Poruba přehrála Maďary, na domácím turnaji se porve s Katovicemi o druhé místo

09.08.2019, Redakce

Porubští hokejisté ve třetím vystoupení domácího turnaje O pohár RT TORAX potvrdili roli favorita, maďarský Debrecín porazili i díky dvěma bodům kapitána Jiřího Zdeňka 5:2. Už jistým vítězem osmého ročníku akce se stalo polské Jastrzebie, svěřenci trenéra Miloše Holaně si to na závěr rozdají s Katovicemi o konečné druhé místo. Duel je na programu už v sobotu od 14:30.

CHANCE LIGA - přípravné zápasy - přát. pá 9.8.19:15
HC RT TORAX Poruba 2011
Debreceni Egyetem Atlétikai Club
5:2(2:0, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 1. Zdeněk (Beták), 9. Hudeček (Ollender), 25. Urbanec (Zdeněk, Slavík), 48. Gřeš (Jáchym, Ďurač), 60. Nejezchleb (Špaček, Dundáček) – 34. Ižacký (Léránt), 49. Novotný (Ižacký). Rozhodčí: Mrkva, Trombík – Hlavatý, L. Janda. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 297. Střely: 45:31 Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 5:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Foltán – Slavík, Urbanec, Dundáček, Pastor, Štěpánek, Dluhoš, Rudl, Šendera – Beták, Zdeněk, Sikora – Nejezchleb, Hlinka, Špaček – Gřeš, Jáchym, Ďurač – Ollender, Hudeček, Brodek.
Debreceni Egyetem Atlétikai Club: Hetényi – Vokla, Filbrandt, Léránt, Kiss, Sándor, Markov, Korenko – Ďaloga, Piatak, Hári – Ižacký, Novotný, Sági – Mazzag, Berta, Kulešov – Kozma, Sallo, Molnár.

Domácí získali rychle útočné pásmo do své moci a protože Hetényi neměl dobrý výhled při střele Jiřího Zdeňka, tak lovil puk ze své sítě již v první minutě utkání. Porubský kapitán otevřel skóre utkání svižnou střelou zápěstím díky asistenci Šimona Betáka. Ke slovu se střelecky dostali i hosté. Léránt střílel do středu brány, s čímž Foltán neměl problém a puk vytěsnil. Na druhé straně ale stál Ižacký, kterému kotouč sjel z čepele, takže z parádní šance zbyl jen povzdech na tribunách. Když byl na trestné lavici Nejezchleb, rozjel se z vlastní třetiny do útoku Jan Hudeček s Ollenderem, kterému nahrál na osu hřiště. Hetényi puk vytěsnil ramenem k druhé tyči, kde Hudeček ho dojel a dorážel. Hrála se devátá minuta a Poruba díky gólu v oslabení vedla již 2:0. Utkání měli pevně ve svých rukách domácí. Občas se před Foltána soupeř dostal a scházelo jen málo, aby porubské vedení snížil. Jako se stalo v 16. minutě, kdy Ižacký potáhl puk před porubského gólmana a těsně před brankou vystřelil. Odražený puk korigoval do klece Sági, ale i tento pokus domácí gólman vykryl. Hra pokračovala za porubskou brankou a do třetice se pokusil skórovat Novotný.

Druhá třetina začala skoro podobně jako ta první. Hned v první minutě dlouhé nahození Urbance přes střední pásmo našlo adresáta v podobě Betáka. S pukem se řítil na bránu, kde mu druhé křídlo krylo cestu a bylo připraveno na nahrávku. Beták volil střelu, která skončila v náručí Hetényiho. Následně si domácí zahráli dvě přesilovky za sebou a až tu druhou přetavili v gól. Na 3:0 zvyšoval Patrik Urbanec, když po několika nahrávkách se Zdeňkem a parťákem v obraně Slavíkem poslal tvrdě kotouč na bránu. Ten gólmanovi vypadl a ani spoluhráč jej nedokázal zastavit před brankovou čarou. Debrecín si taktéž zahrál přesilovku, ale až ve vlastním oslabení se prosadil. Skóre v této činnosti vyrovnal Jakub Ižacký. Ve 34. minutě bylo skóre 3:1. Střelby bylo na obou stranách mnoho, ale už žádný puk ve druhé části nezapadl gólmanům do brány.

Lepší vstup do třetího dějství měli hosté. Vybojovali si přesilovku, když hned po úvodním buly Novotného zastavil Slavík nedovoleným zákrokem. Ale početní výhoda se Maďarům nedařila. Byli to domácí, kteří navyšovali střelecké zásahy Hetényimu. Oslabení Poruba přečkala. Drama nastalo ve 44. minutě, kdy zůstal na ledě klečet otřesený Frederik Foltán. Masér zjišťoval rozsah zranění a sám gólman naznačil nasazením masky, že ve hře bude pokračovat. Přetlačovaná pokračovala. Neproměněné šance byly k vidění na obou stranách, ale našly se momenty, kdy si diváci mohli zvolat Góóól! Stalo se tak v 48. minutě, když Tomáš Gřeš ukončil kroužení kolem maďarské brány střelou z kruhu namířenou do pravého horního rohu z pohledu gólmana. Tříbrankové vedení domácím moc dlouho nevydrželo. Dominik Novotný překvapil Foltána schovanou dorážkou a snížil opět na rozdíl dvou branek. Dorážel původní střelu Ižackého, který skončil díky obrannému zákroku Rudla za brankou. Když už to vypadalo, že přes veškeré snažení obou týmů skončí utkání výsledkem 4:2, tak v čase 59:26 vystřelil Richard Nejezchleb a dal výsledku konečnou podobu. Debrecín byl houževnatým soupeřem, který to v žádném případě nezabalil a svým útočným snažením dával jasně najevo, že si hodlal nějaké body připsat. To se díky první třetině, kdy si Porubští vytvořili klíčový náskok, nestalo.

Ohlasy k utkání

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Hráli jsme proti slabšímu soupeři, který nás až tak neprověřil. Za vítězství jsme rádi, protože nás upevňuje v dobrém postavení v turnaji. Ale máme spoustu práce na odstranění nedostatků. Vadí mi zbytečné fauly a neproměňování šancí. Právě proto se hrají takové přípravné zápasy, abych věděl, na čem mám s týmem ještě zapracovat.

David Musial (Debreceni EAC): Přijeli jsme do Poruby na turnaj a je to pro nás velká zkušenost. Je to příprava a učíme se, takže všechno bylo v pořádku.