Konečně vítězství! Porubští předvedli na jihlavském ledě velkolepý obrat

25.08.2020, David Kubatík

Vítězství! V úterý 25. srpna pokračovalo na jihlavském ledě dohrávání RT TORAX Cupu, kde se Porubští střetli s domácí Duklou. A zápas to byl zajímavý. Domácí se poměrně rychle ujali vedení, které si udrželi až do úvodu třetí části. V té se ovšem projevila porubská síla a během chvíle vedl ostravský výběr 3:1. “Vojáci“ sice ještě výsledek dokázali zkorigovat, ale v závěru rozhodl o porubském vítězství gólem v oslabení Jáchym.

CHANCE LIGA - přípravné zápasy - RT út 25.8.18:00
HC Dukla Jihlava
HC RT TORAX Poruba 2011
2:4(1:0, 0:0, 1:4)
Branky a nahrávky: 5. Zadražil (Pekr, Jiránek), 56. Skořepa (Pekr, Krenželok) – 41. Hudeček (Kanko, Sikora), 43. Sikora (Kanko, Hudeček), 50. Sikora (Hudeček, Jáchym), 60. Jáchym. Rozhodčí: Suchý, Polák – Mareček J., Mareček T. Vyloučení: 10:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 277. Střely na branku: 35:28. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4.
HC Dukla Jihlava: Fučík – Krenželok, Kolář, Mareš, Bukač, Bilčík, Strejček, Eliáš, Černohorský – Čachotský, Skořepa, Illéš – Jiránek, Zadražil, Pekr – Harkabus, Poletín, Chlubna – Havránek, Lichanec, Urbanec
HC RT TORAX Poruba 2011: Foltán – Teper, Voráček, Kozák, Urbanec, Slavík, Pastor, Šendera – Sikora, Hudeček, Kanko – Stloukal, Korkiakoski, Endál – Pořízek, Jáchym, Brodek – Toman, Hotěk, Dani

Úvodní část zápasu vyšla lépe domácím. Začali aktivněji a brzy také slavili první gól. V páté minutě se po Jiránkově asistenci prodral po levé straně Matěj Zadražil a ranou k pravé tyči překonal Foltána. I nadále pak měli hráči z Vysočiny na ledě navrch, výraznější šance ke skórování si na své konto připsali například Havránek či exporubský Illéš. Za Ostravany mohl rozvlnit síť Pastor, ale také neuspěl. Porubští měli v první dvacetiminutovce možnost zahrát si i dvě přesilovky, ale také ty zůstaly nevyužity. O první přestávce tedy na světelné tabuli svítil výsledek 1:0 pro celek “Vojáků“.

Hned na začátku prostřední části si Porubští vyzkoušeli dvojnásobné oslabení. A ustáli ho, což je možná herně lehce nastartovalo. Sami si potom po vyloučeních Zadražila a Havránka s domácími vyměnili role, což málem vedlo k vyrovnání. Häringovu tutovku ale nakonec zlikvidoval strážce domácí klece Tomáš Fučík. V závěru si ještě Výborného svěřenci vyzkoušeli přesilovku klasickou. Během ní to dobře zkoušel jak Pořízek, tak i Stloukal. Puk ale bohužel za Fučíkova záda neprocpali. Po zaznění druhé sirény se tak oba celky rozjely do kabin a skóre 1:0 svítící na Horáckém zimním stadionu dávalo vědět, že zde právě proběhla bezgólová druhá třetina.

Jestliže se dá říci, že domácím vyšly úvodní dvě třetiny, tak ta třetí byla jednoznačně porubská. Hned po pouhých třinácti vteřinách našel Kanko volného Jana Hudečka, který šikovně překonal Fučíka a srovnal. Další ostravský úder přišel už za pouhé dvě minuty. Kanko přihrál zpoza branky volnému Marku Sikorovi, který na nic nečekal a obrátil vývoj zápasu ve prospěch svého týmu. O chvíli později si Porubští podruhé v zápase vyzkoušeli dvojnásobnou přesilovku. A tentokrát už uspěli! Po bagu v jihlavském obranném pásmu zakončoval do prázdné branky znovu Marek Sikora. Takový vývoj musel pro domácí znamenat šok. Šok, ze kterého se ale úplně nesesypali a pět minut před koncem ve vlastní přesilovce Josef Skořepa zadělal na drama. To se sice nakonec konalo, ale jen napůl. Ve vlastním oslabení totiž prázdnou jihlavskou bránu bezchybně trefil Tomáš Jáchym.

Příští zápas Poruby se odehraje už tuto sobotu v domácí RT TORAX ARENĚ. Soupeřem budou tentokrát prostějovští Jestřábi.

Ohlasy k utkání

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Nikdy není příjemné prohrát zápas. Na druhou stranu musím říct, že jsme hrozně dlouho netrénovali a teď jsme tréninků měli jen pár. První dvě třetiny jsme odehráli velmi solidně. Na můj vkus tam bylo hrozně moc oslabení. Ať už opravdu zbytečných a zaviněných, jako hokejka v obou rukách nebo úder do obličeje, nebo takových, které se mi nelíbily z pohledu toho, že jsme neudrželi nervy na uzdě. Hráli jsme po dlouhé době a navíc měli tolik oslabení... Proto byla hra dost neurovnaná, přelévala se nahoru - dolů a ve třetí třetině nám došly síly. Dostali jsme z prvního střídání gól a najednou bylo soupeře na ledě více. Měli jsme výpadek, při kterém jsme dostali tři branky. Podařilo se nám snížit při přesilovce umocněné power-play a mohli jsme pak i vyrovnat, ale štěstí už při nás nestálo. Neviděl bych to ale tak negativně. Na to, že jsme hráli první zápas po dlouhé době, byla ve hře spousta hezkých akcí. S tím jsem byl spokojený, s disciplínou ne a tu si do dalšího zápasu pohlídáme.

Martin Janeček (HC RT TORAX Poruba 2011): Výhry si moc vážíme, je to naše první letošní. Na druhou stranu ji nepřeceňujeme, protože Dukla začínala od nuly, stejně jako my minulý týden. Je strašně těžké se do toho zase dostat a s některými našimi hráči tento problém neskutečně zamával. Pomalu se dostáváme do hry. Je otázka, zda Dukle ve třetí třetině došla fyzička, nebo ji položily naše dva rychlé góly. Vítězství je pro nás cenné, 4:2 z Jihlavy je parádní výsledek. A že bylo dost šarvátek? Obě mužstva byla na zápas natěšena. Navíc byl průběh zápasu těsný, tahalo se to, takže emoce ke hře patří. Na nás trenérech je, abychom přesně toto naučili hráče zvládat, protože potřebujeme vyhrávat a při vedení si situaci nekomplikovat. Ale to k hokeji patří. Pro diváky to bylo zajímavé, zakřičeli si na nás i proti nám, takže to je v pořádku.