Ze střelecky bohatého utkání bere porubský dorost bod

29.11.2019, Gabriela Juříková

Po play off se v pátek 29. listopadu rozehrála dorostenecká soutěž o udržení. Dvanáct týmů napříč republikou bude hrát o šest postupových míst. Porubští dorostenci v prvním utkání vyzvali Hvězdu Praha a boj to byl vcelku vyrovnaný a dramatický. Gólmani čelili více jak 30 střelám, gólovou přetahovanou, kdy RT TORAX dvakrát vedl, vítězně však oslavila Hvězda. Prodloužení ukončila po patnácti vteřinách. Ve vysokém tempu odehraném utkání skórovali Halata, Vehovský a Krzysztof Macias.

ELIOD Extraliga dorostu - Východ - 19.kolo pá 29.11.17:00
HC RT TORAX Poruba
HC Hvězda Praha
3:4p(1:1, 1:1, 1:1 – 0:1)
Branky a nahrávky: 4. Halata (Vehovský, Černý), 32. Vehovský (Stibor), 45. Krz. Macias (Kac.Macias, Hlaváč) – 20. Helikar (Štefko), 23. Potůček (Pírs), 55. Hron (Potůček), 61. Jurak. Rozhodčí: Kratochvíl – Bartoň, Veselý. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 100. Střely na branku: 32:35. Průběh utkání: 1:1, 1:2. 3:2, 3:4.
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Kac. Macias, Michalčík, Černý, Križ, Bechný, Borkovec – Krz. Macias, Hlaváč, Koudelný – Vehovský, Halata, Stibor – Ślusarczyk, Kovalčík, Lambert – Stodůlka, Hradil, Chovanec
HC Hvězda Praha: Sluka – Šercl, Procházka, Adam, Vojta, L.Kubas, Hron, M.Kubas – Helikar, Potůček, Zajíc, Pírs, Jurak, Borodenko, Srb, Černý, Jelínek, Náhončík, Štefko

Ve čtvrté minutě se po ubráněném tlaku Hvězdy dostala Poruba do útočné třetiny s výbornou koncovkou. Matěj Halata střelou zápěstím z prostoru levého kruhu trefil volný prostor pod vyrážečkou a otevřel skóre utkání. O šance na obou stranách nebyla nouze. Štefko neproměnil únik, Pírs trefil betony a Potůček dorážel do gólmana. Na druhé straně se hodně činili Koudelný, Śluszarczyk a Krzysztof Macias, ale gólman Sluka byl v zákrocích jistý. Hodně si zachytal i Marek Slíž a až do 20. minuty držel jednobrankové vedení. Domácí přežili dvě oslabení, ale to třetí, na konci první třetiny, už nikoliv. 44 vteřin před přestávkou vyrovnal při tlaku v brankovišti Jan Helikar.

Na začátku třetí minuty druhé dvacetiminutovky převážil misky vah na stranu Hvězdy Matyáš Potůček když před brankou usměrnil puk nahraný zpoza brány Pírsem. Domácí zbraně nesložili a Sluka měl co dělat se střelami Stibory nebo Koudelného. Od modré zkoušel často střílet Kacper Macias, ale bloky hráčů Hvězdy kolikrát nedovolily puku projít až k bráně. Až po ubráněném oslabení musela Hvězda sklonit hokejky. Na 2:2 vyrovnával po dobře odehrané přesilovce Maxim Vehovský, když kotouč v brankovišti poslal po ledě mezi betony. Gólmani měli práci na střídačku. Pro diváky atraktivní hokej s mnoha osobními souboji, střety a velkými šancemi do konce druhé třetiny neměl dalšího úspěšného střelce.

Domácí po druhé přestávce dohrávali přesilovku, jenže se během minuty do pásma neprobojovali. Navíc se posléze sami dostali do oslabení, v kterém měl velkou příležitost skórovat Hlaváč. Jenže trefil jen Sluku. Hvězda se o početní výhodu v jejím závěru připravila, a když následně také Slíž zabodoval proti střele Helikara v oslabení, proměnilo bratrské duo přesilovku z protiútoku. Kacper Macias šikovnou nahrávkou vysunul Krzysztofa Maciase, který zakončil k první tyči a dostal Porubu podruhé do vedení. Navýšit jej mohl Vehovský, ale v rozhodujícím momentu mu kotouč unikl. Sluka následně vychytal Koudelného a i u branky Poruby bylo leckdy husto. Slíž kryl střely Juraka či Erika Černého. Hvězda tak dlouho bušila na bránu, až ji otevřela pro vyrovnání. Slíž po střele Filipa Hrona hledal kotouč ve výstroji, až se najednou objevil koulející předmět za brankovou čarou a hostující hráči slavili. Pět minut před koncem základní hrací doby! Akce střídala akci, na obou stranách se jiskřilo, ale o vítězi utkání nakonec šedesát minut hry nerozhodlo.

Po tří minutové přestávce ukončil prodloužení 15 vteřin po jeho zahájení Alen Jurak, když si svou střelu odraženu z brankoviště vyjetým Slížem dopravil do v podstatě prázdné brány a Hvězda Praha získala dva body.

V sobotu od 12:15 hodin se na porubském ledě představí HC Kobra Praha, která odehrála ve Vsetíně utkání se ziskem jednoho bodu po prohře 5:6 po prodl.

Výsledky ostatních zápasů skupiny o udržení
Jihlava – Olomouc 1:0sn
Technika Brno – Šumperk 1:3
Třemošná – Č. Budějovice 2:1
Vsetín – Kobra Praha 6:5pp