Junioři nachystali na Opavu Brodkovinu, Slezan odjíždí domů s debaklem

03.08.2018, René Chyla

Tak to byla kanonáda! Ač tomu výsledek napovídá, o jednoznačnou záležitost v podání porubského výběru se rozhodně nejednalo. Opava neproměňovala šance, dvakrát dokonce trefila břevno, každou jejich chybu ale dokázali Porubští bez milosti potrestat, což rozhodlo o konečném výsledku 8:2 pro Ostravany. Jiří Brodek zařídil čtyři branky, Jan Anlauf se pak blýskl excelentními zadovkami, které znamenaly dvě branky pro Michala Rambouska. Klobouček pak pro brankářské duo Marek Slíž – Petr Calábek, které zastavilo hned několik dalších tutovek. Poruba tak smázla nešťastnou prohru z ledu extraligového Havířova a jednoho z největších konkurentů z ligy deklasovala osmi góly.

Přípravné zápasy juniorů - přát. pá 3.8.14:45
HC RT TORAX Poruba
Hokejový klub Opava
8:2(1:0, 3:0, 4:2)
Branky a nahrávky: 5. Brodek (Anlauf), 26. Vavřík (Brodek), 31. Brodek (Kroček, Morávek), 31. Rambousek (Anlauf), 42. Vavřík, 49. Rambousek (Anlauf), 53. Brodek, 54. Brodek – 52. Kadula (Pělucha), 56. Pělucha (Adamczyk E.). Vyloučení: 5:5, navíc Krátký (POR) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 46. Střely na branku: 34:36 (10:12, 11:11, 13:13). Průběh utkání: 6:0, 6:1, 8:1, 8:2.
HC RT TORAX Poruba: Slíž (od 30. Calábek) – Zajíc, Pitucha; Kroček F., Husák; Havlík, Krátký; Sztefek – Béreš, Bukowski, Bořuta – Morávek, Vavřík, Brodek – Anlauf, Pavlík, Rambousek – Barčák
Hokejový klub Opava: Fichna (od 31. Ovčáček) – Kroček L., Fědor, Pachula, Kocián, Adamczyk P., Lhotský – Římský, Pělucha, Kadula, Tomsa, Horný, Bitomský, Kovačič, Backa, Trávníček, Hon, Adamczyk E.

Hvězdy zápasu

Jiří Brodek (POR) (4+1)
Michael Vavřík (POR) (2+1)
Jan Anlauf (POR) (0+3)

Nezastavitelný Brodek a zeď Slíž

Derby juniorů začalo lépe pro domácí Porubu, která se ujala vedení už v 5. minutě. Jan Anlauf vybojoval v obranném pásmu kotouč, který po chvíli přenechal Jiřímu Brodkovi. Ten poté jako zkušený mazák projel celým hřištěm a bekhendem do pravého horního růžku otevřel skóre – 1:0. Hned další minutu mohlo být vyrovnáno, když vyslal na Marka Slíže rychlý projektil Kryštof Kadula, porubský gólman ale vymrštil svou lapačku. A tentýž opavský útočník ztroskotal na ostravském brankáři ještě v závěru třetiny, kdy vyprodukoval další dělovku, i tentokrát ale odcházel z akce jako vítěz Marek Slíž.


Kovačičův únik, Vavříkova kulišárna a břevno Pachuly

Další šance na vyrovnání se naskytla ve 23. minutě, kde ve vlastním oslabení ujel po pravé straně Michal Kovačič, s jeho pokusem měl sice porubský gólman menší potíže, kotouč ale zuby nehty udržel před čarou. Nedáš – dostaneš. O tři minuty později slavili domácí, kteří tak Slezanu uštědřili pořádnou lekci z produktivity. Michael Vavřík si najel do brankoviště zpoza Fichnovy klece a zasunul puk k levému betonu – 2:0. Opava ztroskotávala na přesném zakončení, o minutu později byl blízko kontaktní brance Daniel Pachula, jeho ránu ale zastavilo břevno. Co nezastavila branková konstrukce, to lapil Marek Slíž, který v polovině základní hrací doby vytáhl z brankové čáry další jasný gól.


Brodkova teč, exkluzivní akce Anlaufa s Rambouskem a fairplay gesto Bukowského

Parádní zákrok porubského brankáře Ostravany nabudil a hned po pár vteřinách to bylo už o tři branky. Filip Kroček napřáhl na modré, do jehož střely dokázal ještě před brankovištěm klepnout Jiří Brodek a puk zapadl mezi gólmanovy betony – 3:0. Devět sekund a čtvrtá branka. Jan Anlauf vyslal ideální zadovku na Michala Rambouska, který měl už do prázdné klece lehký úkol – 4:0. Domácí udeřili o dalších pár vteřin později, nicméně po fair play gestu Jakuba Bukowského, který přiznal nedosažení branky, zůstal stav 4:0. I přesto to však pro Denise Fichnu bylo příliš a do branky se postavil Jindřich Ovčáček.


Adamczykovo břevno, míchačka Vavříka a zadovka značky Alfi

V poslední třetině se s brankami roztrhl pytel. Zatímco Emil Adamczyk hned z kraje třetiny neuspěl a orazítkoval břevno, na druhé straně opět úřadoval domácí celek. Michael Vavřík zařadil vyšší rychlostní stupeň, ujel všem přítomným, vymíchal Jindřicha Ovčáčka a poté klidně přidal pátý gól do prázdné klece – 5:0. Diváci na další gól museli čekat až do 49. minuty, kdy Jan Anlauf opět předvedl svou parádní a jedinečnou zadovku na Michala Rambouska, který zamířil pod Ovčáčkovu lapačku – 6:0.


Točila se Brodkovina, Pělucha jen upravil skóre

Slezan se nadechl až při dvojnásobné početní převaze, kdy vypálil z pravé strany Kryštof Kadula, který ranou pod vyrážečku kosmeticky upravil skóre – 6:1. O minutu později ale opět jásali Porubští. Jiří Brodek tentokrát z mezikruží poslal kotouč nad pravý beton – 7:1. Další minuta, další Brodkovina. Porubský kanonýr Jiří Brodek se dostal do dalšího nájezdu, který se štěstím propasíroval pod Ovčáčkovou lapačkou – 8:1. Poslední slovo měla Opava. Šimon Pělucha se opřel do odraženého puku v brankovišti a střelou do prázdné uzavřel gólový účet utkání – 8:2.


Ohlasy k utkání

Marek Pavlačka (HC RT TORAX Poruba): Co se týče nasazení a bojovnosti, tak se jednalo dle mého názoru o velmi kvalitní utkání na začátek přípravy. Výsledek 8:2 určitě neodpovídá obrazu hry, to je pro soupeře velmi krutý výsledek. Zejména ve druhé třetině měla Opava chvíle, kdy nás přehrávala a měla spoustu šancí, kdy jeli jejich hráči dva na jednoho. Kdyby své šance proměnila, tak ten výsledek mohl být zcela jiný. Nám skvěle zachytali oba brankáři, což byl základ úspěchu. Navíc jsme proměnili většinu našich šancí.

Josef Doboš (Hokejový klub Opava): V první třetině to z naší strany ještě šlo, pak už to bylo jen horší a horší. Jsme teprve dva týdny na ledě, Poruba byla jasně lepší a zaslouženě vyhrála. My jsme udělali hrubky v obraně, za což jsme byli potrestáni. Jedeme ale dále, na další utkání se musíme připravit podstatně lépe.