Poruba nestačila na slovenského mistra. Zvolen vstřelil tři góly během 42 vteřin

17.08.2021, Pavlína Vítková

Poruba se na slovenské půdě střetla s místním extraligovým mistrem. A úvod jí vyšel parádně. Ve druhé třetině ale Zvolen zvrátil výsledek ve svůj prospěch, během 42 vteřin nasázel do ostravské brány tři góly a nakonec zvítězil rozdílem 5:2.

CHANCE LIGA - přípravné zápasy - přát. út 17.8.16:00
HKM Zvolen
HC RT TORAX Poruba 2011
5:2(1:1, 4:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 15. Hraško (Roy), 21. Kolenič (Mikúš, Puliš), 21. Puliš (Saracino, Roy), 22. Török (Mikúš, Marcinek), 26. Puliš (Roy) – 5. Kozák (Brodek, Jenyš), 60. Toman (Žovinec, Kanko). Rozhodčí: Rojík, Kolár – Hanko, Paulík. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 860. Střely na branku: 44:20. Průběh utkání: 0:1, 5:1, 5:2.
HKM Zvolen: Rahm – Hain, Kotvan, Thow, Roy, Hraško, Kubka, Meliško – Zuzin, Viedenský, Jedlička – Ully, Puliš, Saracino – Marcinek, Mikúš, Török – Csányi, Gubančok, Kolenič – Ďuriš.
HC RT TORAX Poruba 2011: Brízgala – Szathmáry, Kozák, Husa, Žovinec, Urbanec, Voráček, Houdek – Stloukal, Vachovec, Guman – Gřeš, Bitten, Jenyš – Hrníčko, Hotěk, Brodek – Špaček, Toman, Kanko.

Úvodní třetinu výrazně ovlivnila vyloučení. To první si vykoledoval zvolenský útočník Kolenič, čehož hned v čase 4:20 využil Lukáš Kozák a poslal Porubu do vedení. Poté ale ostravský tým prožíval takřka hororové chvíle. Začalo se totiž vylučovat na opačné straně. Nejprve na trestnou lavici zamířil Michal Houdek, toho po chvíli vystřídal Petr Stloukal a následně si čtyři minuty poseděl i Dominik Hrníčko. Zvolen situace využil až na konci přesilovkové šňůry. V čase 14:58 srovnal zásluhou Petera Hraška, jehož střelu Brízgala smolně vyrazil nad sebe (a posléze i za sebe). V osmnácté minutě se ještě ve slibné akci objevil Michal Hotěk, bohužel pro Porubu ale minul. Při odchodu do kabin tedy platilo skóre 1:1.

Hned na startu prostřední části byla Ostrava potrestána za pozdní příchod, Jakub Kolenič tak mohl odčinit svůj prohřešek z úvodu zápasu. To byl ovšem teprve počátek porubských problémů. Ani ne po půl minutě se radoval také Radovan Puliš a v čase 21:09 i Tomáš Török. Vyrovnané skóre 1:1 se tedy během 42 vteřin proměnilo na hrozivých 4:1. Rozjetý slovenský výběr ovšem neměl dost. I nadále ostřeloval Brízgalovu klec. V šestadvacáté minutě z toho byl pátý gól, jeho autorem se opět stal kapitán Radovan Puliš. RT TORAX se nicméně ani za tohoto stavu nevzdával. V obrovských gólových příležitostech však postupně selhali Hotěk, Vachovec, Szathmáry i Bitten. Ostravští navíc opět dvakrát hráli v oslabení, což jejich cestu za snížením značně zkomplikovalo.

Ve třiačtyřicáté minutě málem do zvolenské sítě doputovalo Žovincovo nahození, Porubě však chybělo trochu štěstí. Tempo zápasu se následně uklidnilo a oba celky předváděly vyrovnaný hokej. Za českou stranu to zkoušeli Toman, Jenyš a Kozák, jejich střely ale postrádaly přesnost. V čase 59:57 se ještě přeci jen trefil Radim Toman a korigoval na konečných 5:2. Poruba tedy ze Slovenska odjíždí s nelichotivou prohrou.

Ohlasy k utkání

Jiří Šejba (HC RT TORAX Poruba 2011): Bylo vidět, že jejich tým už asi nějakou dobu hraje spolu, na ledě vypadali výborně, měli rychlé kombinace. V tom my jsme zaostávali. Nicméně první třetina 1:1, i když soupeř byl lepší. Doufal jsem, že i ve druhé třetině to bude alespoň trochu vyrovnané, ale zaspali jsme začátek. Čtyři kusy za sebou, to o něčem vypovídá. Z naší strany tam nebyla koncentrovanost, byly to laciné góly po zbytečných chybách. Prostě to nebylo ono. Ve třetí části už to bylo trochu víc takové, jaké jsme si představovali. Ale pořád máme rezervy v kombinaci v útočném pásmu a její rychlosti, v zakončení. A také nedostatky ve hře v obranném pásmu.