Vyhrocený duel v Přerově dospěl až k nájezdům, junioři vezou z Hané dva body

01.02.2013, Adam Bagar, Jan Skopalík

Netradičně v pozdních večerních hodinách se junioři představili na ledě druhého Přerova, který na domácí půdě body prakticky neztrácí. RT TORAX byl dvě třetiny lepším týmem a na vedoucí branku Zubrů stačil reagovat třemi góly. Hanáci však ve vyhrocené třetí třetině dokázali dvěma přesnými zásahy srovnat. Hlavnímu sudímu Volfovi se po několika nepřesných verdiktech v závěru duel zcela vymkl kontrole a emoce plály. Poruba to odnesla celkem 93 trestnými minutami. O vítězi nakonec rozhodly až samostatné nájezdy, v nichž uspěli hosté. Jejich vítěznou branku pohotově vsítil starší dorostenec Tomáš Rataj, který prožil velký večer a postaral se o hattrick.

Liga juniorů - 28.kolo pá 1.2.19:30
HC ZUBR Přerov
HC RT TORAX Poruba 2011
3:4sn(0:0, 1:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 21. Tomeček (Kebza), 43. Gazda (Hradil), 51. Chovanec (Vávra) – 27. Rataj (Palkovič), 35. Maček D. (Dusík, Piják), 42. Rataj (Palkovič), rozhodující sam. náj. Rataj. Rozhodčí: Volf – Dočkal, Novotný. Vyloučení: 6:9, navíc Spěvák (PŘE) 5 min. + OK [NESP], Kaleta (POR) 10 min. OT [ZHK], Dusík (POR) 10 min. OT + OK [NESP], Ryška (POR) 10 min. OT [NESP] a Mihal (POR) 5 min. + OK [NESP]. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 52. Střely na branku: 25:31 (4:12, 7:11, 14:7). Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3, 3:4.
HC ZUBR Přerov: Dohnal – Vávra, Andrýsek, Šťastný, Mašíček, Tomeček, Tomiga, Chovanec, Gazda, Matušenko, Čelko, Bauer, Kebza, Spěvák, Fibrich, Rajnoch, Hradil, Šnirc, Loupal, Řezáč.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček M. – Dusík, Ryška, Demel, Puškár, Vrána, Baca, Franek – Piják, Maček D., Kofroň – Kysučan, Mihal, Rosypka – Kaleta, Palkovič, Rataj – Pobuta.

První třetina začala pěkně zostra. Oba týmy dokázaly spálit velké množství šancí. Na přerovské straně to byl například Matušenko, který orazítkoval břevno po krásné přihrávce mladého Čelka. Jiskřilo se i na druhé straně, kde se v ložence objevil Dusík, ale také s jeho šancí si domácí brankář poradil. A jelikož první část hry již více příležitostí na gól nepřinesla, tak šly oba týmy do kabin za nerozhodného stavu 0:0.

Do druhé periody vstoupili lépe hosté, kteří nešetřili střelami. Paradoxně však skóre otevřeli Zubři. Krásnou pumelicí se trefil v přesilové hře od modré čáry Jaroslav Tomeček. Přerovským bekům se pak nedařily rozehrávky a po jedné takové získal puk Palkovič, který jej posunul na Tomáše Rataje a ten forhendovým blafákem vyrovnal. Chyby znamenaly i vylučování, a tak další gól na sebe nenechal dlouho čekat. Po střele od modré nebyli přerovští hráči důslední, čehož využil k úspěšné dorážce David Maček.

V poslední části se děly velké věci. Nejprve znovu chybovala domácí obrana, která dovolila Porubě zvýšit vedení. Tomáš Rataj dostal výbornou přihrávku a zakončoval do téměř prázdné brány. Jenže netrvalo dlouho a Přerov našel odpověď. Ke kotouči se mezi kruhy dostal Martin Gazda a nechytatelnou ranou přesně do vinklu nedal porubskému gólmanovi šanci. Poté si Zubři vypracovali pár přečíslení, které však nedokázali využít. Bod ze zdánlivě ztraceného utkání se jim však přece jen podařilo vydolovat. Vávra vystihl rozehrávku soupeře, z modré čáry vystřelil a Ondřej Chovanec kotouč tečoval mimo dosah brankáře.

V závěrečných minutách se na ledě i mimo něj přiostřilo, a tak hokejová krása zcela zmizela. Za stavu 3:3 následovaly nájezdy, které lépe zvládl porubský tým. Ostravané skórovali Tomášem Ratajem a Vladimírem Rosypkou, zatímco domácí nájezdníci ani jednou neproměnili.

Ostatní výsledky 28. kola LJ – sk. Východ:

VHK Vsetín – HK Hokej 2003 Šumperk 4 : 1
HC Frýdek-Místek – LHK Jestřábi Prostějov 3 : 2 sn.
HC AZ Havířov 2010 – HC Slezan Opava 8 : 3
HCM Warrior Brno – SHK Hodonín 4 : 8

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Utkání s druhým týmem tabulky dvě třetiny rozhodně nepostrádalo svou kvalitu, bylo rychlé, tvrdé a s nasazením v nejvyšší míře. Nemohli jsme tušit, co se na nás chystá ve třetí třetině. Zaslouženě jsme odskočili soupeři do dvoubrankového vedení a v tom na scénu vystoupal hlavní rozhodčí a jeho dva pomocníci. Hlavní rozhodčí se rozhodl vzít utkání do svých rukou, chvílemi působil, že je pod vlivem nějaké návykové látky a nebo se jen omylem ocitl na zimním stadionu. V jeho katastrofálním výkonu jej podpořili i čároví rozhodčí, kteří místo svým povinnostem se věnovali familiérním a družným rozhovorům s domácími hráči. Místo toho, abychom pohodlně dokráčeli k tříbodovému vítězství, se z toho stala neskutečná fraška. Vyvrcholením bylo vyrovnání Přerova na 3:3, kdy gól viděli snad jen rozhodčí. Závěr se zvrhl ve spoustu nechutných šarvátek, dohrávali jsme navíc zápas ve třech, ale kluci svým odhodláním a vůlí po vítězství dokráčeli k nájezdům a díky bezchybnému gólmanovi Mačkovi jsme si dva body odvezli zcela po zásluze domů. V Praze mají na Václavském náměstí sochu svatého Václava a když příště přijedeme do Přerova, tak možná před hlavním vchodem narazíme na sochu tří kašparů v nadživotní velikosti, za tento výkon by si to rozhodně zasloužili.