I přes dobrý výkon se mladší dorostenci z vítězství neradovali

06.09.2009, Gabriela Juříková

Extraliga mladšího dorostu má již za sebou své historicky premiérové první kolo. V něm se VOKD Poruba utkala s celkem z hanácké metropole - Olomoucí. Od úvodních minut byl k vidění velmi slušný, rychlý a pohledný hokej. Domácí se dostali do vedení již po necelých sto vteřinách hry, hosté však ještě v první třetině kontrovali. Také vstup do druhé části borcům z VOKD vyšel, když se gólově prosadil velmi dobře hrající Adam Hawlík. Olomoucká Mora však opět dokázala srovnat a v úvodu třetí periody dokonce otočit skóre na svou stranu. I přes množství šancí a mohutný nápor se již svěřencům trenéra Rambouska vyrovnat nepodařilo, a tak podlehli poněkud smolně svému soupeři 2:3.

- 1.kolo ne 6.9.10:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Olomouc
2:3(1:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. Kaleta (Demel), 23. Hawlík (Kovář) - 14. Hánl (Ostřanský), 26. Jergl, 42. Maška (Minařík). Rozhodčí: Janda R. - Gerlich, Moravec. Vyloučení: 2:8. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 175. Střely na branku: 33:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Oborák - Demel, Hawlík, Špil, Trefil, Ryška - Pobuta, Gola, Kaleta, Rataj, Gelnar, Csomor, Kovář, Blahuta, Pelech.
HC Olomouc: Nekvapil - Ziegler, Groer, Mičo, Macek, Brandýs, Bořil, Ostřanský, Maška, Spěvák, Minařík, Jergl, Hánl, Vrána, Kočiřík, Fibrich, Bauer, Augustín, Nedopil, Rašner.

Začal ostrý boj o extraligového mistra. Cesta bude velmi dlouhá a dorostenci HC VOKD Poruba i HC MORA Olomouc chtěli vykročit do sezóny úspěchem. Utkání za dobrý konec vzali domácí, když vymetl levý roh soupeřovy branky Jakub Kaleta. K vidění byl pohledný, útočný hokej. Olomoučtí se snažili rychle vyrovnat, odstřelovali domácího gólmana Romana Oboráka, ale ten všechny střely pokryl. Jednou domácí chybovali a soupeř je potrestal. Porubští hráli přesilovou hru, jenže v útočném pásmu ztratili puk a Míčo s Hánlem obehráli jak domácí obranu, tak i gólmana Romana Oboráka. Ostřanský získal puk na obranné modré a v útočné třetině skvělou nahrávkou připravil střeleckou pozici Martinu Hánlovi, který zakončil do odkryté brány. Domácí brankář byl bezmocný. Olomoucké vyrovnávací branka nabudila a do konce třetiny byly k vidění zajímavé hokejové okamžiky. Více gólů však nepadlo. Třetina skončila výsledkem 1:1.

Ve druhé třetině navázali hráči na první část utkání. Oba týmy nenechaly brankářům vydechnout. Zmatku v obraně mohli využít hosté z Olomouce, ale štěstí stálo na straně domácích. Heslo nedáš dostaneš se potvrdilo i v tomto mači. Kovář s Adamem Hawlíkem přečíslili obranu hostí a druhý jmenovaný vsítil puk do odkryté branky. Podruhé domácí v utkání vedli. Střelou od modré zvýšit vedení se pokusil Ryška, ale Patrik Nekvapil, brankář hostů, střežil branku pozorně. Zapsat se do listiny střelců chtěl i Martin Blahuta, jenže Nekvapil byl opět proti. Hosté srovnali stav po neškodném nahození puku na branku. Aleš Jergl kotouč jen nahodil do třetiny a šel střídat. To však netušil, že touš přeletí přes nastavenou lapačku Oboráka a skončí za brankovou čarou. Překvapený Jergl se z gólu radoval na střídačce. Další pěkná akce utkání byla po lajně domácích Gelnar - Rataj - Kovář, kteří udrželi kotouč v útočném pásmu a kombinačními přihrávkami ohrozili hostujícího gólmana. Při finálové přihrávce puk Ratajovi u levé tyče proklouzl. Podobná akce byla k vidění i u domácí svatyně, ale rovněž bez gólového efektu. Po druhé třetině bylo skóre stále nerozhodné - 2:2.

V poslední třetině se více prosazovali hráči Olomouce. Svůj tlak zužitkovali, jak se později ukázalo, ve vítěznou branku. Ze střídačky se dopředu dostal Michal Maška, zpracoval přesný pas přes útočné pásmo od Minaříka a zavěsil do odkryté branky. Poprvé Olomoučtí v utkání vedli. Domácí borci jakoby byli opaření, protože hosté mohli navýšit vedení v krátkém časovém sledu. Dokonce se Hánl ocitl v samostatném nájezdu před domácím brankářem, který udržel chladnou hlavu a kotouč za záda nepropustil. Velkou šanci vyrovnat měli na domácí straně Gola s Kaletou. Druhý jmenovaný se snažil špičkou hole puk protlačit za brankovou čáru. V dalším sledu utkání hráli domácí přesilovku, ve které Blahutovi, Pelechovi a Pobutovi stačilo jen málo k vyrovnání. Jiná útočná řada domácích měla dvě šance skórovat, ale štěstí bylo v tu chvíli jinde. Pak se u domácích štěstí zastavilo, když tečovaný puk letící vzduchem dopadl těsně u pravé tyče branky Oboráka a odklouzal do rohu. Krásný pas přes střední pásmo na útočnou modrou poslal Ryška Blahutovi, ale akci zastavil ofsajd. Do útočného pásma se domácí dostali za přičinění hostů, když faulovali. Po pár vteřinách šli hosté do tří a domácí samozřejmě situaci chtěli využít k vyrovnání a odvolali brankáře. V šesti se snažili, jenže šťastnějším týmem tohoto utkání byli dorostenci Olomouce. První zápas nedopadl podle představ domácích, ale sezóna teprve začíná, tak proč věšet hlavy...