Dva góly Endála a tři body na konto! Poruba si z Prostějova veze zasloužené vítězství

30.12.2020, David Kubatík

V dohrávce sedmnáctého kola Chance Ligy se Porubané vydali do Prostějova, kde svedli boj dvou tabulkových sousedů. Ten se už od začátku nesl v duchu převahy hostů, která se poměrně rychle začala promítat i do skóre. Po dvou přesných zásazích Lukáše Endála a jedné trefy Tomáše Voráčka si Ostravané připsali jednoznačně zaslouženou výhru v poměru 3:1, když sedm vteřin před koncem korigoval skóre Lukáš Žálčík. Díky tomuto vítězství se tým z Poruby v tabulce se posunuli o čtyři příčky vzhůru. Nyní mu patří páté místo.

CHANCE LIGA - 17.kolo st 30.12.16:00
LHK Jestřábi Prostějov
HC RT TORAX Poruba 2011
1:3(0:2, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 60. Žalčík (Chlán, Motloch) – 4. Endál (Kanko, Voráček), 15. Voráček (Kanko, Špaček), 29. Endál (TS). Rozhodčí: Čech, Fiala, Konvička, Novák. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Hráno bez diváků . Střely na branku: 18:28. Průběh utkání: 0:3, 1:3.
LHK Jestřábi Prostějov: Bláha – Matyáš, Hrdinka, Drtil, Piegl, Staněk, Sova, Pěnčík – Mrázek, Bartoš, Vachutka – Žalčík, Kaut, Hrníčko – Novák, Chlán, Jandus – Janeček, Motloch, Podlaha
HC RT TORAX Poruba 2011: Muštukovs – Teper, Žovinec, Szathmáry, Kozák, Voráček, Dundáček, Urbanec – Sikora, Hudeček, Pořízek – Stloukal, Jáchym, Žolobov – Špaček, Kanko, Endál – Brodek, Toman, Hotěk

Porubští vstoupili po dlouhé zápasové pauze do zápasu aktivně, což se jim záhy zúročilo formou vstřelených gólů. Chvíli po neproměněné přesilovce se prodral dopředu Kanko a z pravého mantinelu poslal přesnou přihrávku na osamoceného Lukáš Endála, který si s touto situací poradil bez problémů. A úvodní část pak i nadále probíhala v podobném duchu. Ostravané rozjížděli jeden útok za druhým a Bláha měl co dělat, aby svou jestřábí klec uchránil od další pohromy. To se mu ale i přes dobře odváděnou práci a fůru dobrých zákroků nakonec nepodařilo. V patnácté minutě si Kanko připsal druhou asistenci v zápase, když poslal puk z levého rohu na modrou, odkud vyslal svou nechytatelnou ránu Tomáš Voráček a podruhé změnil skóre na světelné tabuli. Těsně před první pauzou mohli domácí snížit při dlouhé přesilovce čtyř proti třem, což se jim ale nepodařilo. Úvodní třetina tak skončila dvoubrankovým rozdílem ve prospěch Poruby.

Druhá třetina byla herně podobná té první. Porubští zkušeně udávali tempo hry a Jestřábi se i nadále museli bránit. To se jim dařilo až do začátku devětadvacáté minuty, kdy byl v šanci před Bláhovou brankou faulován Hotěk a sudí nekompromisně odpískal trestné střílení. Toho se ujal velezkušený Lukáš Endál a nádhernou kličkou do forhendu vymíchal prostějovského brankáře – 0:3! Ani toto vysoké vedení pak ostravské hráče neukolébalo, a tak domácí příliš šancí ke korekci skóre nedostali. Do třetí části tak Ostravané nastupovali s třígólovým polštářem.

Ani třetí část oproti svým předchůdkyním příliš nevybočovala z nastoleného trendu. Porubští hráli v klidu a s chladnou hlavou si udržovali pohodlné vedení. A hned po pěti minutách mohli své vedení ještě navýšit. Bohužel pro ně ale Stloukal nedokázal před odkrytou brankou trefit puk po přihrávce Szathmáryho. Ve třetí části si pak ještě oba týmy zahrály po dvou přesilovkách, žádná změna skóre z toho ale nevzešla. A tak utkání šlo do svého finále a zdálo se, že stav 3:0 už bude i stavem konečným. To ale sedm vteřin před koncem nedopustil Lukáš Žálčík, který z levého kruhu zamířil přesně nad Muštukovsovu lapačku a zbavil svůj celek oné potupné nuly na střeleckém kontě. To byla také poslední zaznamenáníhodná situace utkání.

Příští zápas odehrají porubští hokejisté na domácím kluzišti. Do RT TORAX ARENY přijede 4. 1. regionální rival z Frýdku-Místku. Úvodní buly bude vhozeno přesně v 17:00.

Ohlasy k utkání

Martin Janeček (HC RT TORAX Poruba 2011): Měli jsme dobrý vstup do utkání jak gólově, tak předváděnou hrou. Od druhé periody se sice naše převaha trochu vytratila, ale troufnu si říct, že jsme celé utkání kontrolovali. Škoda jen kaňky v podobě inkasovaného gólu šest vteřin před koncem.