Dorost v generálce nestačil na extraligové Kohouty. V Olomouci nedal ani gól

03.09.2018, René Chyla

Porubské dorostence měl na závěr přípravy prověřit znovu extraligový tým, a tak svěřenci Davida Moravce odcestovali do nedaleké Olomouce, která po loňské sezoně vystřídala v extralize dorostu právě mužstvo HC RT TORAX. Olomoučtí Kohouti se sice nevyšvihli k excelentnímu výkonu, nicméně i to na dorost Poruby bohatě stačilo. Porubští nedokázali dát přes občasnou optickou převahu ani gól, padli 0:3 a pár dní před startem Regionální ligy dorostu zapisují porážku. Premiéra v lize se koná v sobotu 8. září v 10:15 na ledě třineckého B-mužstva.

Přípravné zápasy dorostu - přát. po 3.9.16:00
HC Olomouc
HC RT TORAX Poruba
3:0(1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 8. Martinec (Ruda), 34. Martinec (Ruda), 55. Zembol (Havel). Vyloučení: 4:8. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 25. Střely na branku: 40:21 (12:8, 15:5, 13:8). Průběh zápasu: 3:0.
HC Olomouc: Špunar (od 30. Běhal) – Radová, Polcr, Sedláček, Lambert, Pekr, Přecechtěl, Havel, Zembol, Masare, Martinec, Fasner, Ruda, Berka, Ševčík, Prísažný, Václavský
HC RT TORAX Poruba: Drabčík (od 30. Hurčík) – Gelnar, Kríž; Macias Ka., Pásek; Bechný, Borkovec; Elbl – Ślusarczyk, Halata, Boguaj – Macias Kr., Krčmarský, Sienkiewicz – Prokeš, Stibor, Chovanec – Hlavatý, Bukovjan

Hvězdy zápasu

Jakub Zembol (OLO) (1+0)
Stanislav Ruda (OLO) (0+2)
Lukáš Přecechtěl (OLO) (0+0)

Kohouti otevřeli dle předpokladů skóre, Porubští dominovali při oslabení

Generálka porubského dorostu v Olomouci začala o něco lépe pro favorizovaný domácí celek, který hýřil aktivitou od prvních sekund zápasu. Za to byl také v osmé minutě po chybě jednoho z ostravských beků odměněn, Stanislav Ruda totiž zachytil puk v útočném pásmu, následně jej křížnou nahrávkou poslal na pravý kruh najíždějícímu Michalu Martincovi, který ranou nad Drabčíkovu lapačku otevřel skóre – 1:0. Do pár sekund to mohlo být už o dva góly, když se před brankou zjevil zcela sám Jakub Zembol, jeho pokus bekhendem si ale Vincenc Drabčík už pohlídal. Ostravané se postupem času herně zvedali a nejlepší část v první třetině odehráli paradoxně ve vlastním oslabení na přelomu osmnácté a devtenácté minuty, kdy se Kohouti museli při vlastní přesilovce ještě bránit. Zlepšená hra ale k vyrovnání v úvodní dvacetiminutovce nakonec nevedla.


Prísažný minul, následně trestal podruhé Martinec

Ostravané byli na začátku druhé třetiny i nadále o něco lepším týmem, s postupem času a s neschopností vytvořit si větší příležitost ale porubská optická převaha upadala a Olomouc mohla vyučovat produktivitu. Ve 34. minutě sice nejprve trestuhodně netrefil bekhendem před prázdnou Andrej Prísažný, o pár desítek sekund však Michal Martinec dorazil odražený puk po střele Stanislava Rudy, což znameno dvoubrankové vedení domácích – 2:0. V závěru třetiny se dvěma dobrými zákroky vyšvihl olomoucký Adam Běhal, který nejprve vypíchl puk Pavlu Chovancovi a následně také zmařil šanci Martinu Stiborovi.


Zembolův úklid pod břevno a obětavý letec Přecechtěl

Poslední dvacetiminutovku otevřel nebzepečnou jedovkou Kacper Macias, který si najel ve 45. minutě na levý kruh, jeho rána ale branku Adama Běhala minula. Následně při hře čtyři na čtyři přiklepl puk Jakub Ślusarczyk nováčkovi v porubském dresu Filipu Sienkiewiczovi, který ale v úniku trefil pouze olomouckého brankáře. Následně se do dobré pozice dostal Adam Masare, ten ale stejně jako o chvíli později na druhé straně Martin Stibor nedal. Poslední zářez přišel z hole olomouckých Kohoutů. Jakub Zembol si nabruslil mezi kruhy a lehkou střelou uklidil puk pod břevno – 3:0. V posledních vteřinách se ještě Ostravané dostali do přečíslení, v němž mohl Filip Sienkiewicz pálit do prázdné, Lukáš Přecechtěl se ale blýskl parádním skokem a výrazně pomohl k čistému kontu. Dorost v generálce na ligu padl u extraligové Olomouce 0:3.


Ohlasy k utkání

Petr Fiala (HC Olomouc): Soupeř po sestupu v minulé sezoně hodlá zpátky zase postoupit, takže pro nás to byla dobrá konfrontace s mužstvem, které bude hrát v lize na špici. Je dobře, že jsme vyhráli, navíc s nulou, která vždycky povzbudí, nicméně my se musíme soustředit na to, abychom se v extralize vůbec udrželi, to je náš hlavní cíl. Máme ještě určitě co zlepšovat, ten páteční zápas proti Zlínu jsme sehráli daleko lépe.

David Moravec (HC RT TORAX Poruba): S utkáním nejsem vůbec spokojen, protože první gól padl po hrubé individuální chybě, kdy jsme hráli až moc ustrašeně a zbytečně jsme se zbavovali puku. Hra se poté opticky vyrovnala, nicméně stále nám chyběla střelba a lepší zakončení. Bylo to velmi zvláštní utkání z naší strany, je potřeba na něj co nejrychleji zapomenout, ale také se z něj poučit. Hrát se dá s každým, ale je potřeba tomu obětovat maximum. Olomouc měla v kádru dva individuální hráče, kteří dokázali potrestat naše chyby a celý zápas prakticky sami rozhodnout. Olomouc nás prověřila zejména směrem dozadu, kde šla vidět spousta okének, které se musí vyplnit. Až na Havířov a Šumperk nás ostatní soupeři do obrany příliš neprověřili, takže i proto jsme se před ligou domluvili ještě s Olomoucí. Někdy je třeba ale, abychom spadli z hrušky a začali zase poctivě pracovat. Zápas splnil účel, nicméně my jsme hráli až příliš ustrašeně a některé hráče jsem v podstatě vůbec nepoznával. Šumperk a Havířov jsou sice také extraligová mužstva, ale v těchto zápasech byli lídři, kteří by nás měli vytáhnout nahoru, daleko více vidět než v tomto zápase.