili puk a Jan Hudeček se sirénou propálil hostujícího gólmana. Z ledu tak hráči odcházeli za stavu 1:2.

Na začátku druhé části puk putoval ze strany na stranu. V čase 22:24 byl nicméně vyrovnané hře konec. Hráči ve slávistických dresech mohli opět zvedat ruce nad hlavu. Dominik Valík si před Foltánem našel odražený kotouč a dopravil jej až do sítě. A tím Pražané nekončili. Zhruba po minutě a půl slavili počtvrté. Tentokrát zásluhou Filipa Vlčka, který uspěl po sólo úniku. Slavia tak vedla už tříbrankovým rozdílem. O snížení se posléze pokoušel Marek Sikora, jeho rána od modré však skončila v lapačce Michajlova. Po jeho akci navíc opět ofenzivní iniciativu převzali hosté. Foltán tak měl o práci postaráno. Po několika nevydařených šancích se pak Poruba začala vracet do hry. A v čase 37:32 dokonce snížila. Tomáš Guman se dostal přes slávistickou defenzivu a propasíroval puk až do brány. Stav se tak měnil na 2:4.

I třetí třetina začala obdobným stylem. Sešívaní se ve čtyřiačtyřicáté minutě ocitli v přečíslení a rychle zvýšili svůj náskok. Střelcem jejich páté branky byl Daniel Vrdlovec. Ostravané se však i přes nepříznivé skóre nevzdávali. Ve dvaapadesáté minutě sice mohl zvýšit Petr Hořava, jeho kličku si nicméně Foltán pohlídal. A v čase 53:16 se zadařilo na opačné straně kluziště. Tomáš Gřeš dotlačil kotouč za Michajlovův beton a upravil výsledek na 3:5. Jen o pár okamžiků později ale náskok Pražanů opět narostl. Filip Vlček dokončil svůj hattrick a pohřbil tak i poslední porubské naděje. Slavia zvítězila rozdílem 6:3 a po zásluze si z Ostravy odvezla tři body.

Ohlasy k utkání

František Výborný (HC RT TORAX Poruba 2011): Jsem smutný. Čekal jsem, že se o to popereme trochu víc, i když ta Slavie hrála velmi dobře. Udělali jsme příliš individuálních chyb, které dokázali hosté potrestat. My jsme měli také nějaké šance, jenže někteří hráči nejsou v tom zakončení tak šikovní. V pauze se budeme snažit na tom zapracovat a uvidíme, jestli se do toho dostaneme. Ale říkám, Slavie dneska hrála dobře a my jsme jí to usnadnili tím, že jsme ji dali góly jako na talíři. Fanoušci jsou tady úžasní a jsem rád, že jich dnes přišlo hodně a mrzí mě, že jsme jim neudělali radost.

Miloš Říha ml. (HC Slavia Praha): Myslím si, že jsme byli po celý zápas lepším mužstvem. V první třetině jsme měli spoustu šancí a domácí jsme jasně přehrávali. Bohužel pro nás jsme dali jenom dvě branky a potom tam padl ten diskutabilní gól. V druhé části za stavu 4:1 přišla naše špatná pasáž. Deset minut jsme neměli žádný pohyb, soupeř nás držel pod tlakem a nehráli jsme chytře. Tak samo i v poslední části. Po pátém gólu byl vidět z naší strany menší výpadek. Ale pokud mám tenhle zápas hodnotit celkově, tak si myslím, že jsme zaslouženě vyhráli.