Dorost zvládl přetahovanou proti EHC Lions, Poruba vyhrála už podeváté v řadě!

11.11.2018, Gabriela Juříková

Druhé utkání s neznámým soupeřem dopadlo ve výsledku dobře pro Porubu. Ale jednoduché to svěřenci trenéra Moravce rozhodně neměli. Většinou dotahovali, a když vedli, LIONS dokázali okamžitě odpovědět. Střelecky i herně ale měli převahu hosté, jenže ztroskotávali na výborném Knoppovi, který dlouho držel nerozhodný stav. Porubští si výhru vybojovali v posledních šesti minutách třetí třetiny.

Regionální liga dorostu - 4.kolo ne 11.11.10:00
EHC Lions
HC RT TORAX Poruba
5:7(2:2, 1:0, 2:5)
Branky a nahrávky: 6. Palichuk (Fichtinger), 14. Sisik (Kurty), 40. Sisik (Funtek, Palichuk), 43. Palichuk (Kurty), 52. Sisik – 8. Halata (Macias Kr.), 13. Halata (Macias Kr., Chovanec), 41. Macias Kac. (Macias Kac.), 44. Chovanec (Ślusarczyk), 48. Ślusarczyk (Sienkiewicz), 54. Sienkiewicz, 59. Krčmarský (Ślusarczyk). Rozhodčí: Antonín – Musil, Piechaček. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:2, navíc Cajkovic (EHC) 10 min OT a Macias Kr. (POR) 10 min. OT. V oslabení: 0:0. Diváci: 32. Střely na branku: 24:41. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3.3, 4.3, 4:5, 5:5, 5:7.
EHC Lions: Knopp – Cajkovic, Krcmar, Nadasi, Luknar, Wachberger, Mils – Fichtinger, Palichuk, Funtek, Sisik, Kurty, Maloveky
HC RT TORAX Poruba: Hurčík – Macias Kac., Elbl, Gelnar, Križ, Borkovec, Pasek, Tošenovjan – Ślusarczyk, Krčmarský, Sienkiewicz – Macias Kr., Halata, Chovanec – Hlavatý, Prokeš, Pohl

Hvězdy zápasu

Samuel Sisik (EHC) (3+0)
Matěj Halata (POR) (2+0)
Jakub Ślusarczyk (POR) (1+2)


Kapitánské velení Halaty a proměněné přesilovky

Stejně tak jako tým Brumov-Bylnice, byl i LIONS velkou neznámou. Soupiska domácích čítala dvě celé pětky plus obranu navíc, ale co neměl LIONS v počtu, měl v nasazení. Od šesté minuty vedl přesilovkovým gólem, když Arsen Palichuk vyslal na Hurčíka střelu schovanou za dva hráče. Porubská střídačka odpověděla do dvou minut také přesilovkovým gólem. Domácího gólmana odstřelovali porubští snajpři ze všech pozic. Nakonec to byl kapitán Matěj Halata, který vysoko na kruzích v pokleku dal do střely pořádnou tvrdost a zamířil pod horní tyč. Po pěti minutách se Matěj Halata trefil do Knoppovy sítě podruhé. Porubští vedení dlouho neudrželi. LIONS proměnil i druhou nabídnutou početní výhodu. Kurty objel Hurčíkovu bránu a nahrál zpoza ni volnému Samuelu Sisikovi, který se do odkryté poloviny brány nemohl netrefit – 2:2.


Přetahovaná o držení kotouče, neproměněné nájezdy a gól do šatny

Domácí byli na kotouči velmi silní a moc jej soupeři v začátku druhé třetiny nepůjčovali. Ale když už se Porubští k touši dostali, ukázali slušný kolotoč kolem Knoppovy brány. Ke gólu mnohokrát chyběly jen centimetry a možná i větší důraz na brankovišti. Po ubráněném oslabení se hostům naskytla jedinečná šance jít do vedení, ale nařízené trestné střílení Matěj Halata neproměnil. Knoppa sice překonal, ale puk se odrazil od horní tyče a stadionem to pěkně zazvonilo. Ve 35. minutě vyhrál Knopp druhý podobný souboj. Tento ale vyvstal ze hry, kdy se Filip Sienkiewicz dostal za domácí obranu a byť si gólmana skvěle položil, ten na oplátku skvěle zasáhl lapačkou. Stačil ji ještě vystrčit nad sebe a kotouč, mířící kolem jeho levé tyče do brány, zachytil. Druhá třetina byla skoro u konce a mnozí se domnívali, že skončí bezgólově. LIONS převzal v posledních minutách útočnou aktivitu na své hokejky a Hurčíkovi naskakovaly zásahy závratnou rychlostí. Odražený kotouč z hole Funteka se dostal na kruhy, odkud střílel Samuel Sisik a svým druhým gólem stanovil skóre po 40. minutách na 3:2.


