Dorostenecké derby vyhrál RT TORAX! Čtyřikrát vyrovnal a vítězství trefil Jevtěchov

03.02.2023, Gabriela Juříková

Po přestávce, kterou někteří hráči prožili na Olympiádě dětí a mládeže, se opět rozjela Extraliga dorostu. V 15. kole hostil RT TORAX na svém ledě městského rivala a zároveň tabulkového souseda Vítkovice. Utkání bylo dramatické od začátku do konce. V první třetině skóre třikrát domácí dorovnali a stejně si počínali i po přestávce, kdy šla RIdera do vedení počtvrté. Vítězný gól Jevtěchova umocnila trefa Hansela a Poruba tak i podruhé na domácím ledě městského soka porazila.

Extraliga dorostu – Východ - 15.kolo pá 3.2.17:00
HC RT TORAX Poruba
HC Vítkovice Ridera
6:4(3:3, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky:8. Vehovský (Bodnar, Hansel), 15. P. Sobol (Hansel, Jevtěchov), 20. P. Sobol (Hansel), 27. Hansel (Jevtěchov), 36. Jevtěchov, 56. Hansel (P. Sobol) – 1. Man (Saxa), 7. Douda (Nazad, Zvejška), 16. Matějka (Fojtík, Man), 22. Fojtík (Fasner). Rozhodčí: Pavel – Bartoň, Tvrdý. Diváci: 101. Vyloučení: 2:6. Využití: 3:1. Střely na branku: 32:46. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4, 6:4.
HC RT TORAX Poruba: Láryš (22. S. Sobol) – Jeřábek, Dragon, Bodnar, S. Stasiuk, Pavlíček, Veselý, Gebauer – Hansel. P. Sobol, Korpas – Koida, Jevtěchov, T. Vehovský – M. Hlaváč, Zachariasz, Indrst
HC Vítkovice Ridera: Špírek – Zvejška, V. Glos, Man, Kisza, M. Fojtík, Čuba, V. Glos – V. Fojtík, Matějka, Žídek, Douda, Saxa, Fasner, Sedlák, Hofman, Lerch, Nazad.

Na konci první minuty dostal nahrávku na modrou čáru Matyáš Man a střelou po ledě dopravil puk do brány. Láryš sklepnul betony, jenže ne včas. Porubu inkasovaná branka nikterak nesrazila, ba naopak. Dorostenci se dostávali do šancí, jenže Špírek jednobrankové vedení udržel. První přesilovku dostala Ridera a hned ji proměnila. Na konci nahrávkové kombinace byl Jiří Douda. Stav 2:0 pro Vítkovice dlouho nevydržel. Po minutě se do střelecké listiny zapsal Tobiaš Vehovský, když spolu s Bodnarem a Hanselem proměnili početní výhodu v kontaktní gól. Brzy měl šanci na vyrovnání Hlaváč, který si obhodil obránce, jenže střelu namířil do gólmana. Vítkovice nabídli domácímu týmu další přesilovky. Tu druhou RT TORAX proměnil ve vyrovnávací branku, když Petr Sobol vyhrál buly před Špirkem a rychlou kombinací se spoluhráči dostal nakonec finální nahrávku a zakončil do odkryté poloviny brány. I Vítkovice ale odpověděli velmi brzy a střelou Vojtěcha Matějky si vzali průběžné vedení zpět. V poslední minutě třetiny se týmy přetahovali o režii utkání, až se do zakončení dostal Hansel, jehož střela se odrazila od zadního mantinelu na druhou stranu branky a než se Špirek nalepil na pravou tyč, měl puk za svými zády doklepnutím Petra Sobola..

Po okupování útočné třetiny se Porubané rychle vraceli do obrany, jenže střela zápěstím Vojtěcha Fojtíka schovaná za obránce prošla Láryšovi kolem lapačky. Trenéři Poruby následně sáhli po změně gólmanů. Šance střídala šanci a to na obou stranách, ale až akce Poruby skončila gólem. Mykyta Bodnár zavez l puk do pásma, obkroužil bránu, ale zakončení nepřišlo ani od spoluhráčů. Domácí ale udrželi puk v soupeřově třetině a tak rozhodili jeho obranu, že Tomáš Hansel svedl souboj jen s gólmanem – 4:4. Samuel Sobol vychytal vítkovické úniky i nepřehledné situace hlavně mezi kruhy a dal tím základ pro obrat. Ten přišel sice až v přesilovce v 37. minutě, kdy po znovu nabití pásma vystřelil Oleksij Jevtěchov a o horní tyč se puk ocitl v brankové síti. RT TORAX tak proměnil zvyšující se tlak do brány ve vedení.

Ve třetím dějství dostali domácí do vínku přesilovku pět na tři v délce jedné minuty. Nahrávky nebyly ale dost rychlé a překvapivé, aby Rideru dostaly pod tlak. Spíš se hostům dařilo puk dostávat daleko od vlastní brány. Vítkovice dvojnásobné oslabení přečkaly a snažily se v dalších miutách o vyrovnání. To ale Samuel Sobol nepřipustil. Hostující střelci Douda či Saxa neuspěli ani ve střelách z bezprostřední blízkosti. Osobní souboje byly běžný scénář, a čím se utkání blížilo ke konci základní hrací doby, o to více se přiostřovaly. Po snad pětiminutovém bránění se Porubané dostali před Špírka a Mathyas Hlaváč bleskově zakončil. Začalo se bojovat i v hledišti, kdy se rodinní příslušníci překřikovali. Čímž své oblíbence patřičně nabudili a hra se ještě víc otevřela. Domácí gólman vykryl akci Fasnera a s pomocí obrany zamezil průniku puku po střele Saxy. Porubský útok se z tlaku vymanil a po několika neúspěšných výpadech se projel z levého křídla na střed Tomáš Hansel, a jelikož neměl komu nahrát, zkusil střelu přes dotírajícího obránce. Ondřej Špírek rychlost puku zaznamenal, až jej měl za zády – 6:4. Poslední čtyři minuty hry si svěřenci trenéra Moravce ještě víc poctivě ubránili. Když byla možnost, stříleli. Hlaváčova střela byla pro gólmana až moc viditelná a přečíslení dobře vyřešili hostující beci. Městské derby Poruba na svém ledě vyhrála i podruhé a v tabulce se Rideře vzdálila na pět bodů.