Dorost srazil v přípravě extraligovou Olomouc, hattrickem otáčel Krzysztof Macias

28.12.2018, Gabriela Juříková

Vánoční tréninkový proces zpestřil trenér Moravec svým dorostencům utkáním s extraligovou Olomoucí. Odvetné přípravné utkání si vlastně kluby i dlužily. Dne 3. září z olomouckého ledu odjeli Porubští s prohrou 0:3. Po více jak třech měsících se v přátelském duchu konala odveta a to i s prodloužením celých pět minut bez ohledu na vstřelené góly a třemi nájezdy navrch. V prvních dvou třetinách byli domácí na koukané a s velkou dávkou štěstěny dokázali mazat olomoucká vedení. Ve třetím dějství už své šance porubští borci proměňovali a po základní hrací době vyhráli 6:4. V prodloužení, které je pro olomoucké hráče i za takového stavu normální, dopadlo ve prospěch hostů a trestná střílení vyhráli domácí.

Přípravné zápasy dorostu - přát. pá 28.12.13:15
HC RT TORAX Poruba
HC Olomouc
6:4(1:1, 1:2, 4:1)
Branky a nahrávky: 13. Macias Krz. (Halata), 37. Chovanec, 42. Petruška (Chovanec, Krčmarský K.), 46. Krčmarský K. (Chovanec), 47. Macias Krz. (Halata, Pohl), 56. Macias Krz., v nast. 63. Halata (Macias Krz.), rozh. naj. Macias Krz. – 3. Václavský (Ruda), 31. Spurný (Přidal), 36. Ševčík (Ruda), 46. Přecechtěl (Petřeková, Václavský), v nast. 61. Prísažný, 65. Fasner. Rozhodčí: Šeděnka, Vaculík – Zicháček, Goláň. Vyloučení: 2:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 105. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 3:3, 3:4, 6:4.
HC RT TORAX Poruba: Drabčík (31. Hurčík) – Hlaváč, Križ, Gelnar, Pasek, Elbl, Borkovec, Tošenovjan – Macias Krz., Halata, Pohl – Petruška, Krčmarský K., Chovanec – Hlavatý, Stibor, Boguaj
HC Olomouc: Špunar (31. Běhal) – Stratil, Přecechtěl, Holcman, Velička, Přidal, Nesvadba, Drábek – Kerchbaumer, Fasner, Ruda – Prísažný, Spurný, Lamber – Václavek, Ševčík, Masare – Petřeková

Domácí si v prvních střídáních zvykali na rychlejší tempo v podání olomouckých Kohoutů a i přesto, že od 3. minuty prohrávali gólem Aleše Václavského, nevzdávali boje a zkoušeli soupeři vnutit svou hru. V osmé minutě se k dorážce Chovancovy střely dostal Petruška, ale puk před beton a nastavenou lapačku neprotlačil. Na konci deváté minuty mohl srovnat Krzysztof Macias z trestného střílení, ale jeho kličku do forhendu Špunar vychytal. Vyrovnání Macias zařídil až se začátkem třinácté minuty doklepnutím puku z těsné blízkosti brankoviště. Drabčík čelil několika nájezdům a samostatným akcím převážně Stanislava Rudy či Petra Ševčíka. Na opačné straně si zkusil vystřelit gól Stibor a následně dorážel Hlavatý, ale i tentokrát byl gólman pánem situace.

Nejnebezpečnější akce po výměně stran nastala až kolem 28. minuty, kdy prověřil pozornost Drabčíka Fasner. Ale až střela Aleše Spurného na samém začátku jednatřicáté minuty dostala Kohouty do vedení. Než se opět vhazovalo, oba týmy vyměnili gólmany. Do olomoucké svatyně vyjel Běhal a v brankovišti Poruby se pohyboval Hurčík. Kdyby nemířil Chovanec skoro do stropu, mohl mít Běhal první zásah nebo i první puk za svými zády. V utkání se moc nevylučovalo. Když měl přesilovku RT TORAX, ujel domácí obraně Ruda, kterého střelu Hurčík vykryl, ale jen na Petra Ševčíka, který tvrdou střelou dopravil puk mezi betony do branky – 1:3. V 37. minutě, tedy o minutu a půl později, odpověděl Pavel Chovanec, když po několika střelách a dorážkách puk dotlačil za Běhalova záda a snížil olomoucké vedení na rozdíl jedné trefy.

Tu si schovali domácí do třetí třetiny! Vyrovnáním Tomáše Petrušky v čase 41:08 vstoupili úspěšně do třetího dějství a začínalo se de facto od začátku. O minutu později mířil příliš vysoko Halata a o dalších šedesát vteřin později v úniku dal Hurčíkovi vyniknout Ruda, když střílel k levé tyči, kterou si domácí gólman pohlídal. Skočíme o dvě minuty hry dál a buly v útočné třetině Olomouce. Hurčík betony sice dal k sobě, ale přesto mu kotouč po střele Lukáše Přecechtěla od modré po vyhraném buly přeskočil a zakutálel se za brankovou čáru – 3:4. Pak ale už skórovali jen a jen domácí hráči. Ne že by Olomoučtí neměli dost šancí, ale Běhala porubští hráči asi přečetli a v rozmezí deseti minut strhli vedení na svou stranu. Vyrovnání zařídil Kryštof Krčmarský střelou mezi betony, o minutu později v čase 46:59 dostal RT TORAX do vedení Krzysztof Macias střelou z první k levé gólmanově tyči a v čase 55:39 stanovil konečný výsledek svým třetím gólem utkání Krzysztof Macias, když unik po levém křídle a střílel po ledě k první tyči – 6:4. Olomouc v závěru dostala Porubu pod tlak, ale Hurčíka nepřekonal ani Fasner ani Václavský.

Už v první minutě pětiminutovém prodloužení trefil teploměr Andrej Prísažný. V normálním soutěžním zápase by byl konec, ale trenéři se domluvili na využití celých pěti minut. V polovině nastaveného času vyrovnal Matěj Halata, ale sedm vteřin před koncem nastavení překonal Hurčíka Matyáš Fasner. V nájezdech vynikali oba gólmani, ale jen jeden mohl slavit výhru. Byl to Matěj Hurčík, kdo pustil jen jeden ze tří trestných střílení v podání Stanislava Rudy. Běhala překonali Filip Hlaváč a Krzysztof Macias.
Porubští byli na začátku přátelského utkání malinko překvapeni z extraligového stylu hry, ale brzy přijali jak rychlost, tak bojovnost, kterou Olomouc předváděla v Kooperativa Areně. 42. minut tahali Moravcovi svěřenci za kratší konec, aby v deseti minutách třetí třetiny ukázali svou sílu a houževnatost a třemi góly získali výhru. Úniky v prodloužení byli doménou Kohoutů, nájezdy jsou vždy loterie. Lze konstatovat, že dorostenci RT TORAX Poruba kolektivním výkonem se dokážou probojovat k výhře.