Hattrick Sisika a dvoubrankové vedení na závěr

Jestliže se diváci bavili dosavadní přetahovanou, tak třetí třetina pro ně musela být podívanou. Hosté si do třetí části utkání přenesli poměrnou část přesilovky, kterou již v první minutě využili. Minutu a padesát vteřin vůbec nepotřebovali. Obránce Kacper Macias nahrálKrysztofu Maciasovi a utkání bylo opět nerozhodné – 3:3. To ale, jak už si všichni od začátku zápasu navykli, dlouho nevydrželo. LIONS odpověděl po dvou minutách gólem Arsena Palichuka, který neměl před brankovištěm ochránce a nahrávku Kurtyho zúročil pro třetí domácí vedení. Do minuty se skóre měnilo a drama pokračovalo! Pavel Chovanec byl na konci porubské kombinace a tlaku do brány. Porubský gólman měl pozornost v pohotovosti také často, ale střely většinou k němu nedoputovaly. Klid nejen pro Hurčíka přinesla branka Jakuba Ślusarczyka. Na začátku akce byl Sienkiewicz, který se ve středním pásmu dostal ke kotouči a při ujíždění na bránu viděl po levé straně najíždět Ślusarczyka, který pak pálil bez přípravy. Puk se zastavil až o brankovou síť – 4:5. A přestože se RT TORAX stále tlačil do brány, byl to právě on, kdo inkasoval. O páté vyrovnání se postaral a jako jediný zaznamenal hattrick Samuel Sisik, když nabral rychlost ve středním pásmu, přebruslil porubskou obranu a střelou k pravé gólmanově tyči, tedy Hurčíkovi na vyrážečku, vyrovnal.
Moravcova parta nepanikařila a hrála zodpovědně hlavně do obrany. Domácí si vypracovávali slušné příležitosti a stejně jako hosté byli v brankovišti neúspěšní. Oba gólmani drželi střelce mimo hru. Do 54. minuty. To byl pokořen skvěle chytající Michal Knopp Filipem Sienkiewiczem. Na tuto branku LIONS neodpověděl stejnou mincí a blížil se konec třetí třetiny. Jednobrankové vedení se v 59. minutě změnilo. Poprvé v utkání jeden z týmů vedl o dvě branky. Kryštof Krčmarský pojistil porubskou výhru. Po nekonečné přetahované kolektivním přístupem a v závěru i disciplinovaností si hosté vybojovali devátou výhru v řadě.

Ostatní zápasy 3. kola

Znojmovs.EHC Lions3:6
Brumov-Bylnicevs.Kroměříž4:3
Frýdek-Místekvs.Uherské Hradiště2:6
Vítkovice Bvs.Porubahraje se 16.11. v 15:30

Ostatní zápasy 4. kola

Uherské Hradištěvs.Vítkovice "B"2:6
Kroměřížvs.Frýdek-Místek5:3
Znojmovs.Brumov-Bylnice6:5

Ohlasy k utkání

Dušan Štefanovič (EHC LIONS): Byl to vyrovnaný zápas, v kterém měla více štěstí Poruba. Udělali jsme chyby navíc a ty soupeř potrestal. Nejlepším hráčem našeho mužstva byl dnes rozhodně gólman. Hodně krát nás podržel a nebýt jeho, mohlo být o vítězi rozhodnuto daleko dříve než v posledních minutách zápasu.

David Moravec (HC RT TORAX Poruba): Těší nás, že jsme tak těžké utkání zvládli. Skoro celý zápas jsme tahali výsledkově za kratší konec. Přestože jsme měli na ledě převahu. Ve střelách, šancích i vhazování jsme byli lepší, ale soupeř měl v bráně moc dobře chytajícího gólmana. My jsme šance, které jsme si vytvořili, neproměňovali. A že jich bylo hodně. Ale kluci věřili, že uspějí. Výhru si vybojovali disciplinovanou hrou a celkovým přístupem. Věřili, nejančili, nezmatkovali, nesólovali, ba naopak, hráli kolektivně a snažili se jeden druhého podpořit.

Tabulka RLD po 4. kole – skupina S

mužstvo zápasyskórebody
1.Vítkovice B 323:119
2.Poruba 316:79
3.Kroměříž 417:99
4.Uherské Hradiště 419:156
5.Brumov-Bylnice 414:166
6.EHC Lions 416:253
7.Znojmo 415:253
8.Frýdek-Místek 49:210