Poruba porazila Jihlavu i podruhé a je stále mezi elitou

21.11.2019, David Kubatík

J I H L A V A – V rámci dvacátého čtvrtého kola Chance Ligy zajížděli hokejisté klubu HC RT TORAX Poruba 2011 na led jihlavské Dukly. Zápas byl velice vyrovnaný a plný obratů ve skóre. Vítěznou branku ale nakonec v sedmapadesáté minutě vstřelil kapitán Jiří Zdeněk, a tak se mohou Porubští po delší radovat z plného bodového zisku z venkovního zápasu.

CHANCE LIGA - 24.kolo čt 21.11.17:30
HC Dukla Jihlava
HC RT TORAX Poruba 2011
2:4(1:1, 1:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 10. Anděl (Pekr, Skořepa), 29. Čachotský (TS) – 13. Zdeněk (Kanko, Dundáček), 45. Káňa (Zdeněk), 57. Zdeněk (Káňa, Kanko), 60. Káňa (Hlinka). Rozhodčí: Kostourek, Ondráček – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1301 . Střely na branku: 34:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4.
HC Dukla Jihlava: Chaloupek – Pohl, Staněk, Mareš, Holý, Černohorský, Kolář, Půža – Anděl, Skořepa, Pekr – Čachotský, Fronk, Chlubna – Harkabus, Poletín, Davídek – Lichanec, Juda, Machač.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Pastor, Dundáček, Slavík, Husák, Dluhoš, Urbanec, Rudl – Kanko, Zdeněk, Káňa – Szturc, Hlinka, Obdržálek – Sikora, Hudeček, Ďurač – Nejezchleb, Jáchym, Špaček.

Zápas na Horáckém zimním stadionu začali aktivněji domácí, kteří již od prvních minut zasypali Hynka Kůdelu pořádnou porcí střel. A byla to také Jihlava, která se jako první ujala vedení. V čase 9:56 přihrál Pekr na pravý kruh Lukáši Andělovi a ten dobře mířenou ranou do pravého růžku nedal porubskému gólmanovi šanci. Vedení ale domácím borcům vydrželo pouhé tři minuty. Petr Kanko s pukem zajel za Chaloupkovu branku, odkud poslal krásnou přihrávku do mezikruží na úplně volného Jiřího Zdeňka. Porubský kapitán se následně příliš nerozpakoval a střelou k levé tyči srovnal. Od této chvíle se hra Poruby značně vylepšila. V patnácté minutě si Ďurač krásně rozhýbal Chaloupka, který se ale nenechal vyvést z míry a jeho pokus o blafák učebnicově lapil. A minutu a půl před první sirénou to byl znovu maskovaný muž v jihlavském dresu, kdo sklidil ovace tribun. Po střele jednoho z porubských a následné teči v předbrankovém prostoru dokázal skvěle zareagovat a zabránit tak již téměř jistému gólu. Skóre se ale nezměnilo, a tak se obě mužstva rozjela do kabin za nerozhodného stavu 1:1.

I když Porubští začali druhou třetinu v přesilovce, nedokázali Chaloupka v domácí kleci nějak výrazněji ohrozit. A tak se dostali ke slovu domácí. V čase 28:07 došlo k faulu na unikajícího Davídka a verdikt rozhodčích byl nekompromisní – trestné střílení. Puku se ve středovém kruhu ujal zkušený Tomáš Čachotský, zmátl Kůdelu pohybem svých ramen a zakončil přesnou střelou mezi jeho betony – 2:1. Poté následovalo několik šancí jak na jedné, tak i na druhé straně. O žádné z nich se ale nedalo mluvit jako o tutovce. Hra ale ubíhala v poměrně rychlém tempu, a tak se diváci na tribunách určitě nenudili. Porubští si v posledních dvou minutách zahráli přesilovou hru, kterou ale vůbec nezvládli, a tak šly po čtyřiceti minutách oba týmy z ledu za těsného vedení domácího týmu.

