Poslednímu Brnu junioři nastříleli deset gólů, výkonem však nenadchli

03.02.2013, Adam Bagar

Podruhé v krátké době se junioři střetli s posledním brněnským Warriorem. Na jeho půdě před týdnem zvítězili 5:3 a povinné body se očekávaly i tentokrát. První třetina přinesla pořádné brankové hody a diváci v ní viděli osm branek. Ve druhé části RT TORAX zlepšil svůj výkon a měl obrovskou převahu, kterou korunoval dalšími čtyřmi góly. Ve třetí třetině, která se prakticky dohrávala už jen z povinnosti, se domácí dočkali desítky. Hattrickem se blýskl útočník David Maček. Poruba nakonec zdolala Brno, i přes vlažný výkon z první a třetí třetiny, vysoko 10:4. Domácím se v první třetině povedl i husarský kousek, když v rozmezí pouhých třiatřiceti vteřin skórovali třikrát.

Liga juniorů - 29.kolo ne 3.2.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HCM Warriors Brno
10:4(5:3, 4:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 1. Rosypka (Kysučan, Kaleta), 14. Kysučan (Rosypka, Kaleta), 14. Kaleta (Kysučan), 15. Csomor (Palkovič, Gřeš), 15. Piják (Palkovič, Csomor), 27. Maček (Kofroň, Dominec), 31. Dominec (Jasiok, Kysučan), 33. Maček (Dominec, Kofroň), 38. Maček (Jasiok), 46. Rosypka (Kysučan, Chamrád) – 6. Hakl (Křen, Zavadil), 14. Král, 19. Zavadil (Řeřucha), 60. Hakl (Křen). Rozhodčí: Mrkva – Barteček, Moravec. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 85. Střely na branku: 54:20 (14:7, 25:2, 15:11). Průběh utkání: 1:0, 1:2, 5:2, 5:3, 10:3, 10:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Mec – Franek, Ryška, Chamrád, Puškár, Vrána, Baca, Jasiok – Piják, Maček, Kofroň – Kysučan, Kaleta, Rosypka – Csomor, Palkovič, Gřeš – Pobuta, Dominec.
HCM Warriors Brno: Slezák – Krytinář, Máša, Řeřucha, Dobšák, Hakl, Zavadil, Křen, Čtvrtníček, Novotný, Král, Majola, Kousalík, Šír.

Cestu za povinnými třemi body začala Poruba tím nejlepším způsobem. Po chybě brněnské obrany to domácí sehráli dobře, René Kysučan dostal puk do ideální střelecké pozice a zamířil přesně. RT TORAX polevil a Warrior toho dokázal využít. V předbrankovém prostoru zůstal neobsazený Milan Hakl, který se trefil přesně mezi Mecovy betony. Když pak svůj únik neproměnil Gřeš, radovali se z velice šťastné branky na druhé straně Jihomoravané. Porubští zadáci zaváhali a Matouš Král jen zasunul touš za překvapeného Mece.

To domácí juniory opět nakoplo a s góly se rázem roztrhl pomyslný pytel. Rosypka našel ještě lépe postaveného Reného Kysučana a tomu stačilo jen lehce vložit hůl. Za dalších čtrnáct vteřin Poruba už vedla. Jakub Kaleta dostal puk do předbrankového prostoru a přesnou střelou překonal Slezáka potřetí. Uběhlo jen devatenáct vteřin a zdecimované Brno inkasovalo další gól. Martin Csomor si dobře sjel k levé tyči, kde měl již poměrně lehkou práci.

Za dalších čtyřicet vteřin svítilo na světelné tabuli již skóre 5:2 a někteří diváci možná nevěděli, zda se náhodou neocitli na utkání házené. V situaci dva na jednoho se uvolnil Lukáš Piják, který zamířil přesně mezi betony bezmocného brněnského gólmana. V závěru třetiny ještě hosté výsledek zkorigovali využitou přesilovkou. Řeřucha sice ještě trefil břevno Mecovy branky, ale na brankovišti pohotově dorážel Josef Zavadil. Do šaten se tak šlo za divokého výsledku 5:3.

Druhá část již přinesla obrovskou převahu favorita a Martin Slezák se měl v brance co otáčet. David Maček sice při samostatném úniku branku přestřelil, ale akce pokračovala a po pěkné kombinaci s Domincem s Kofroněm se z první trefil zcela přesně. V polovině utkání Poruba své vedení navýšila. Na Jasiokovu střílenou přihrávku si před brankou počkal Jakub Dominec a dotlačil kus černé pryže za ležícího gólmana, který musel v utkání čelit více než padesátce střeleckých pokusů.

Neuběhly ani dvě minuty a první formace se blýskla další pohlednou akcí. Dominec posunul puk na Kofroně, ten špičkou hole dále na Davida Mačka a ten svůj únik na Slezáka tentokrát zakončil střelou mezi betony. Ještě do konce třetiny přidal RT TORAX svou devátou branku. David Maček byl při chuti, důrazně se natlačil před obránce a v pádu poslal puk za brankovou čáru. Porubští tak byli před třetí tercií jen krůček od desítky.

Ta se čepovala po pěti minutách závěrečného dějství. Kysučan projel útočnou třetinou a u pravé tyče našel před brankou neobsazeného Vladimíra Rosypku, který zamířil přesně do horní části brněnské klece. V dalších minutách Poruba značně polevila a zápas se již z povinnosti dohrával. Přesto ještě třikrát zvonila tyč. Za Slezákem po střele Jasioka a Mece dvakrát v řadě zachránila branková konstrukce při pokusech Křena. V úplném závěru dal ještě výsledku konečnou podobu 10:4 brněnský kapitán Milan Hakl, který měl před Mecem až příliš prostoru.

Ostatní výsledky 29. kola LJ – sk. Východ:

HC ZUBR Přerov – VHK Vsetín 2 : 5
LHK Jestřábi Prostějov – HK Hokej 2003 Šumperk 4 : 3 sn.
HC Slezan Opava – HC Frýdek-Místek 3 : 2
SHK Hodonín – HC AZ Havířov 7 : 6

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Utkání v žádném směru nepřipomínalo ligovou úroveň. První třetina byla velmi chaotická, každý si dělal, co chtěl a připomínalo to trošku rybník. Ve druhé třetině už hráči začali dodržovat pokyny a začalo to vypadat lépe, také jsme ji vyhráli jasně 4:0. Třetí část už byla úplně o ničem, zápas se jen dohrával a hráči se místo týmové spolupráce zaměřili na individuální schopnosti. Pozitivem je zisk povinných tří bodů a také to, že se již zapracovávají hráči staršího dorostu, kteří sbírají nejen zkušenosti pro příští sezónu, ale hlavně pro nadcházející baráž o extraligu.

Vítězslav Hájek (HCM Warrior Brno): Do utkání jsme nevstoupili dobře a hned v první minutě jsme inkasovali. Pak jsme sice otočili, ale po hrubých chybách v blízkosti branky jsme inkasovali několik slepených gólů. Poruba se tím dostala do rychlého a výrazného vedení, které si bez problémů udržovala po celý zápas a vlastně k ničemu nás nepustila.