První body byly blízko, AZ otočil zápas v poslední třetině

19.09.2019, Gabriela Juříková

Ve třetím kole ELIOD Extraligy dorostu hráli Porubané v Havířově s uzdravenými klíčovými hráči. Gólman Marek Slíž se poprvé v extraligové sezóně postavil do brankoviště, kde čelil celkem šedesáti střelám. Dvě třetiny držel jednobrankové vedení, které zajistil v prvním dějství Filip Hlaváč. Ve třetí třetině Moravcovým svěřencům odešla na dvě minuty koncentrace a síly. Havířovský obrat podpořila využitá přesilovka a šest minut před koncem základní hrací doby pečetil AZ výhru třetím gólem. RT TORAX byl třetinu od prvních bodů, které se bude snažit získat v sobotu v domácím utkání s Kometou.

ELIOD Extraliga dorostu - Východ - 3.kolo čt 19.9.17:45
AZ Heimstaden Havířov
HC RT TORAX Poruba
3:1(0:1, 0:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 46. Kubík (Horváth, Kremnický), 48. Horváth (Kremnický, Kubíček), 54. Urbančík (Kolat) – 9. Hlaváč (Ślusarczyk). Rozhodčí: Rapák – Vengřín, Zicháček. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 77. Střely na branku: 60:27. Průběh utkání: 0:1, 3:1.
AZ Heimstaden Havířov: Zlatnický – Wlodara, Bílek, Kremnický, Kubíček, Puzoň, Zmarzlák – Belan, Pavlačka, Kubík, Moškoř, Makovec, Kolat, Becher, Urbančík, Kusak, Horváth
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Kosina, Macias Kac., Kríž, Černý, Borkovec, Gelnar – Stibor, Hlaváč, Ślusarczyk – Chovanec, Halata, Kovalčík – Stodůlka, Hradil, Macias Krz. – Vehovský, Koudelný.

Domácí hned v úvodu utkání prověřili Slíže, který se po nemoci postavil poprvé v extralize do porubské branky. S přehledem likvidoval Horváthovy střely, ustál oslabení a po jeho ukončení na začátku deváté minuty měl i štěstí, když Moškoř netrefil odkrytou polovinu porubské brány. A známé „Nedáš, dostaneš“ se hned v zápětí projevilo v podobě gólu Filipa Hlaváče, kterého vybídl Ślusarzcyk skórovat z dorážky. Hlaváč měl pak i další šance, ale Zlatnický byl pozorný. Stejně jako Slíž proti Kubíčkovi.

V druhém dějství si Havířov zahrál dvakrát početní výhodu. RT TORAX obě sehrál skvěle. Slíž byl překonán jen Horváthem, který ale nastřelil tyč. Další střely hostující gólman bravurně vyrážel nebo pochytal. AZet měl vyrovnání nadosah ve třicáté minutě, ale Becher s Horváthem akci překombinovali. Následně se před Zlatnickým zjevil Hlaváč, jehož střelu domácí brankář vyrazil. Šance měly oba týmy. Záříli gólmani. Slíž proti Becherovi, Zlatnický použil beton při střele Stibora. Skóre se ale neměnilo a i po dvou třetinách vedla Poruba 1:0.

Domácí přečkali dvě oslabení a Slížovi navýšili počet zákroků. Hostující gólman byl překonán až ve 46. minutě dorážkou Martina Kubíka a o dvě minuty později využil AZet přesilovku. Tentokrát dorážel Kevin Horváth. V dalším průběhu utkání si týmy zahrály ve čtyřech, Poruba měla možnost srovnat v přesilovce, ale po jejím ukončení lovil kotouč ze své sítě Slíž. Obrat navýšil střelou mezi betony Jakub Urbančík poté, co vyjel zpoza brány. Minutu dvacet vteřin před koncem základní hrací doby sáhl trenér hostů, David Moravec, po hře bez gólmana. Tu ještě vyplnil oddechovým časem, přesto se jeho svěřencům nepodařilo skóre alespoň snížit. Třetí dvacetiminutovka patřila domácím. Poruba tak na první body musí dál čekat.