Úctyhodná vítězná série juniorů je u konce, suverén soutěže padl v Hradci

28.02.2014, Jan Vavřina, Redakce

Suverénní junioři odcestovali už v dopoledních hodinách na trip po východní části Čech. Tým trenéra Petra Trojana se nejprve představil na horkém hradeckém ledě, kde po bezbrankové úvodní třetině otevřel skóre zásluhou Dalibora Mihala. Porubští junioři byli blízko dalšímu vítězství, ale Královští lvi se v závěrečném dějství zmohli na parádní obrat. Stačily tři minuty a na světelné kostce rázem svítil výsledek 2:1. Ten už si Východočeši dokázali pohlídat až do závěrečné sirény, zároveň uťali dlouhou vítěznou šňůru soupeře, u nějž nadále nelze s definitivní jistotou říci, že má baráž jistou. Ale už v sobotu se RT TORAX představí v Krkonoších, kde se nic jiného než tři body snad ani nedá očekávat.

Liga juniorů - 33.kolo pá 28.2.16:15
Královští lvi Hradec Králové
HC RT TORAX Poruba 2011
2:1(0:0, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 49. Nedvídek (Bartoň), 52. Rejl (Bartoň, Skála) – 29. Mihal (Rataj, D. Maček). Rozhodčí: Barek – Kleprlík, Kratochvíl. Vyloučení: 5:5, navíc Brnčal (POR) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 97. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
Královští lvi Hradec Králové: Bernart – Bezděk, Suk, Procházka, Nedvídek, Novotný, Souček, Rejl, Šeps, Bartoň, Kastner, Hlavatý, Stoilský, Matějček, Jebavý, Skála, Kulhánek.
HC RT TORAX Poruba 2011: Šrámek – Pobuta, Baca, Puškár, Síkora, Kotas, Ryška – Gola, Schwarz, Kaleta, Brnčal, Mišenko, Rataj, Maček, Mihal, Král, Havránek.

Začátek utkání jako by oznámilo zacinkání tyčky, která byla nastřelena hostujícím týmem po půlminutě hry. Domácí o sobě dali poprvé výrazněji vědět ve čtvrté minutě, kdy se do puku ihned po vhazování opřel Nedvídek, napálil ho ale jen do náručí Šrámka.

V páté minutě ošklivě fauloval hostující kapitán Šepse kolenem, od hlavního rozhodčího obdržel k překvapení diváků jen dvouminutový trest. Po dalším prohřešku Poruby byla domácím nabídnuta dvojnásobná početní výhoda, se kterou naložili prachbídně. Nedokázali si v ní totiž vypracovat ani jednu větší šanci. Chvilku po návratu vyloučeného hráče se k pěkné střele odhodlal Brnčál, hradecký brankář jeho střelu vyrazil.

Stejně jako v první polovině úvodní části, tak i v té druhé nepobrala hra příliš hokejové krásy. Na to, že hrál první tým s druhým, bylo k vidění až příliš nepřesností, které často znamenaly přerušení hry. V patnácté minutě se už někteří hráči na hostující střídačce radovali, to ale neviděli, že Mačkův pokus dokázala hradecká obrana odvrátit. V samém závěru první třetiny si zahráli početní výhodu také Ostravané, nebyla však o nic nebezpečnější než ty předchozí hradecké.

I ve druhé třetině si připsali první šanci hosté. Maček s Mihalem ujeli na jediného obránce domácích, k zakončení se však nepropracovali. Na konci druhé minuty se hodně zapotil domácí brankář, když během závaru Slezanů pochytal během pár vteřin snad čtyři střely. Poté mu pomohla také obrana a všichni společně velký tlak hostů ustáli. Dvě minuty na to byl Bernart opět v permanenci, tentokrát proti střele Mačka a tutovce Rataje, který měl před sebou téměř prázdnou bránu.

Skóre se poprvé měnilo minutu před polovinou zápasu. Ujíždějícího Rataje dokázala hradecká obrana zpacifikovat, hostující útočník však dokázal najít zadovkou Dalibora Mihala, jenž byl sám před Bernartem a prostřelil ho ranou k tyči – 0:1. Po úvodní brance si i hostující celek zahrál dvojnásobnou přesilovku. Všechny rány však pochytal Bernart, nejvíc jich zlikvidovala jeho lapačka.

V druhé půlce prostřední třetiny byla Poruba aktivnější, žádnou gólovou šanci si ovšem nevypracovala. A když už nějaká střela přišla, pokryl ji dobře chytající Bernart. Ke konci třetiny se osmělili i Lvi a několika ranami zaměstnali Šrámka, který celkově v prostřední části moc práce neměl.

Stejně jako na začátku předchozích dvou třetin si připsal první velkou šanci tým Petra Trojana. Bernarta zachránila od inkasované branky podruhé v zápase tyč, a to po střele Schwarze. Hradec o sobě dal vědět v přesilové hře v podání Suka, který kotouč za Šrámka zblízka nedostal. Tři minuty na to už se Východočeši přece jen radovali. Krásnou individuální akci zakončil přesnou střelou pod horní tyč Lukáš Nedvídek – 1:1.

Vstřelená branka vlila domácím krev do žil, pokračovali v aktivní hře a přinutili soupeře k faulu. Během nabídnuté přesilovky vytvořili Hradečtí před Šrámkem tlak, který vyústil v druhou branku. Třetí dorážku dopravil do branky Dominik Rejl, a svěřenci Petra Luštince se dostali do vedení 2:1. I tato trefa je výrazně povzbudila, naopak Poruba byla jako opařená.

V 57. minutě se do velkých šancí dostaly oba mančafty. Nejprve ujel Procházka s Nedvídek, k zakončení scházel klid na jejich holích. A tak mohl z protiútoku udeřit soupeř. Baca vjel do útočného pásma a jeho pokus zastavila, potřetí v zápase, tyčka. V závěru utkání vsadili hosté vše na jednu kartu a odvolali brankáře, se všemi střelami si bezpečně poradil výborně chytající Bernart. Hosté z Ostravy tak ve skupině B poprvé prohráli, a to 1:2 s druhým týmem tabulky – Královskými lvy.

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (Královští lvi Hradec Králové): Na Porubu jsme se připravovali celý týden. První třetinu to bylo z obou stran takové oťukávání, na každé straně byla nevyužitá přesilovka pět na tři. Druhou třetinu měla Poruba více ze hry, byli aktivnější, což jsme my nestíhali. V kabině o druhé přestávce jsme si řekli, jak bychom to měli hrát a kluci k tomu přistoupili zodpovědně. Dali jsme dva góly, což jsme si také řekli v kabině. Řekl bych, že jsme byli třetí třetinu lepší.

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Myslím, že se zápas musel všem líbit. První část jsme se navzájem ještě okoukávali. Ve druhé třetině jsme si zápas prohráli. Měli jsme, stejně jako v prvním zápase v Hradci, tlak, přehrávali jsme soupeře, měli čtyři přesilové hry a vytěžili jen jeden gól. Domácí to nezabalili, hráli do konce utkání a ve třetí třetině po parádní akci Nedvídek vyrovnal. Pak už to bylo o štěstí, které jsme neměli. Hradec zahrál dobře přesilovou hru a zcela po zásluze 2:1 vyhrál.