Po dvou měsících doma a vítězně! Tentokrát to dorostencům s Kladnem vyšlo za tři body

14.02.2020, Gabriela Juříková

Kvůli mezinárodnímu florbalovému turnaji na začátku tohoto roku byla prohozena pořadatelství a proto si dorostenci HC RT TORAX Poruba až přesně po dvou měsících zahráli opět na vlastním ledě. Po reprezentační přestávce odehráli svěřenci trenérů Moravce a Suchánka 14. kolo ELIOD Extraligy dorostu – o udržení s posledním týmem tabulky PZ Kladno. Na ledě ale nebyl tabulkový rozdíl vůbec znát. Domácí si vytvořili rozdílový náskok v druhém dějství a následný houževnatý nápor Kladna dokázali Porubané ustát. Na výhře 5:3 se výrazně podílel Jakub Koudelný (1+3) a dvoubrankový Jakub Ślusarczyk (2+1). V sobotu 15. února od 12:15 hodin vyzvou porubští dorostenci Třemošnou.

ELIOD Extraliga dorostu - Východ - 32.kolo pá 14.2.17:00
HC RT TORAX Poruba
PZ Kladno
5:3(1:0, 3:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 7. Ślusarczyk (Koudelný), 29. Koudelný (Ślusarczyk, Chovanec), 36. Krz. Macias (Černý, Vehovský), 37. Černý (Koudelný), 41. Ślusarczyk (Koudelný) – 21. Kulich (Redlich), 40. Hanousek, 47. Cihelka. Rozhodčí: Dufka – Šimčík, Novotný. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 50. Střely na branku: 33:38. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:3.
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Černý, Hlaváč, Kac. Macias, Gelnar, Bechný, Borkovec – Krz. Macias, Halata, Vehovský – Ślusarczyk, Koudelný, Chovanec – Lambert, Kovalčík, Stodůlka – Szceśiak, Kovalčík, Kalužík
PZ Kladno: Hykel – Melichna, Rubáček, Šmejkal, Deniger, Horn – Rynda, Zukriegel, Cihelka, Hanousek, Jechumtál, Trojna, Redlich, Kulich, Mikeska, Vosyka

Výrazné šance měly v první třetině oba týmy a oba si také zahrály přesilovky. Úspěšnější v této herní variantě byli domácí, kteří zkrátili trest o půl minuty. Souhra dvou Jakubů otevřela skóre v sedmé minutě, kdy střelou po ledě zúročil nahrávku Koudelného Jakub Ślusarczyk. V závěru třetiny měli šanci vyrovnat hosté při přečíslení dva na jednoho, jenže Redlich trefil jen přesouvajícího se Slíže.

Druhá třetina byla na góly už více bohatá. Přestože domácí začali v početní převaze, inkasovali po zaváhání obrany. Prvotní střelu Redlicha Slíž vyrazil, ale prudkou střelu Lukáše Kulicha už zachytit nedokázal. Pak mělo Kladno další šance ve svých přesilovkách, jenže naráželo na dobře chytajícího Slíže. Domácím se snaha začala vyplácet od devětadvacáté minuty, kdy opětovné vedení pro HC RT TORAX zařídil Jakub Koudelný. Hykel vyrazil střely Chovance a Ślusarczyka čímž se dostal i mimo brankoviště, čehož využil právě Koudelný a s vypětím všech sil a vymanění se z háčku soupeře dopravil puk do prázdné brány. Domácí to tzv. nakoplo a v rozmezí dvou minut změnili stav na 4:1 góly Krzysztofa Maciase, který skvěle nastavil hůl do střely Černého a pak sám Vojtěch Černý po nahrávce Koudelného skóroval. V úplně samém závěru třetiny hrálo Kladno přesilovku, kterou dvacet čtyři vteřin před přestávkou využil Lukáš Kulich a stanovil tak skóre na 4:2 pro Porubu.

Gólově vyrovnaná třetina, v které si hosté za předvedený výkon zasloužili více puků v síti, byla plná dramat a šancí. Hosté v poslední minutě sáhli po hře bez gólmana, jenže body si Poruba udržela díky vložení všech sil do obrany. Upevnění vedení se podařilo druhou brankou Jakubu Ślusarczykovi hned v první minutě třetiny. Další šance likvidoval Ondřej Hykel a dal tak šanci hráčům v poli utkání zdramatizovat. Což se stalo v sedmé minutě díky Milanu Cihelkovi, který se protáhl kolem střídaček a bekhendovou střelou zavěsil pod horní tyč. A přestože se hosté dostávali více a více do střeleckých šancí, Slíže už nepřekonali.

Výsledky ostatních zápasů skupiny o udržení

Olomouc – Tábor 4:1
HK MD Šumperk – Č. Budějovice 1:4
Vsetín – Třemošná 4:1
Jihlava – Hvězda Praha 5:2
Technika Brno – Kobra Praha 5:1

Tabulka po 14. kole

1. Č. Budějovice 32 bodů
2. Vsetín 32b.
3. Jihlava 26b.
4. Tábor 25b.
5. Poruba 24b.
6. Třemošná 22b.
7. Šumperk 20b.
8. Kobra Praha 20b.
9. Technika Brno 20b.
10. Olomouc 14b.
11. Hvězda Praha 8b.
12. PZ Kladno 6b.