Prokeš dvěma góly srazil Opavu, dorost zapisuje druhé vítězství v přípravě

03.08.2018, René Chyla

Porubský dorost slaví. V pátek v poledne přehrál na domácím ledě Opavu 3:2 a v přípravě zapisuje už druhé vítězství. Na vedení 2:0 zareagovala dvěma rychlými brankami Hana Haasová, které se podařilo v rozmezí 48. až 50. minuty vyrovnat a v tu chvíli se muselo začít znova od nuly. O dvě minuty později se však moci chopil Marek Prokeš, který druhým gólem v zápase rozhodl o konečném vítězství Poruby 3:2.

Přípravné zápasy dorostu - přát. pá 3.8.11:30
HC RT TORAX Poruba
Hokejový klub Opava
3:2(1:0, 0:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 2. Prokeš (Hlaváč, Gelnar), 44. Hlaváč (Hlavatý, Chovanec), 52. Prokeš (Elze) – 48. Haasová (Šimon, Hymlárová), 50. Haasová (Hymlárová). Vyloučení: 5:3, navíc Pohl (POR) 10 min. OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 45. Střely na branku: 40:18 (15:6, 11:6, 14:6). Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.
HC RT TORAX Poruba: Hurčík (od 31. Drabčík) – Tošenovjan, Borkovec; Kríž, Prepsl; Gelnar, Pásek – Hlavatý, Chovanec, Bukovjan – Elze, Petruška, Pohl – Kural, Prokeš, Hlaváč
Hokejový klub Opava: Schwan – Švrčina, Hradil, Hymlárová, Backa, Šimon, Fišara, Hartmann, Haasová, Chudoba, Zelenka, Brančík, Haničák, Liesowski, Marciniak, Luczak

Hvězdy zápasu

Filip Hlaváč (POR) (1+1)
David Schwan (OPA) (40 střel, 37 zásahů, 3 góly, 92.50% úspěšnost)
Pavel Chovanec (POR) (0+1)

Prokešův bleskový úvod a Elzeho příležitost

Ostravané vletěli do prvního letošního derby po hlavě a už po necelých dvou minutách se ujali jednobrankového vedení. Marek Prokeš upláchl všem opavským obráncům, natlačil se až před Davida Schwana, kterého překonal bekhendovou střelou pod víko – 1:0. Poruba mohla o chvíli později navýšit své vedení při oslabení, když Pavel Chovanec nahrával do dobré pozice před brankovištěm Danielu Elzemu, ten však trefil pouze připraveného brankáře.


Domácí měli opticky navrch, Chovanec spálil tutovku

Domácí ale následně zaváhali, a tak se sám před Matejem Hurčíkem zjevil Jan Backa, opavský bek ale stav nevyrovnal. Následně však převzali otěže opět Porubští, nadvakrát neuspěl před brankou Petr Kural a po něm neskutečnou šanci neproměnil ani Pavel Chovanec, který sice brankáře překonal, těsně před brankovou čárou mu ale sjel puk z hole a kotouč zamířil mimo. V závěru hrála Opava ještě přesilovku, ani tu ale nevyužila.


Páskova tyč

Druhá třetina nabídla prakticky totožný ráz předváděné hry. Poruba měla i nadále navrch, Opavští se víceméně bránili a čekali na své šance. Ty však přes precizně hrající domácí obranné řady příliš nepřicházely a vzhledem k tomu, že i borci v bílých dresech měli problém výrazněji ohrozit Davida Schwana, bylo šancí minimum. Výraznější vzruch způsobil až ve 28. minutě Josef Pásek, který pálil od modré, jeho přízemní střela se totiž kupodivu všech otřela o tyč.


Šance Kurala a Hlaváčův přehled

Za pět minut se pozornost obrátila na Petra Kurala, který zkoušel štěstí dvakrát v krátkém sledu z předbrankového prostoru, a nedařilo se ani o pár desítek vteřin Filipu Hlaváčovi, který našel parádně zpoza branky Velena Hlavatého. Porubský útočník však opavského gólmana nepřekvapil a trefil jen jeho hruď. Do jediné opavské šance se dostal ve 34. minutě Jan Backa, jeho ale vychytal nadvakrát Matej Hurčík.


Petruška školil, Hlaváč navýšil a Haasová dvěma góly srovnala

43. minuta patřila Tomáši Petruškovi, který se zbavil hned dvou opavských hráčů a s klidem hl zakončit, jeho šanci ale lapil David Schwan. O minutu později už HC RT TORAX slavil. Velen Hlavatý našel na levém kruhu Filipa Hlaváče, který na milimetr přesně umístil kotouč ke vzdálenější tyči – 2:0. Opava se ovšem nevzdala a rychle se vrátila zpátky do zápasu. Hana Haasová se ujala puku mezi kruhy a bekhendem zamířila pod břevno – 2:1. Za chvíli už bylo vyrovnáno. Klára Hymlárová nahrávala Haně Haasové, jež si najela na levý kruh a střelou do poloprázdné branky nezaváhala – 2:2.


Prokešova přesnost vynesla vítězství

Poruba ale obrat nedovolila, už za dvě minuty vzal vše na svou hruď Marek Prokeš, který si stejně jako u první branky najel zprava a nyní střelou pod vyrážečku nachytal gólmana opavského Slezanu – 3:2. Hosté hráli poté přesilovku, ve které po neproměněné šanci Davida Zelenky mohli dokonce inkasovat, Velen Hlavatý ale špatně seřídil svá mířidla. V závěru se Opava odhodlala ještě k power-play, výraznější tlak ale nepřišel a Moravcovi učni si mohli v přípravě zapsat druhé vítězství. V závěrečných nájezdech měli navrch hosté, kteří se trefili dvakrát, za domácí skóroval jen Filip Hlaváč.


Ohlasy k utkání

David Moravec (HC RT TORAX Poruba): V zápase jsme měli ukázat převahu, což jsme dokázali asi jen tlakem a počtem střel, gólově nikoliv. Čekal jsem, že vyhrajeme daleko větším rozdílem. Koncovka nás tedy trápí, takže na tréninku se musíme zaměřit na zakončení, clonění před bránou a tak podobně. Opava má ale také šikovné hráče, takže když jsme vedení ztratili, tak už jsme jen horko těžko dávali na 3:2. Závěr jsme si už pohlídali, ale dostali prostor i hráči, kteří stále bojují o sestavu. Čekám od nich, že do toho příště více vletí a ještě více se ukážou. Chyběla také agresivita a větší tlak do branky, hráli jsme prostě takový hokej, že to nějak přijde samo.

Petr Gulda (Hokejový klub Opava): Byl to pro nás teprve první zápas, takže určité nedostatky v defenzívě tam byly, co si budeme povídat. Mělo to ale hlavu a patu, hráče ještě pořád zkoušíme. Máme tady kluky z Polska, u kterých občas ani nevím, jestli rozumí tomu, co po nich chceme. Na první zápas to ale nebylo dle mého názoru špatné, jsme dva týdny na ledě. Málo ale střílíme, takže na to se musíme ještě zaměřit.