Třetí výhra v řadě a posun na druhé místo. Porubská hra slavila v Benátkách úspěch

06.01.2021, David Kubatík

V rámci osmnáctého kola Chance ligy zajížděli hráči týmu HC RT TORAX Poruba 2011 k zápasu na led sedmých Benátek nad Jizerou. Po neslané-nemastné první třetině se dokázal jako první gólově prosadit Markus Korkiakoski, na což odpověděl domácí Hujer. Toto utkání však rozhodovaly přesilové hry. Díky dvěma využitým v podání Petra Stloukala a Tomáše Jáchyma si Ostravané vytvořili potřebný náskok a nasměrovali svůj kurz vstříc třem bodům. Gólovou tečku utkání pak ještě dodal Radim Toman.

CHANCE LIGA - 18.kolo st 6.1.16:00
HC Benátky nad Jizerou
HC RT TORAX Poruba 2011
1:4(0:0, 1:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 34. Hujer (Hrabík, Cibulka) – 26. Korkiakoski (Žolobov, Stloukal), 38. Stloukal (Jáchym, Korkiakoski), 46. Jáchym (Stloukal, Korkiakoski), 56. Toman. Rozhodčí: Bejček, Jaroš – J. Dědek, Hnát. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Hráno bez diváků. Střely na branku: 30:36. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.
HC Benátky nad Jizerou: Král – Kunst, Šedivý, Štibingr, Böhm, Kovář, Aubrecht, Cibulka – Hujer, Hrabík, Dlouhý – Pabiška, Čederle, Jiruš – Drábek, Měchura, Wiencek – Putz, Jansa, Gajda.
HC RT TORAX Poruba 2011: Muštukovs – Žovinec, Teper, Szathmáry, Kozák, Urbanec, Voráček, Slavík – Sikora, Žolobov, Pořízek – Korkiakoski, Jáchym, Stloukal – Endál, Kanko, Brodek – Hotěk, Hlinka, Toman.

Úvodní část nepřinesla, co se herní stránky týče, úplně to, co by si asi fanoušci obou týmů přáli. Šancí bylo pomálu a o nějaké jejich výraznější nebezpečnosti pro jednoho či druhého gólmana se také mluvit moc nedalo. Jediné větší ohrožení bezbrankového stavu přišlo ve třinácté minutě, kdy posílal dobrou přihrávku před Muštukovsovu branku Pabiška. Jirušovi však puk v dobré pozici lehce nadskočil a on odkrytou branku nakonec minul. Jediným silným okamžikem se tak v této dvacetiminutovce stala událost ze sedmé minuty, kdy sudí poslal na trestnou lavici domácího Adama Aubrechta. Přesilová hra Poruby se ale nakonec nekonala díky parádnímu gestu fair-play, kterým se prezentoval Marek Sikora. Navíc po tvrdém, ale čistém střetu musel z utkání odstoupit porubský útočník Michal Hlinka. Oba celky se tak vstříc první přestávce vydaly za stavu 0:0.

Druhá část přinesla jak svižnější hru, tak i tolik potřebné góly. A jako první se prosadili Ostravané. Ve dvacáté šesté minutě se po chybě v domácí rozehrávce dostal k puku Žolobov a přihrál před odkrytou branku Markusi Korkiakoskimu, který v této situaci ani na vteřinu nezaváhal. Středočeši potom kontrovali v minutě třicáté čtvrté. Střela Cibulky zamířila vedle porubské branky a od zadního mantinelu se puk odrazil na hůl osamoceného Jakuba Hujera. Ten možností dát gól do odkryté branky také nepohrdl – 1:1. Porubské hráče inkasovaná branka z míry nevyvedla a brzy si vedení vzali zpět. V přesilovce puk prošel po ose Korkiakoski, Jáchym, Petr Stloukal a poslední jmenovaný uklidil puk za Králova záda podruhé. Za těsného vedení hostů také druhá třetina skončila.

Hned na začátku třetí části měl velice blízko ke skórování Endál, který jel samostatný nájezd za faul na Jáchyma. Bohužel pro něj své řešení příliš překombinoval, a tak se pokračovalo dál za stavu 1:2. Ne už však příliš dlouho. Ve čtyřicáté šesté minutě hráli totiž hosté přesilovku, kterou po geniální Stloukalově přihrávce zakončil do prázdné branky Tomáš Jáchym. Od této chvíle se už hrálo dle porubských not, za což přišla ještě jedna gólová odměna. Čtyři a čtvrt minuty před koncem se ve středním pásmu chopil puku Radim Toman, nabruslil si s ním na levý kruh a z něj namířil přesně nad lapačku Daniela Krále – 1:4! Tento výsledek pak už na světelných tabulích zůstal až do konce.

Porubští si tak vytvořili vítěznou šňůru čítající tři zápasy. Prodloužit ji budou moci již v sobotu 9. ledna, když v RT TORAX ARENĚ změří síly s třináctým ústeckým Slovanem. Buly bude vhozeno přesně v 16:00.

Ohlasy k utkání

Valdemar Jiruš (HC Benátky nad Jizerou): Mrzí nás, že jsme prohráli, protože při hře pět na pět jsme nebyli horším týmem. Udělali jsme dvě hloupé individuální chyby, které soupeř potrestal. Hosté využili dvě přesilové hry. V prvním případě to byl hloupý útočný faul, v tom druhém vyhození kotouče. Z těchto nabídnutých šancí vstřelil soupeř branky. Měli jsme spoustu šancí, ale nebyli jsme efektivní. Pro nás je to těžká porážka, ale musíme jít dál. Začínáme znovu, protože máme v podstatě jiné mužstvo než v první polovině soutěže.

Martin Janeček (HC RT TORAX Poruba 2011): Zprvu bych chtěl smeknout před soupeřovými mladíky, protože vím, že pro řadu z nich se jednalo o první zápas. Domácí měli celé nově mužstvo, avšak hráli výborně a kousali. Co se týče naší hry, začali jsme nervózně. V první polovině první třetiny jsme nebyli schopni si nahrát kotouč. Soupeř dobře bránil, byl urputný a my si s tím nevěděli rady. Jsme rádi, že jsme v trpělivosti vydrželi a postupem času se projevily zkušenosti. Těší nás, že odsud vezeme tři body.