Junioři Poruby ztratili utkání s Vítkovicemi v poslední třetině

08.12.2008, Adam Bagar

Na porubský zimní stadion zavítal vedoucí celek juniorské extraligy a rovněž ostravský celek - tým HC Vítkovice Steel. Hosté od úvodních minut nepotvrzovali své tabulkové postavení a soupeře pravděpodobně podcenili. Toho dokázal využít v šesté minutě vedoucí brankou Poruby obránce Martin Hrubý. Utkání bylo nadále zcela vyrovnané, branek mohlo padnout v úvodní dvacetiminutovce mnohem více, ale prim drželi oba gólmani. Také druhá třetina patřila oběma ochráncům svatyní. Hosté si dokázali vypracovat několik příležitostí ke srovnání, ale Andreas Kubáň nadále držel naděje VOKD na bodový zisk. Jenže třetí třetina domácím nevyšla a hosté z Vítkovic třemi brankami odskočili soupeři a zkušeně si své vedení dokázali pohlídat až do závěrečné sirény. VOKD Poruba tak podlehla Vítkovicím 1:3. Další utkání čeká juniorku v pátek 12. prosince, kdy na porubský zimák zavítá Šumperk.

- 27.kolo po 8.12.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Vítkovice Ridera
1:3(1:0, 0:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 6. Hrubý (Bartošek, Bartoš) - 41. Palát (Bursík), 45. Kolouch (Kucsera), 54. Noga. Rozhodčí: Kočí - Jureček, Pala. Vyloučení: 7:11, navíc Prokop (POR) 10 OT. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 80. Střely na branku: 38:37. Průběh utkání: 1:0, 1:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň - Špok, Hrubý, Tomis, Pindur, Mlynář, Skočovský - Chomič, Bartošek, Kalina, Šimkovič, Bartoš, Jelšík, Barčák, Kopáč, Capcara, Vajda, Richter, Řezáč.
HC Vítkovice Ridera: Mrázek - Pastor, Rybnikár, Kovář, Polášek, Hartmann, Prokop - Vrána, Včíslák, Slovák, Noga, Palát, Kolouch, Seidler, Kucsera, Bursík.

Hned po několika vteřinách hry ordinoval u pravé tyče Kubáňovy branky, úvodní tlak Vítkovic tak zakončil až hvizdem hlavní sudí Kočí, jenž domácím odhalil hned dva dvouminutové přestupky. Na druhé straně zahrozil Šimkovič, jehož nenápadná lehká střela z velmi těžkého úhlu skončila až na tyči vítkovické branky. V čase 5:06 padla úvodní branka ostravského derby. Vítkovická posila v porubském dresu Martin Hrubý vyslala na Mrázka od modré parádní dělovku, která zapadla pod horní tyč až za záda vítkovického gólmana. Osmá minuta přinesla množství šancí. Nejprve Vajda přestřelil Mrázkovu klec, na druhé straně pak měli hosté dvě vyložené gólovky. Seidler svůj samostatný únik nedotáhl do úspěšného konce jelikož mu skvěle vypíchl kotouč z hole domácí gólman Kubáň. Ten se vyznamenal následně i při další jasné šanci Vrány. Přesně po deseti minutách hry mohl srovnat Bursík, trefil však pouze pravou tyč domácí klece. Nadále pokračovala útočná podívaná. Jelšík mířil na Mrázka zcela sám, ale hostující ochránce svatyně si povyjel daleko z branky a tím tak zabránil možnému druhému gólu domácích. V úvodu třinácté minuty mohli navýšit vedení poruby Capcara s Barčákem,ale nedokázali protlačit touš do branky. O několik momentů později měl další gól na holi Vrána, ale Kubáň se opět na brankové čáře skvěle roztáhl a zabránil tak útočníkovi Vítkovic skórovat. Obrany obou týmů nepůsobily nejjistějším dojmem, a tak nadále měli útočníci hody. Ani Kalina, který se natlačil až před Mrázka, nedal. Vítkovičtí v první části zdaleka nepůsobili jako lídr tabulky extraligy juniorů. V osmnácté minutě stál před Mrázkem zcela osamocený Chomič, ale své velké šance využít nedokázal. O chvíli později se zase mohl stát úspěšným střelcem Skočovský, ale ani jeho dělovka neskončila ve vítkovické svatyni. Hosté kupili chybu za chybou. V další velké příležitosti byl Bartošek, ale ani ten vedení VOKD nenavýšil. V poslední minutě první dvacetiminutovky ještě ujeli hosté v situaci dva na jednoho, ale ani Noga branku vstřelit nedokázal, a tak po dvaceti minutách hry vedla Poruba nad Vítkovicemi zaslouženě 1:0.

