Poruba podlehla Prostějovu, rozhodly dvě slepené branky v závěrečné třetině

26.11.2011, Adam Bagar

Ve čtvrtek porubští hokejisté podlehli vysoko vedoucímu Havířovu. Ani tentokrát neměli lehkou úlohu, v Porubě se totiž představil druhý Prostějov. Již po třech minutách hry poslal domácí do vedení Jan Matějný. Jestřábi ovšem rychle srovnali výsledek při vlastním oslabení. Na další branku se muselo čekat až do poloviny závěrečné tercie, kdy Hanáci udeřili dvakrát v krátkém časovém sledu, čímž prakticky rozhodli o zápase. V závěru ještě RT TORAX snížil Luďkem Krayzelem, následně odvolal gólmana a měl tlak, jenže na body přesto nedosáhl a podlehl po dobrém výkonu Prostějovu těsně 2:3.

2. liga - skupina Východ - 23.kolo so 26.11.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
LHK Jestřábi Prostějov
2:3(1:1, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 4. Matějný (Krayzel, Wolf), 58. Krayzel (Pavlačka, Chajretdinov) - 8. Černý (Čuřík), 50. Černý (Kumstát), 50. Duba (Smejkal, Kolibár). Rozhodčí: Jeřábek J. - Barteček, Moravec. Vyloučení: 2:3. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 257. Střely na branku: 32:24 (9:4, 8:9, 15:11). Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich - Šindelář, Wolf, Piskura, Prokop, Mládenka, Chajretdinov - Krayzel, Pavlačka, Matějný - Galgonek, Badžo, Zdráhal - Vaněk, Seidler, Chaloupka - Vajda, Ďurica, Zuber.
LHK Jestřábi Prostějov: Musil - Osina, Kolibár, Kumstát, Doseděl, Peštuka, Paška, Finkes, Halouska, Zachar, Černý, Čuřík, Smejkal, Duba, Stejskal, Šebek D., Žajgla, Ševčík, Stráněl.

Duel předposledního s druhým měl jasného favorita. Již po třech minutách ovšem Poruba poněkud šťastně udeřila. Na modré napřáhl Jan Matějný a kotouč přes Musilovu lapačku propadl až za brankovou čáru. Hosté vyslali svou první střelu na branku, zato gólovou, až po osmi minutách hry. Při vlastním oslabení poslal Čuřík do jízdy Michala Černého, ten si položil Gleicha a střelou nad beton srovnal stav.

Tabulkový rozdíl nebyl vůbec znát, RT TORAX měl územní převahu, ale pozorná prostějovská obrana jej do šancí příliš nepouštěla. Naopak po rychlém protiútoku si šikovně sjel mezi kruhy Žajgla a střelou z první trefil pravou tyč Gleichovy svatyně. V závěru třetiny si ještě oba celky vyzkoušely přesilovou hru. V nich toho příliš nedokázaly vymyslet, a tak se do šaten odcházelo za nerozhodného stavu.

Śanci bylo v úvodních dvou třetinách k vidění jako šafránu. Jako gólovou situaci lze označit až porubské přečíslení dva na jednoho. Šindelář ještě vylepšil pozici pro Zdráhala. Ten mířil do protihybu gólmana, ale těsně minul levou tyč. Na druhé straně dala domácí obrana až příliš prostoru Smejkalovi, Gleich však byl připraven. Jestřábi se ve druhé části začali osmělovat. Oku lahodící průnik předvedl Stejskal, ve finální fázi však nenašel mezírku mezi Gleichovými betony.

V závěrečné dvacetiminutovce nadále oba celky vycházely ze zabezpečených obran. Až necelých jedenáct minut před koncem si Poruba neuhlídala Kumstátovu přihrávku zpoza branky na nekrytého Michala Černého, který rychlou střelou k tyči rozveselil hrstku svých fanoušků. Uběhlo pouhých třiatřicet vteřin a Hanáci přidali třetí gól. V předbrankovém prostoru poslal touš za Gleicha bekhendovou přízemní střelou Lukáš Duba.

Zdálo se, že si hosté své dvoubrankové vedení bez problémů pohlídají. Poruba však v závěru vrhla všechny síly do útoku, což se jí částečně vyplatilo. Obrana Jestřábů zcela zapomněla na Luďka Krayzela, jenž napoprvé ještě neuspěl, ale z dorážky poslal kus černé pryže do branky. Rázem bylo na světě drama až do konce. Porubský lodivod odvolal gólmana, ale vytouženého vyrovnání se domácí nedočkali.

Poruba tak podlehla po sympatickém výkonu Prostějovu 2:3. Vzhledem k vítězství Nového Jičína nad Havířovem navíc klesla na samotné dno tabulky, naopak Prostějov ztrácí na lídra soutěže již pouhé dva body.

Výsledky ostatních utkání 23. kola II. ligy - sk. Východ:

HC Bobři Valašské Meziříčí - HC Slezan Opava 6 : 1
HC Uherské Hradiště - HC Karviná 1 : 6
HC Gedos Nový Jičín - HC AZ Havířov 2010 4 : 2
VHK Vsetín - HC Frýdek - Místek je na programu v neděli

Ohlasy k utkání

Pavel Hinner (HC RT TORAX Poruba 2011): Myslím si, že jsme odehráli dobré utkání. Kluci celý zápas plnili systém, který jsme naordinovali. Rozbíjeli tím útočnou hru Prostějova. Vstřelili jsme brzy poměrně šťastný gól, ale pak jsme při vlastní přesilovce opět chybovali na útočné modré, což se nám stalo podruhé v řadě. O zápase rozhodlo několik vteřin ve třetí třetině, kdy jsme nebyli důslední při bránění a dostali jsme dva rychlé góly. V závěru jsme snížili a snažili se o vyrovnání, ale už nám tam nic nespadlo. Přesto kluci podali dobrý výkon.

Petr Zachar (LHK Jestřábi Prostějov): Z naší strany to nebylo zrovna nejlepší utkání, stejně jsme hráli už ve středu v Uherském Hradišti. Špatně jsme bruslili a všechno nám dlouho trvalo. Na druhou stranu jsme hráli velmi dobře dozadu, takže jsme Porubu do nějakých velkých šancí moc nepouštěli. Za výsledek jsme samozřejmě rádi, ale pokud se chceme pohybovat na druhém místě tabulky, tak se náš výkon musí zlepšit.