V prázdné hale těsná prohra. Druhé prodloužení série tentokrát ovládla Jihlava

10.03.2020, David Kubatík

Kvůli hrozbě čínského koronaviru musely zůstat brány RT TORAX ARENY ve dne zápasu druhého předkola Chance Ligy pro fanoušky uzavřeny. I přes to se ale na jejím ledě odehrálo poměrně svižné utkání, které nakonec bohužel i přes velice nadějný vývoj skončilo vítězstvím hostů po prodloužení. I když byly dnes tribuny prázdné, dávali o sobě silně vědět i fanoušci, kteří utkání sledovali skrze skleněné dveře a jejichž pokřiky byly mnohdy slyšet až na ledové ploše. V porubském dresu se střelecky prosadili Jiří Brodek s kapitánem Jiřím Zdeňkem. Třetí utkání série by se mělo odehrát už tento pátek na jihlavském zimním stadionu.

CHANCE LIGA - OF2 út 10.3.17:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Dukla Jihlava
2:3p(2:0, 0:1, 0:1 0- 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Brodek (Slavík, Hudeček), 19. Zdeněk (Jáchym, Káňa) – 40. Harkabus (Kolář, Lichanec), 60. Pekr (Lichanec, Fronk), 51. Zeman (Čachotský, Holý). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Hráno bez diváků . Střely na branku: 32:29. Průběh utkání: 2:0, 2:2 - 2:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Foltán – Pastor, Slavík, Dundáček, Rudl, Dluhoš, Urbanec, Husák – Kanko, Nejezchleb, Hudeček – Hlinka, Sikora, Zdeněk – Gřeš, Jáchym, Špaček – Brodek, Toman, Káňa.
HC Dukla Jihlava: Brož – Kolář, Půža, Piegl, Holý, Mareš, Dvořák, Bukač – Brož, Fronk, Chlubna – Protasenja, Zeman, Anděl – Poletín, Pekr, Lichanec – Harkabus, Skořepa, Čachotský.

V prázdné RT TORAX ARENĚ začali aktivněji domácí, což jim brzy přineslo zasloužené ovoce. Na začátku deváté minuty vypálil od modré Slavík a jeho střelu před Brožem šikovně tečoval Jiří Brodek, který si tak připsal svou druhou branku v dresu porubského áčka. I nadále byli domácí hráči lepší a jejich šance postupně přibývaly. V sedmnácté minutě ujížděl sám na jihlavského gólmana Káňa, ale v souboji jeden na jednoho úspěšný nebyl. To však Ostravany nemuselo trápit dlouho. Minutu a čtyři vteřiny před zazněním první sirény se po Jáchymově přihrávce od pravého mantinelu trefil parádním bekhendem kapitán Jiří Zdeněk a stanovil tak skóre po úvodní dvacetiminutovce na 2:0.

I v druhé třetině byla Poruba opticky i střelecky aktivnější, avšak to nebylo svěřencům Františka Výborného moc platné. Ani jeden z týmů se totiž nemohl dlouho střelecky prosadit. A dlouho nepomáhala ani hra v nerovnovážných počtech hráčů. Jak Poruba, tak ani Dukla nedokázala využít hned dvě své početní výhody. Naopak mohla padnout branka v třetím porubském oslabení, když Rudl poslal krásnou přihrávkou do samostatného útoku Jana Káňu. Ten však nedokázal proměnit v gól ani svůj druhý samostatný únik v tomto zápase, a tak přišel trest. Ještě v tomtéž oslabení totiž Poruba inkasovala z hole Tomáše Harkabuse, který dorazil za Foltánov záda ránu Daniela Koláře. Po dvou třetinách tak na světelných tabulích v RT TORAX ARENĚ svítil stav 2:1 pro domácí borce.

Tak jako předchozí dvě, ani třetí třetina nebyla na góly příliš bohatá. Domácí tým nedokázal využít dvě přesilové hry, a tak se pomalu do hry i střeleckých šancí začali dostávat i hosté z Jihlavy.A mohli vyrovnat. V pětapadesáté minutě ale Peter Lichanec při svém samostatném úniku nastřelil pouze horní tyč Foltánovy svatyně. Co se však Dukelským nepodařilo pět minut před koncem, podařilo se jim v minutě úplně poslední. Viktor Ujčík sáhl k odvolání gólmana Brože, Jihlavané roztočili kolotoč v útočném pásmu a pouhých dvacet vteřin před koncem propálil porubského brankáře dělovkou zpoza kruhů Matěj Pekr. Velice nadějné vedení tak bylo pryč a zápas se uchýlil směrem do prodloužení.

Prodloužení netrvalo příliš dlouho, konkrétně třicet dva vteřin. Po střele Tomáše Čachotského vyrazil Foltán puk pouze ke své levé tyči, u které už byl připraven na pohotovou dorážku Adam Zeman. Zápas tedy skončil přesně naopak, jako ten úvodní. Za stavbu 1:1 by se série měla přestěhovat na Vysočinu, kde by se v pátek a v sobotu měly odehrát další dva zápasy.

Ohlasy k utkání

František Výborný (HC RT TORAX Poruba 2011): Bohužel se hrálo bez diváků, kteří by nám dnes určitě za stavu 2:0 pomohli. Včera byla jejich přítomnost cítit a za vítězství jim patří dík. I když jsme dnes vedli 2:0, tak bylo vidět, že Jihlava tady podruhé už prohrát nehodlá a svým dobrým pohybem a důrazem nám to hodně znesnadňovala. Měli jsme také hodně vyloučených a hosté byli v třetí třetině lepší. Měli také více síly a bylo už jen otázkou času, kdy nám to tam padne. Dvacet vteřin před koncem to tam mohl Špaček vyhodit, bohužel upadl a to byla škoda. V takové situaci bychom to asi už ubránili. Škoda je také nevyužitých šancí. Dvakrát nedal Káňa a také Nejezchleb tam měl dobrou šanci. Musím ale říct, že si to dnes Jihlava zasloužila. Teď je to 1:1 na zápasy a kluci za snahu zaslouží absolutorium. Hlavně za jejich obětavou obrannou hru. Teď se musíme dát pořádně dohromady a připravit se na zápasy v Jihlavě.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Musím samozřejmě říct, že zápas byl skoro stejně bojovný jako včera, obě mužstva do toho skutečně dávala maximum. Já jsem rád, že se dnes štěstí přiklonilo na naši stranu. Musím také kluky pochválit za to, že ač se to pro nás nevyvíjelo dobře a těsně před koncem jsme byli i vyloučeni, tak po odvolání gólmana to zvládli naprosto fantasticky a za to jsme byli po zásluze odměněni. V prodloužení už jsme si potom nemohli představovat lepší průběh.