Druhou třetinu načali lépe hosté z Vítkovic, ale Kubáně se jim stále nedařilo přelstít. Tlak hostí tak skončil dalším faulem domácího celku. O chvíli později předvedla Poruba další zbytečný faul, a tak hosty čekala osmašedesát vteřin dlouhá přesilová hra pět na tři. V té nejprve pálil Bursík, následně měl další velkou příležitost k vyrovnání skóre Prokop, ale Kubáň opět se štěstím překonán nebyl. Hosté svůj tlak nadále navyšovali, ale ani Slovák neukázal ofenzivní sílu vedoucího týmu tabulky, který vsítí průměrně na zápas téměř šest branek. Naopak navýšit vedení domácích mohl v přesilové hře Vajda, ale Mrázek byl proti a výjimečná akce Poruby tak gólem neskončila. Ve 29. minutě ujel po straně Šimkovič, ale jeho přihrávka na Kopáče adresáta nenašla, následnou dorážku pak útočník s devatenáctkou na zádech využít nedokázal, když netrefil branku. Další minuty nepřinesly příliš hokejové podívané. Domácí se zjevně snažili, bojovali, naopak hostům se dnes očividně nedařilo a hráli velmi křečovitým dojmem. Ve 35. minutě ujížděl vítkovické obraně Vajda, ale byl faulován, což nenechalo klidným sudího Kočího. V přesilové hře Poruby však měly největší příležitost Vítkovice, ale Seidler s Palátem své obrovské šance nevyužili, když byli před domácí brankou zcela osamoceni. Kubáň se již poněkolikáté v utkání vyznamenal. V poslední minutě druhé části ještě orazítkoval horní tyč vítkovické branky Kalina. Sedm vteřin před koncem musel vytasit další těžký a skvělý zákrok Kubáň, na kterém si tentokrát vylámal zuby Kucsera. Ve druhé části branka nepadla, a tak Poruba nadále vedla hubeným skórem 1:0.

Hosté začali třetí část ve velkém stylu a v čase 40:30 vyrovnali. Ondřej Palát propálil Kubáně z mezikruží střelou k pravé tyči. Vrátit vedení mohl Porubským Jelšík, jenž z metru přestřelil branku. V dalších dvou minutách zahrávalo VOKD početní výhodu. V té si musel připadat Mrázek jako na střelnici, ale branky se přesto Poruba nedočkala. V čase 44:30 se hosté dokonce dostali do vedení. Při hře čtyři na čtyři vypálil opět z mezikruží Petr Kolouch, jenž překvapil Kubáně střelou mezi betony. Domácí dvě inkasované branky nesložily, naopak to byli oni, kteří svého soupeře uzamkli, ale většina střel mířících na Mrázkovu svatyni nemířila do brankového prostoru. V padesáté minutě mohl z protiútoku vsítit třetí gól Vítkovic Bursík, ale Kubáň na něj opět vyzrál a držel tak nadále naděje na bodový zisk Poruby. V čase 53:56 využil chyby Kopáče Jiří Noga a sám před Kubáněm vyřešil situaci parádně – nechytatelnou střelou pod horní tyč domácí svatyně. Necelých šest minut před koncem dostali tentokrát domácí dvojnásobnou přesilovou hru trvající osmaosmdesát vteřin. O tu vzápětí přišli, ale nadále hráli Vítkovičtí ve třech, ale přesto toho Porubští využít nedokázali. V závěru se již nic nedělo, spíše se dohrávalo z povinnosti, protože oba celky tušily, že je o třech bodech rozhodnuto. Hosté tak nakonec potvrdili svou zkušenost a třemi brankami v poslední části otočili stav na konečných 1:3 z pohledu domácí Poruby.