Starší dorost otočil utkání v Brně, nájezdové drama rozhodl Bukowski

25.02.2018, René Chyla

V neděli zavítal starší dorost na led brněnské Techniky, kde naposledy sehrál velmi infarktovou bitvu, kdy musel otáčet dokonce tříbrankové vedení domácího týmu. A něco podobného se opakovalo i tentokrát, Technika Brno se na začátku druhé třetiny ujala vedení 3:0, které ale znovu proti ofenzivní palbě straších dorostenců HC RT TORAX neudržela a nakonec i tentokrát prohrála. Porubští vyrovnali v poslední třetině a v předposlední minutě mohli dát dokonce rozhodující branku, Jakub Bukowski ale trefil jen tyč. V nájezdech už však dominovali Ostravané, a tak si starší dorost připsal i bonusový bod navíc.

Regionální liga staršího dorostu - N22 ne 25.2.14:00
Technika Hockey Brno
HC RT TORAX Poruba
3:4sn(2:0, 1:2, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Kunst (Malý J.), 11. Malý J. (Lučivňák), 25. Kunst (Malý V., Malý J.) – 28. Häring (Anlauf), 40. Vojtášek (Anlauf), 45. Brodek (Stodůlka, Vavřík) a rozh. náj. Bukowski. Rozhodčí: Kohoutek – Kříž, Zapletal. Vyloučení: 7:6, navíc Vavřík (POR) 5 min. + OK. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 28. Střely na branku: 26:24 (10:4, 4:11, 12:9). Průběh utkání: 3:0, 3:4.
Technika Hockey Brno: Horký (od 3. nájezdu Čazimi) – Bajkalov, Lučivňák, Kousal, Čiliak – Coufal, Mach, Alešin, Ognar, Malý F., Švarcberger, Malý J., Kalhaus, Malý V., Kunst
HC RT TORAX Poruba: Mrázek – Timura, Pliska; do 28. Husák, Zajíc; Kroček, Krátký – Richtár, Bukowski, Bořuta – Stodůlka, Vavřík, Brodek – Anlauf, Häring, Vojtášek

Hvězdy zápasu

Ondřej Kunst (TBR) (2+0)
Jan Malý (TBR) (1+2)
Daniel Häring (POR) (1+0)

Technika začala aktivněji, z čehož těžila ve čtvrté minutě

První třetina se Ostravanům příliš nepovedla, hráči Techniky plnili nastolenou taktiku na sto procent a porubský útok se jen těžko dostával do útočného pásma, natož do šancí. Brněnští naopak dominovali a poté, co Tomáš Coufal nedovedl k dokonalosti několik kliček, otevřela Technika skóre z hole Ondřej Kunst, který se ocitl před brankovištěm a střelou k pravé tyči nezaváhal – 1:0. V deváté minutě poté Vojtěch Malý našel před brankovištěm znovu Ondřeje Kunsta, jeho pokus mezi betony ale naštěstí zastavil pozorný Kryštof Mrázek.


Malý navýšil, nebezpečný Kunst a nerozlučitelný Vojtášek s Bajkalovem

V jedenácté minutě slavili domácí podruhé. První střelu Jana Malého sice ještě porubský brankář vyrazil betonem, na dorážku mířící do prázdné klece už ale nestihl zareagovat – 2:0. O minutu později však Porubští mohli snížit, přečíslení Jakuba Bukowského s Janem Richtárem ale nakonec skončilo neúspěchem. Ondřej Kunst následně vystihl v oslabení porubskou rozehrávku, v individuální akci ale nedokázal adekvátně zakončit. Třináctá minuta přinesla kuriózní moment, kdy se košíky Tomáše Vojtáška a Alexeje Bajkalova zapletly do sebe a následnou situaci museli rozmotat až rozhodčí.


Dorážeč Stodůlka a Kunstova otočka

Druhá část byla přesným opakem té první. Porubští tlačili, sami ale paradoxně jako první inkasovali. Ve 22. minutě ovšem ještě do střely Jiřího Brodka vložil hůl mezi kruhy Daniel Stodůlka, který však usměrnil kotouč jen do tyče. Ve 25. minutě Technika z ojedinělé akce navýšila své vedení. V početní převaze se mezi kruhy dostal k puku Ondřej Kunst, který po otočce zasunul kotouč k pravé tyči – 3:0. Ve 27. minutě znovu tečoval bombu Daniela Zajíce Daniel Stodůlka, jehož ránu ale brněnský brankář se štěstím vyrazil.


