Třemošná utkání zdramatizovala, drahé body ale zůstaly doma, vítězný gól vsítil Krzysztof Macias

15.02.2020, Gabriela Juříková

15. kolo ELIOD Extraligy skupiny o udržení odehrané 15. února přineslo Porubanům radost. Nerodila se ale snadno. Sice po první třetině dorost HC RT TORAX Poruba vedl 3:1, ale po bezbrankové druhé třetině a poté, co Krzysztof Macias vstřelil svou druhou branku a Slíž úspěšně odvrátil několik šancí Meteoru, se hostům podařilo vsítit góly z kategorie laciné. Třemošná zdramatizovala utkání a v závěru hrála přesilovku, kterou zdvojnásobila hrou bez brankáře. Pevná porubská obrana tlak ustála a právem slavila zisk drahocenných tří bodů.

ELIOD Extraliga dorostu - Východ - 33.kolo so 15.2.12:15
HC RT TORAX Poruba
HC Meteor Třemošná
4:3(3:1, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 4. Krz. Macias (Hlaváč, Halata), 17. Vehovský (Halata, Macias), 18. Ślusarczyk, 44. Macias (Halata) – 16. Kaiser (Beníšek, Balák), 48. Beníšek, 53. Hošťálek (Krasanovský, Reiser). Rozhodčí: Velčovský – Czubaj, Rychlý. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 180. Střely na branku: 28:46. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:3.
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Černý, Hlaváč, Kac. Macias, Gelnar, Bechný, Borkovec – Krz. Macias, Halata, Vehovský – Ślusarczyk, Koudelný, Chovanec – Lambert, Kovalčík, Stodůlka – Szcześniak, Kalužík
HC Meteor Třemošná: Ženíšek (20. Vondráš) – Čarda, Dolhý, Plecitý, Bláha, Balák, Albrecht, Hošťálek – Reiser, Beníšek, Sieger, Dvořák, Fiala, Krasanovský, Pešek, Kaiser, Beránek

První třetina byla herně vyrovnaná a to i co do proměňování početních výhod. Tou první dostal Porubu do vedení Krzysztof Macias ve čtvrté minutě. Dalšího gólu se početné publikum dočkalo až o dvanáct minut později po několika šancích na obou stranách. Třemošná získala možnost přesilovky, kterou taktéž využila dorážkou a zdravou drzostí Daniela Kaisera. Domácí záhy odpověděli. Díky vyhranému buly v útočném pásmu skóroval Maxim Vehovský a dvě minuty před koncem třetiny zakončil sólovou akci, únik po levém křídle, Jakub Ślusarczyk. Poté Meteor vyměnil gólmana, který nastoupil do zbývajících třetin utkání.

Góly v druhém dějství k vidění nebyly, ale dramatické chvíle na obou stranách ano. A nenechaly chladnými jistě jen trenéry, ale i diváky na tribunách. Opticky měli více ze hry hosté, jenže naráželi na skvělého gólmana, který lapil i nemožné a dostával tak snajpry Meteoru do zoufalých situací.

To třetí třetinu Meteor vyhrál 2:1 a jen díky Slížovu umění nevstřelili více gólů. Na 4:1 navyšoval svým druhým gólem Krzysztof Macias, když nastavil hůl na střílenou přihrávku Halaty. Jak se později ukázalo, byl to vítězný gól. Třemošná utkání ale zdramatizovala. Po porubském tlaku se puku zmocnil Jiří Beníšek a samostatný únik ve 48. Minutě zakončil nenápadnou střelou po ledě. Po pěti minutách se radoval z úspěšného nastřelení na bránu Maxmilián Hošťálek. Ctil heslo: když nevíš co s pukem, vystřel! K překvapení všech puk skončil za brankovou čarou. Hosté drama ještě posílili v závěru třetiny, když sáhli pro hru bez gólmana. Využili porubské vyloučení a proti čtyřem Porubanům hodlali docílit vyrovnání. Slížova brány byla ovšem nedobytná hradba a tak trochu scházel klid na hokejkách a pomyslné kroky blíž ke kotouči. Porubané zaslouženě slavili drahocenné body. Kam se v tabulce posunuli, bude známo po odehrání všech utkání 15. kola.

Ostatní utkání 15. kola

Šumperk – Tábor 0:5
Olomouc – Č. Budějovice 0:4
Jihlava – Kobra Praha 6:2
Vsetín – PZ Kladno 9:2
Technika Brno – Hvězda Praha 3:2

Tabulka po 15. kole

1. Č. Budějovice 35 bodů
2. Vsetín 35b.
3. Jihlava 29b.
4. Tábor 28b.
5. Poruba 27b.
6. Technika Brno 23b
7. Třemošná 22b.
8. Šumperk 20b.
9. Kobra Praha 20b.
10. Olomouc 14b.
11. Hvězda Praha 8b.
12. PZ Kladno 6b.