Ostravané vstoupili do třetí třetiny podstatně aktivněji než do té předešlé a brzy mohli trhat zasloužené ovoce. V čase 44:16 využil Jan Káňa chyby v domácí rozehrávce, nabruslil si s pukem až před Chaloupka a chladnokrevně napálil puk mezi jeho betony – 2:2. Od této chvíle se již domácí hráči nemohli pořádně dostat do tempa, z čehož samozřejmě Porubští těžili a šance na jejich straně přibývaly. Dlouho se však nemohli prosadit. Až do času 56:19. To si totiž Káňa najel až za Chaloupkovu branku, krásně se otočil a poslal nádhernou přihrávku před brankoviště volnému Jiřímu Zdeňkovi, který nezaváhal a jako správný kapitán nasměroval svůj tým ke třem bodům. Viktor Ujčík na to záhy zareagoval odvoláním brankáře a hrou s šesti bruslaři. Dukla si vypracovala velké množství šancí, ale proti dobré porubské obraně v čele s ještě lépe chytajícím Kůdelou gól ve své brance nedopustila. A tak si deset vteřin před koncem vzala puk dvojice Michal Hlinka – Jan Káňa a druhý jmenovaný nakonec vstřelil porubskou pojistku na konečných 2:4. Výběr Miloše Holaně a Marka Pavlačky si tak po delší době připsal plný bodový zisk z venkovního zápasu a díky třem bodům se udržel na pěkné třetí pozici.

Ohlasy k utkání

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): V první řadě gratuluji soupeři a chválím našeho juniorského gólmana Chaloupka, který odchytal parádní zápas. Když se k utkání vrátím, tak do první třetiny jsme nevstoupili vůbec dobře. I když jsme šli do vedení, tak jsme neměli pohyb, prohrávali jsme osobní souboje a Poruba byla lepší a rychlejší. Druhá třetina byla z naší strany lepší, dostali jsme se do vedení. Ale bohužel nejsme schopní, jako v předešlých zápasech, si udělat polštářek, odskočit soupeři na dva góly a trošku se uklidnit. Pořád se strachujeme o výsledek. Ve třetí třetině se to jednou individuální chybou sesypalo. Najednou jsme na ledě nebyli. Soupeř byl lepší, všude rychlejší, vyhrával souboje. K hodnocení je pro nás asi jen ta druhá třetina. Když vezmu power-play, tak jsme měli spoustu střel, ale bohužel nebyl hráč před bránou nebo byly zblokované a pak jsme dostali gól do prázdné branky.

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Jsem zvyklý vždy, když se vyhraje, chválit hráče až na konec. Ale nyní je musím pochválit už na začátku. Zápasy pro nás následují v šíleném tempu, protože nám do Chance ligy vlezl i Visegrádský pohár. Kluky obdivuju, v jakém tempu jsou schopní utkání odehrát. V první třetině jsme měli spoustu šancí, které ztroskotaly na výborném gólmanovi. Naštěstí se nám pak vždy podařilo dotáhnout náskok soupeře. Dukla náskok nikdy nenavýšila o dva góly, což pro nás byla velký psychická výhoda. Otevřeně to řeknu, jeli jsme si sem pro bod, že si zápas odbráníme. Co znám Duklu z extraligy, tak vždy hráli na jeden až dva góly s výbornými gólmany a to se celkem potvrdilo. Věřil jsem, že zápas můžeme zlomit v přesilovkách, ale vůbec nám nešly. Nicméně nám vypadla bojovnost a kompaktnost ve druhé třetině, kdy Dukla byla lepší, ale zase nás podržel náš gólman. Třetí část jsme vyhráli 3:0, což byl pro nás parádní výsledek. Taktickým a dobrým výkonem dozadu jsme si zápas pohlídali. Máme z něj nadstandardní tři body a hrozně si jich vážíme.