Anlaufovu dřinu slíznul Häring, Coufalova tyč a Vojtáškova skrýš

Zanedlouho ale konečně už hosté slavili. Jan Anlauf vybojoval kotouč za bránou, následně jej poslal do brankoviště, odkud už Daniel Häring zamířil nechytatelně pod víko – 3:1. Z následného protiútoku ale Technika málem odskočila, Tomáš Coufal ale rozezvonil jen tyč Mrázkovy klece. V poslední minutě druhé třetiny se děly věci. Zatímco Ondřej Kunst při vlastním oslabení v samostatném nájezdu před Kryštofem Mrázkem selhal, z protiútoku pak Jan Anlauf našel na pravém kruhu Tomáše Vojtáška, který přes bránícího beka našel mezeru nad gólmanovou lapačkou – 3:2.


Brodek pohřbil brněnské naděje a bitka po faulu Vavříka

Ve 43. minutě mohl domácí hokejisty uklidnit Ondřej Kalhaus, ten však trefil jen hruď Kryštofa Mrázka. Za dvě minuty přišla porubská přesilovka, která vyústila ve vyrovnání. Michael Vavřík předal kotouč za brankou Jiřímu Brodkovi, který bekhendem z ostrého úhlu smazal tříbrankové manko – 3:3. V padesáté minutě se začalo přiostřovat, k ledu byl sražen Ondřej Kunst a u porubské brány se tak strhla velká mela. Hlavní sudí následně poslal Michaela Vavříka do kabin a HC RT TORAX musel čelit pětiminutovému oslabení. I v něm ale Ostravané zahrozili, Jakub Bukowski nahrával z rohu kluziště najíždějícímu Richardu Bořutovi, který ale trefil pouze skvěle přesunutého Michala Horkého.


Bukowski se zalekl obratu, nájezdové drama pro Porubu

V 59. minutě mohl být obrat dokonán, Jakub Bukowski zachytil kotouč na modré, udělal pár kroků do výhodnější pozice, z prostoru mezi kruhy ale trefil jen tyč. V závěru pak znovu rostly emoce, z čehož pramenila bitka Filipa Kročka a Vojtěcha Malého. V nájezdech ovšem dominovali Porubští. Po výborném obelhání Jana Anlaufa se trefil nad lapačku Jakub Bukowski, po něm zazářil bekhendovým blafákem Jiří Brodek, Daniel Häring pak trefil jen tyč – 3:4. Za domácí vymíchal Kryštofa Mrázka jen Tomáš Coufal, na brankové konstrukci ztroskotal Roman Lučivňák.


Ohlasy k utkání

Čeněk Kundela (HC Technika Brno): Na jednu stranu to bylo velice kvalitní utkání, na tu druhou to ale rozhodčí neukočírovali. Nedá se říct, že by byl někdo poškozený, ale z pěkného utkání byla nakonec zbytečně divočina. Myslím, že naši kluci bojovali, nemůžu jim absolutně nic vytknout, protože jsme s Porubou sehráli vyrovnanou partii. Nájezdy my neumíme a Porubští je proměňovali suverénně, takže zaslouženě mají bod navíc. Podruhé jsme sice s Porubou neudrželi vedení 3:0, ale hosté mají mnohem vyrovnanější všechny tři pětky, mají tam i rozdílové hráče, takže to také rozhoduje.

Karel Suchánek (HC RT TORAX Poruba): Měli jsme velmi špatný začátek, sami jsme soupeře dostali na koně, který se toho chopil a po první třetině vedl 2:0. Technika dobře bruslila, napadala a pořádně nám to znepříjemnila. My jsme se probrali až ve druhé třetině, od které jsme měli převahu, nicméně je škoda, že jsme zápas nevyhráli za tři body, protože jsme měli i v oslabení plno příležitostí na to ten zápas zlomit. Musím ale klukům pogratulovat, jelikož jsme vyhráli první nájezdy v sezoně, což je velké plus.