30 let hokeje na porubském Zimním stadionu

30 let hokeje na porubském Zimním stadionu

Lukáš Bajgar, 15.11.2007
V sobotu 17. listopadu si lidé připomenou nejen Den boje za svobodu a demokracii, ale také třicáté výročí, kdy se prvně na ledě Zimního stadionu v Ostravě – Porubě odehrálo mistrovské utkání mužů tehdejšího Sokola Poruba. Hokejový klub Sareza Ostrava vás při této příležitosti srdečně zve na prvoligové utkání 22. kola proti Berounským Medvědům, a jako dárek pro fanoušky připravil vstupné ve výši třiceti korun pro dospělé. Slavnostního buly se ujme místostarosta městského obvodu Ostrava – Poruba Ing. Jiří Mlčoch.

Doby, kdy hrávala Poruba své zápasy na zamrzlém rybníku u Porubského zámku, u Sokolovny ve staré části této městské čtvrti či například na Ledňáčku ve Vítkovicích, jsou již dávno minulostí. Na počátku sedmdesátých let minulého století se po dlouholetém volání hokejistů a veřejnosti rozhodlo o výstavbě Zimního stadionu s umělým kluzištěm. Po počátečních komplikacích došlo v letech 1976 - 1977 ke značnému urychlení stavebních prací a k 60. výročí VŘSR byl slavnostně předán široké veřejnosti do užívání. Stalo se tak 4. listopadu roku 1977.

První mistrovské utkání se na novém ledě sehrálo až o několik dní později – 17. listopadu 1977, tehdy nováček II. NHL Sokol Poruba hostil Šumperk. Premiéra před nabitými tribunami ostravskému týmu ovšem na výbornou nevyšla. 714 diváků, kteří se namačkali do ochozů nezastřešeného stadionu, a téměř shodný počet dalších za plotem sledovalo zápas, v němž Sokol po první třetině vedl hubeným skóre 1:0 (brankou Nábělka) a v němž v prostřední části třikrát inkasoval a jediná trefa z hole Miklušáka ze závěrečné tercie zapsala historicky první zápas na stadionu s konečným účtem 2:3.

Utkání tehdy odehrála Poruba v následujícím složení: Sálus – Malík, Šmíd, Hippmann, Mareš, Hruzek (Buchta), Nábělek – Stříteský, Miksa, Košina – Bárta, Černoch, Miklušák – Krupník, Petrucha, Chytil. Pod trenérskou taktovkou Aloise Seifrieda a Jaroslava Klanici.

Na stadionu se pak dlouhá léta hrával regionální či krajský přebor, vše pod hlavičkou Hutních montáží. V devadesátých letech nastalo hned několik zlomů, nejdříve byla dostavěna druhá ledová plocha a byla zahájena fáze zastřešení té první. Ovšem z důvodu havarijního stavu trubkového systému rozvodu čpavku zela hala dlouhá léta víceméně prázdnotou (minimálně tou sportovní). Vstupem Sportovních a rekreačních zařízení byl stadion v roce 1998 dokončen a 26. října téhož roku slavnostně otevřen. Zimní stadion se rovněž dočkal ocenění Stavby roku 1998.

V současnosti se může Zimní stadion chlubit také druhou zastřešenou ledovou plochou. HC Sareza Ostrava v obou sehrává svá prvoligová utkání či trénuje a mládež hokejového klubu válčí ve všech kategoriích v nejvyšších soutěžích. Zimnímu stadionu v Ostravě – Porubě lze tedy popřát minimálně jednou tolik let a pokud možno s co nejlepším hokejem, který do něj přiláká řadu diváků.

Foto: Archív Sarezy Ostrava a autora článku