Střelecká nadvláda nestačila. Poruba na úvod Visegrádského poháru padla v Detvě

13.08.2019, David Kubatík

V úterý třináctého srpna rozehrál tým HC RT TORAX Poruba 2011 Visegrádský pohár na ledě slovenských extraligistů z Detvy. I přes střeleckou nadvládu ale svěřenci trenéra Miloše Holaně nedokázali vstřelit více než jeden gól a ze středního Slovenska si odvážejí porážku 1:3. Jediný porubský úspěch zaznamenal ve třinácté minutě Tomáš Jáchym.

Visegrádský pohár - V1 út 13.8.18:00
HC 07 Detva
HC RT TORAX Poruba 2011
3:1(1:1, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 9. Klíma (Fekiač, Sýkora), 35. Sýkora (Žilka), 40. Ščurko (Fekiač) - 13. Jáchym. Rozhodčí: Štefík, Rojík – Číž, Šebeň . Vyloučení:7:8, navíc Král (DET) 10 OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 334. Střely na branku: 30:48. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.
HC 07 Detva: Petrík – Pač, Chovan Mar., Fekiač F., Andersons, Gachulinec, Jendroľ, Chovan Mat., Górás – Ščurko, Valent, Zuzin – Sýkora, Klíma, Žilka – Gašpar, Podešva, Král – Surový, Fekiač V., Törok
HC RT TORAX Poruba 2011: Foltán – Slavík, Husák, Dluhoš, Urbanec, Šendera, Rudl, Ďuráč – Špaček, Jáchym, Sikora – Gřeš, Hudeček, Káňa – Nejezchleb, Zdeněk, Beták – Ollender, Hlinka, Brodek

Už ve čtvrté minutě jeli Porubští do přečíslení dvou proti jednomu, akci však zastavila nepřesná Betákova přihrávka. A tak se jako první radovali domácí. V čase 9:16 se zpoza levého kruhu trefil přesně nad Foltánovo rameno Tomáš Klíma a otevřel skóre zápasu. Porubští si s odpovědí dlouho hlavu nelámali, protože už v čase 12:30 se po vyhraném vhazování v útočném pásmu natlačil před Petríka Tomáš Jáchym a bekhendem protlačil puk do brány – 1:1. V následném oslabení podržel Porubu gólman Foltán, když se proti němu sám rozjel Ján Sýkora a on ho chladnokrevně vychytal. Do první sirény se potom již nic významného neudálo, a tak oba týmy odjely do kabin za nerozhodného stavu.

I druhá třetina začala dobrou, avšak neproměněnou šancí Poruby. Ve dvacáté třetí minutě přenechal Jiří Zdeněk v mezikruží puk Janu Káňovi, který svou tvrdou střelou pouze vyprášil betony Romana Petríka. Ve dvacáté sedmé minutě vyslal na Foltána nebezpečnou střelu Tomáš Török. Porubský gólman si s ní ale poradil. Za chvíli se už ale Detva radovat mohla. V čase 34:33 vypálil na Foltána Žilka, porubský brankář puk vyrazil pouze na hůl Jána Sýkory a ten se nijak nerozpakoval a vrátil puk do sítě – 2:1. A brzy na to bylo ještě hůř. Padesát vteřin před koncem druhé periody zaplula překvapivá rána od pravého mantinelu z hole Ladislava Ščurka přímo do šibenice Foltánovy svatyně. Po dvou třetinách tak na informačních tabulích svítil stav 3:1 pro domácí Detvu.

Třetí perioda se nesla v duchu domácího udržování vedení a porubské snahy o vyrovnání. Domácí ale měli v poslední třetině více ze hry. Ve čtyřicáté druhé minutě se po špatné rozehrávce porubské obrany ocitl sám před Foltánem Peter Zuzin. Střelu ale namířil mimo tři tyče. Skvělý zákrok si porubský brankář zapsal o tři minuty později, když se dva hráči Detvy hnali do přečíslení dva na jednoho. Finální zakončení Jakuba Žilky Foltán parádně vychytal vyrážečkou. Po zbytek zápasu se toho na ledě už příliš neudálo, domácí tým své dvoubrankové vedení uhájil a připsal si tak na úvod Visegrádského poháru vítězství se skórem 3:1.

V dalším pokračování turnaje přivítá tým HC RT TORAX Poruba 2011 na svém ledě polský Nowy Targ. Zápas se odehraje ve středu 21. srpna od 18:00.

Ohlasy k utkání

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Dnes jsme hráli asi s nejtěžším soupeřem soutěže. Je to více méně extraligista nejvyšší slovenské soutěže. Loni měli v semifinále hodně solidní kádr. Naši kluci se rvali celkem bojovně a myslím si, že jsme měli i větší šance v první třetině, kde jsme se třikrát objevili dva na jednoho, ale máme žalostnou koncovku. Zakončení nás prostě trápí. Šance tam byly, jenže jsme nebyli tolik hladoví po gólu a nervali jsme se do brankoviště. Na jeden gól venku asi těžko vyhrajeme, ale na druhou stranu kluci odbojovali spoustu oslabení, za což jim patří velký dík. Dvakrát jsme hráli i ve třech a je škoda, že to nevedlo k bodům. Ubránili jsme spoustu oslabení, což ale vzalo síly. Všechny tři góly jsme inkasovali ve hře pět na pět.