Dorost zničil oslabený Havířov osmi góly, excelovala první lajna

31.07.2018, René Chyla

Tak to je úvod, jaký čekal asi málokdo. V poslední červencový den začal kolotoč přípravných zápasů také dorostenecké kategorii, která zavítala na led extraligového Havířova, a tak se dalo s jistotou říct, že půjde o opravdu ostrý start. Opak byl ale pravdou, havířovský AZ nechal většinu svých opor po včerejším zápase s Vítkovicemi odpočívat, a tak dostali příležitost borci, kteří o své místo v sestavě teprve bojují. Poruba i přesto proti oslabenému Havířovu rychle ztrácela, s postupem času ale domácím docházely síly, čehož Ostravané využili na konci druhé tercie, kdy se jim podařilo vstřelit v rozmezí šesti minut pět branek. Pod vysoké vítězství 8:1 se výraznou měrou podepsala první útočná lajna, která byla hned u sedmi gólů.

Přípravné zápasy dorostu - přát. út 31.7.12:15
AZ Heimstaden Havířov
HC RT TORAX Poruba
1:8(1:0, 0:6, 0:2)
Branky a nahrávky Poruby: 21. Ślusarczyk (Halata), 34. Hlaváč (Kríž), 36. Halata (Hlaváč), 37. Ślusarczyk, 37. Elbl (Kural), 40. Halata, 41. Boguaj (Ślusarczyk), 54. Bechný (Halata, Boguaj). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 95. Střely na branku: 20:30 (4:11, 7:13, 9:6). Průběh utkání: 1:0, 1:8.
AZ Heimstaden Havířov: sestava neznámá
HC RT TORAX Poruba: Hurčík (na dva nájezdy Drabčík) – Hlaváč, Kríž; Bechný, Pásek; Elbl, Macias Ka.; Tošenovjan – Ślusarczyk, Halata, Boguaj – Chovanec, Hlavatý, Prokeš – Pohl, Elze, Kural

Hvězdy zápasu

Jakub Ślusarczyk (POR) (2+1)
Matěj Halata (POR) (2+2)
Filip Hlaváč (POR) (1+1)

Rozpačitý úvod

Úvod utkání příliš krásy nepřinesl, i přesto byl ale hned ve třetí minutě prolomen bezbrankový stav. Matejovi Hurčíkovi totiž nečekaně propadlo nahození z levé strany mezi betony a domácí tým vybouchl radostí – 1:0. Obraz hry se příliš neměnil ani nadále, Porubští se hledali, průlom nastal až při prvním vyloučení, kdy musel ve 12. minutě za katr jeden z havířovských hráčů. V tu chvíli HC RT TORAX ožil a svého soupeře doslova drtil, tutovky ale spálil Matěj Halata, Ondřej Bechný i Petr Kural.


Bleskové vyrovnání ve druhé třetině, obrat dokonal Hlaváč

Zbytek zápasu už byl jasně v režii svěřenců Davida Moravce. Ti vyrovnali krátce po rozehrání druhé třetiny, kdy někdo z domácích tečoval střelu Jakuba Ślusarczyka pod břevno – 1:1. Havířovu docházely síly, i přesto ale dokázal hrozit z brejků, do jedné z nich se dostala domácí osmička, nicméně Matej Hurčík vynikl a zastavil jasný gól lapačkou. 34. minuta znamenala definitivní zlom odporu havířovského AZ. Na správném místě se ocitl Filip Hlaváč, který umístil odraženou střelu k pravé tyči – 1:2.


Drtivá pětiminutovka Poruby

Za dvě minuty se hosté uklidnili dvojnásobně. K dorážce se tentokrát dostal Matěj Halata – 1:3. A za minutu udeřili Porubští znovu. Domácí brankář sice dokázal střelu z levé strany vyrazit, na dorážku Jakuba Ślusarczyka do prázdné už byl ale krátký – 1:4. Neuplynula ani půlminuta a HC RT TORAX přidal další ránu do zátylku. Na levé straně napřáhl Tomáš Elbl, jeho výstavní dělovka rozezvonila břevno a skončila až v síti – 1:5. To však stále nebylo vše. Pár sekund před sirénou dostal ideální pas Matěj Halata, který prostřelil bezmocného brankáře pošesté – 1:6.


Gólový účet podtrhla parádní akce zakončená Bechným, v nájezdech dominovali domácí

Poruba pokračovala s přesnou palbou i po přestávce. Hned ve 41. minutě nahrával Jakub Ślusarczyk Václavu Boguajovi, jenž se z předbrankového prostoru nemýlil – 1:7. Tempo poté mírně opadlo a na poslední gól si museli diváci počkat až do 54. minuty, kdy se po parádní akci první lajny prosadil z levého kruhu mezi betony Ondřej Bechný – 1:8. V závěru se domácí dostali ještě do jedné velké šance, náplast za debaklem ale nepřilepili, a tak si Poruba připsala vysoké vítězství na ledě havířovského AZ. V závěrečných nájezdech pak triumfovali domácí hráči, kteří ostravské brankáře překovali dvakrát, zatímco za Porubu skóroval pouze Kacper Macias.

Ohlasy k utkání

David Moravec (HC RT TORAX Poruba): Těch prvních deset minut bylo přesně typických prvnímu zápasu letní přípravy, trochu jsme se oťukávali a hledali. Havířov měl sice už zápas v pondělí, ale proti nám nastoupili zase jiní hráči, takže v podstatě na tom byli stejně jako my. Těch prvních deset minut tedy bylo poměrně komplikovaných, ale poté jsme se z toho dostali. První gól jsme inkasovali takový velmi laciný, ale i to se někdy stává, na druhou stranu jsem rád, že kluci tu herní i fyzickou převahu ukázali a dokázali zápas otočit. Měli jsme herně navrch, ale jak říkám, spousta kluků z extraligy proti nám nenastoupila, na druhou stranu bych to zase nerad zlehčoval, jelikož domácí hráči se zřejmě rvali o místo v extraligovém kádru. Šlo nám ale také o herní činnosti, které kluci plnili. Vždy se dají najít nějaké chyby, ale v celkovém zúčtování jsme odehráli dobrý zápas.