VŠB-TUO čeká boj o zlatý hattrick

VŠB-TUO čeká boj o zlatý hattrick

Lukáš Bajgar, foto: Vladimír Vronka, 19.03.2008
Akademické mistrovství České republiky v ledním hokeji čeká letos již pátý ročník. V úterý 18. března sehráli první přátelské utkání na Zimním stadionu v Ostravě – Porubě hokejisté Ostravské univerzity proti Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. O přátelské atmosféře hovoří také fakt, že konečné skóre zápasu nikdo nedokázal říci, a zatímco hráči VŠB tipovali deseti až patnáctibrankový příděl v síti soupeři, hráči Ostravské univerzity věděli přesně, že vstřelili jen tři. „Napiš tam, že jsme prohráli 3:4 nešťastnou trefou z půli hřiště,“ komentoval s úsměvem na rtech brankový příděl útočník OU Adam Červenka po utkání.

Akademické mistrovství České republiky se bude letos konat popáté ve své historii, nejúspěšnějším týmem krátké historie je tým Vysoké školy báňské, vítěz posledních dvou ročníků. A právě borci této školy budou chtít na své úspěchy navázat a vyválčit další prvenství. Určitě to ale nebudou mít snadné, neboť rok od roku se úroveň závěrečných turnajů zvyšuje a po kluzištích se běžně prohánějí hráči nejen druhé a první ligy, ale také ti extraligoví. VŠB-TUO disponuje širokým kádrem a zavedlo dokonce svůj „B“-tým.

Základní skupinu týmů severní a střední Moravy hostí vítkovická ČEZ Aréna, přesto stále není jisté, které týmy, krom zmíněné VŠB-TUO, VŠB-TUO „B“ a OU, se jí zúčastní. Stále se čeká na vyjádření Olomouce a Zlína. Závěrečný turnaj se pak po roční odmlce vrací do Slaného a z „ostravské skupiny“ postupují dva týmy.

Trenér Báňské Zdeněk Brázdil má k dispozici řadu ostřílených borců Vítkovic, Sarezy Ostrava, Slezanu Opava, Havířova, Karviné a jiných týmů. Dres VŠB oblečou: Grünner, Šafránek – Dresler, Falter, Grussman, Kukol, Schreier, Slowik, Soukup, Zientek - Boháč (z důvodu PO I. ligy možná až na závěrečnou fázi), Holuša, Janečka (z důvodu PO I. ligy možná až na závěrečnou fázi), Klimek, Kříž, Lhotský, Měch, Najdek, Opravil, Tatarčík, Vaštík, Weiss. Náhradníky pak jsou: Kocián, Kravčík, Morava, Skočovský, Uhlár, Vaculín.

Naopak trenéra Ostravské univerzity Radima Kofránka čeká o něco těžší práce, tým opustilo několik hráčů. „Pokaždé jsme se probojovali do závěrečné fáze turnaje a budeme chtít i letos,“ říká trenér a pokračuje, „s Báňskou jsme loni ani jednou neprohráli, až v semifinále na nájezdy, letos nám odešlo hodně hráčů, ale chceme hrát ve Slaném.“ Ostravská univerzita těží především z týmů druhé ligy a krajského přeboru, elitní útok by měli obstarat ale hráči ostravské Sarezy – Červenka, Grygar a Stránský. Předpokládaná sestava OU: Bouša, Korda - Červenka, Grygar, Helísek, Hrubý, Koloničný, Kucharczyk, Krupa, Matějka, Mlčák, Němec, Sopuch, Stránský, Wolf, Zedník.

Samotné přátelské utkání se neslo jak již bylo výše zmíněno v přátelském duchu, i když hecování a škádlení soupeře si hráči nenechali ujít. Navíc v obou týmech chyběla řada opor, takže výsledek nemá ještě zcela vypovídající hodnotu. Když už na počátku první čtvrtiny zvyšoval kapitán VŠB Holuša na 4:0, nebylo pochyb, kdo utkání vyhraje. S góly se utrhl doslova a do písmene pytel a již ve druhé části nikdo nevěděl přesné skóre, z jedné střídačky padalo 8:1, z té druhé 2:1... Poslední minuty věnovali hráči samostatným nájezdům, za Ostravskou univerzitu se prosadil jen Vít Stránský, za VŠB Ondřej Tatarčík a Tomáš Měch šťastným blafákem.

Přesnější rozpis základní skupiny ve vítkovické ČEZ Aréně a poté i závěrečné fáze přineseme v některém z příštích článků.

Fotografie z utkání

Adam Červenka
Adam Červenka
Momentka z utkání
Momentka z utkání
David Vaštík v ofenzívě
David Vaštík v ofenzívě
Adam Červenka
Adam Červenka
Obranná práce VŠB
Obranná práce VŠB
Petr Grygar v úniku
Petr Grygar v úniku
Grünner
Grünner
Michal Holuša
Michal Holuša
Buly - Vít Stránský proti Tomáši Měchovi
Buly - Vít Stránský proti Tomáši Měchovi
Adam Červenka kontra Šafránek
Adam Červenka kontra Šafránek
Ondřej Tatarčík v nájezdu
Ondřej Tatarčík v nájezdu
Úspěšný Šafránkův zákrok
Úspěšný Šafránkův zákrok
Tomáš Měch úspěšně zvládl nájezd na Boušu
Tomáš Měch úspěšně zvládl nájezd na Boušu
Vít Stránský proti Dušanu Šafránkovi
Vít Stránský proti Dušanu Šafránkovi
Široký kádr VŠB-TUO
Široký kádr VŠB-TUO