Napínavý souboj vedoucích celků tabulky! Poruba nestačila na Motor

23.11.2019, Pavlína Vítková

V rámci 25. kola Chance ligy přivítala Poruba na domácím ledě budějovický Motor. Napínavý souboj prvního a druhého celku tabulky nakonec dopadl lépe pro hosty. O výsledku se však rozhodlo až v poslední třetině.

CHANCE LIGA - 25.kolo so 23.11.16:00
HC RT TORAX Poruba 2011
ČEZ Motor České Budějovice
1:3(0:1, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 37. Zdeněk (Dundáček, Kanko) – 11. Veselý (Prokeš, Vydarený), 48. Babka (Allen), 49. Babka (Veselý, Suchánek). Rozhodčí: Ondráček, Cabák – Gančarčík, Kučera. Vyloučení: 4:8, navíc Pavel (CEB) a Pastor (POR) 10 OT. Využití: 0:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 852. Střely na branku: 13:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Pastor, Dundáček, Slavík, Husák, Dluhoš, Rudl – Kanko, Zdeněk, Káňa – Szturc, Hlinka, Obdržálek – Sikora , Hudeček, Ďurač – Nejezchleb, Jáchym, Špaček
ČEZ Motor České Budějovice: Klouček – Vydarený, Suchánek, Pýcha , Plášil, Allen, Pavel – Christov, Venkrbec, Holec – Babka, Přikryl, Doležal – Novák , Kloz, Beránek – Karabáček, Prokeš, Veselý – Endál

V prvních minutách zápasu nabídly oba týmy ostravským divákům hned několik zajímavých šancí. Domácího Dolejše prověřili Holec, Novák, Pýcha i Veselý. Na opačné straně ledové plochy zase zkoušeli štěstí Obdržálek, Sikora, Hudeček a Zdeněk. Skóre zápasu nakonec otevřel až v čase 10:42 Jan Veselý a poslal tak do vedení hostující celek.

Náskok Budějovických mohl být po chvíli smazán, Káňa totiž v patnácté minutě dorazil puk do Kloučkovy brány. Rozhodčí ale po poradě gól neuznali. V útoku se poté objevili ještě Sikora s Káňou, jejich akce ale úspěšné nebyly. A do přestávky už se netrefil ani Motor. Do kabin se tedy odcházelo za stavu 0:1.

I ve druhé periodě pokračovaly týmy stejným stylem – hrou nahoru dolů. Poruba pak sice hrála dvakrát v početní výhodě, ale zužitkovat to nedokázala. V jednatřicáté minutě zamířil pro změnu na trestnou lavici Káňa, jen po pár vteřinách ho však následoval i budějovický Endál. Ani hra 4 na 4 nicméně žádnou změnu nepřinesla. Porubským se však přeci jen povedlo vyrovnat. Radost domácího mužstva zařídil v čase 36:51 kapitán Jiří Zdeněk, když ve vlastním oslabení dorazil do brány Dundáčkův pokus. Další gólovou šanci poté už nikdo nestihl, před poslední třetinou tak zůstal stav srovnaný.

Koncovka byla o poznání nervóznější. Ve třiačtyřicáté minutě dokonce došlo k menší potyčce za Dolejšovou klecí. Na obou stranách navíc sudí museli několikrát vylučovat. Situaci však lépe zvládli hosté. V čase 47:51 přidal při oslabení druhý budějovický gól Jakub Babka. A jen o pár chvil později mohli hráči Motoru zvedat ruce nad hlavu potřetí. Zhruba po minutě opět skóroval Babka. Toto vedení už si Motor pohlídal, Ostravany nepustil k žádné nadějnější akci. Budějovice si tak mohou připsat další tři body a upevnit své místo na čele prvoligové tabulky. RT TORAX zůstal podruhé v sezoně doma bez bodu.

Ohlasy k utkání

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Při sérii sedmi zápasů v jedenácti dnech nás čekal nejtěžší soupeř. Začátek zápasu tomu i nasvědčoval, soupeř přijel s taktikou celoplošného hokeje a v úvodu nám to dělalo problémy. Výborně nás v gólových situacích podržel brankář. Nejdříve šli hosté do vedení a potom nám neuznali naprosto regulérní gól. Ale kluci se vzchopili a paradoxně ve vlastním oslabení vyrovnali. Najednou byla hra otevřená, což nás stálo velice moc fyzických sil. Mančaftu nemůžu nic vytknout. Naopak smekám, že utkání zvládl ve vysokém tempu jako play-off. Rozhodly přesilovky. Z šesti možností jsme nevyužili žádnou, a to není úplně v pořádku. Soupeř nám nedával žádný čas na rozehrávku. Za vyrovnaného stavu Szturc trefil tyč a v závěru se dostal do dobré příležitosti. Ke hře bez brankáře jsme se nedostali, jelikož Budějovice byly všude. Hosté možná zaslouženě vyhráli, ale my jsme pro to udělali úplné maximum, za což hráče chválím.

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): Kdyby nebylo některých fází ve druhé třetině, kdy jsme se dostali do problémů díky oslabení, tak si myslím, že jsme odehráli slušný zápas. Po dlouhé cestě jsme se velice dobře pohybovali. Byli jsme na kotouči a myslím si, že jsme zápas v třetí třetině zaslouženě překlopili na svou stranu. Vážíme si tří bodů, protože jsme věděli, že hrajeme proti hodně dobrému týmu. To se i potvrdilo, takže si vítězství užíváme.