Juniorka po uragánu Morávkovy lajny přehrála v předehrávce Český Těšín a skončí třetí v nadstavbě

05.03.2019, René Chyla

Porubská juniorka po nedělní kanonádě s Kroměříží zvládla také úterní předehrávku 26. kola v Českém Těšíně a s definitivní jistotou skončí v nadstavbové skupině S na bronzové příčce. Junioři ale brzy prohrávali, nicméně hattrick Jiřího Brodka, jenž nakonec rozhodl celý zápas ve vlastním oslabení, otočil utkání na porubskou stranu, která po závěrečném hvizdu sirény slavila tři body za vítězství 4:1. Nyní čekají Bahníkovy a Sršňovy svěřence už jen dva zápasy, v neděli se v domácí derniéře postaví lídrovi tabulky z Brna.

Regionální liga juniorů - 26.kolo út 5.3.16:30
HC Vlci Český Těšín
HC RT TORAX Poruba
1:4(1:2, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 6. Stebel (Konderla) – 7. Brodek (Morávek), 13. Brodek (Bukowski, Husák), 47. Brodek (Morávek), 52. Vavřík (Brodek, Morávek). Rozhodčí: Rapák – Bartek, Dohnal. Vyloučení: 2:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 47. Střely na branku: 16:39 (4:15, 4:14, 8:10). Průběh utkání: 1:0, 1:4.
HC Vlci Český Těšín: Švančara (47. – 48. Trvaj) – Mrozek, Wantulok, Mituchovič, Cienciala F., Konderla – Králík, Kapitanov, Zwrtek, Stebel, Mandrysz, Wardas, Jurzyca, Jaworski, Pniok
HC RT TORAX Poruba: Šindelka (od 21. Slíž) – Pitucha, Husák; Havlík, Zajíc; Becher, Topolanský; od 41. Kroček, od 41. Krátký – Barčák, Bukowski, Poláčik (od 30. Rambousek) – Morávek, Vavřík, Brodek – Benka-Rybár, Stodůlka, Anlauf

Hvězdy zápasu

Jiří Brodek (POR) (3+1)
Michal Morávek (POR) (0+3)
Tomáš Husák (POR) (0+1)

Stebel potrestal chybu v obraně, Brodek po úniku srovnal

Úvod předehrávky 26.kola byl zpočátku ve znamení vzájemné oťukávané a šancí bylo minimum. Český Těšín ale svou první větší příležitost ke skórování hned využil a v šesté minutě uštědřil Filip Stebel porubskému celku pořádně studenou sprchu, když zůstal mezi kruhy naprosto sám a svou vyraženou střelu mohl také dorážet mezi betony – 1:0. Radost domácím ale nevydržela dlouho, už za minutu bojoval Michal Morávek o puk u mantinelu, načež uvolnil Jiřího Brodka, který si našlápl před brankoviště a ranou pod víko srovnal – 1:1.


Domácí pohrdli přesilovkou, Bukowski vysekl přihrávku na Zlatou helmu

V desáté minutě už mohl tým HC RT TORAX vést, přečíslení Jakuba Bukowského s Jonášem Barčákem ale skončilo ve výstroji Patrika Švančary. Domácí si mohli naopak vzít zpět vedení v přesilovce, tam ale ukázal neskutečný přehled Jakub Bukowski, jenž z obranného pásma našel přes celé hřiště na útočné modré Jiřího Brodka, který se znovu dostal do samostatného úniku a ranou mezi betony nezklamal – 1:2. V sedmnácté minutě však málem přišla veškerá převaha Ostravanů vniveč, protože Mateusz Mandrysz nahrával před odkrytou klec Richardu Jaworskému. Přihrávka byla ale příliš razantní a druhý jmenovaný ji nedokázal zpracovat.


Tlak Poruby, Wardasova tutovka a Slíž jako den a noc

28. minuta přinesla velký tlak první lajny, tutovka Lukáše Poláčika, ani rychlá dorážka Jonáše Barčáka ale svůj cíl nenašla. A podobně se dělo také o dvě minuty později, kdy Daniel Stodůlka našel dobře postaveného Jana Anlaufa, ten ale pro změnu pálil mimo. Ve 32. minutě ujel hostům v oslabení Tommy Wardas, Marek Slíž se ale parádně roztáhl a velkou šanci tak zlikvidoval. Pro porubského gólmana ale přišel i slabší moment a to přesně v probíhající 39. minutě, kde si brankář vyjel, nicméně s rozehrávkou zaváhal, a jen s velkým štěstím díky nepřesně zakončujícím domácím neinkasoval. Trochu klidu mohl ještě v závěru vnést na ostravské hokejky Jonáš Barčák, ten ale s dorážkou střely Jiřího Brodka nepochodil.


Brodek znovu úřadoval, Vavřík pečetil třetí místo v nadstavbě

Bouřka v kabině mezi druhou a třetí třetinou přinesla úspěch ve 47. minutě, kde si Jiří Brodek najel sám až před těšínskou branku a pod horní tyčku se nemýlil – 1:3. Český Těšín se s třetí inkasovanou brankou osmělil, ani to ale na Marka Slíže nakonec neplatilo. Poruba rozhodla definitivně o svém vítězství už o pět minut později, kdy hosté totálně rozebrali českotěšínskou defenzívu a Michael Vavřík už prakticky zakončoval zleva do poloprázdné klece – 1:4. V oslabení si pak ještě mazácky s pukem ve vzduchu pohrál Jiří Brodek, aby se sám znovu dostal do individuální akce, tentokrát ale výjimečně uspěl domácí brankář.


Ostatní zápasy 26. kola

Kroměřížvs.Šumperkhraje se 7.3. 17:00
Hodonínvs.Valašské Meziříčíhraje se 8.3. 17:30
Brnovs.Opavahraje se 8.3. 17:59

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Výkon z tohoto utkání bych zařadil do kategorie laxních. Hráči nás donutili, abychom po druhé třetině zvýšili hlas a udělali změny v sestavě. Třetí třetina se už hrála podle našich představ, utkání jsme zvládli a budeme se připravovat zbytek týdne na Brno.


Tabulka po předehrávce 26. kola RLJ – skupina S

mužstvo zápasyskórebody
1.Brno 25107:3765
2.Šumperk 25107:5056
3.Poruba 26114:7049
4.Opava 25107:10839
5.Kroměříž 2584:9533
6.Valašské Meziříčí 2575:9732
7.Český Těšín 2558:11115
8.Hodonín 2459:14311