Utkání s 61 trestnými minutami dorost Poruby uhrál za tři body, Hvězdě dovolil jen jednu trefu

24.03.2019, Gabriela Juříková

Kvalifikace o Extraligu má kvapíkové tempo. Po pátečním domácím utkání vyjeli dorostenci Poruby do Prahy k utkání s HC Hvězda. Bylo zřejmé, že Porubany nečeká lehký zápas. Přesto třetí neznámý tým okoukávali jen do začátku čtvrté minuty, kdy Kryštof Krčmarský s pomocí domácího obránce otevřel skóre. V poslední minutě utkání se pak trefil přes dvě pásma do prázdné brány, ale to už upravoval na konečných 5:1 pro RT TORAX, který se prosadil nejen v přesilovce, ale také v oslabení. Sudí Tomáš Micka, ex-extraligový hráč Slavie a Mistr ČR v sezóně 2007/2008, udělil v zápase dva vysoké tresty, dohromady rozdal 61 trestných minut.

Regionální liga dorostu - K3 ne 24.3.13:00
HC Hvězda Praha
HC RT TORAX Poruba
1:5(0:3, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 33. Pirs (Hron) – 4. Krčmarský, 11. Sienkiewicz (Chovanec), 13. Chovanec (Macias Kac.), 31. Halata, 60. Krčmarský. Rozhodčí: Micka – Hána, S. Hradil. Vyloučení: 7:6, navíc Jurak 10 min. OT a Jechumtál 5+OK (oba HVP). Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 65. Střely na branku: 30:26 (6:8, 15:9, 9:9). Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5.
HC Hvězda Praha: Šafránek – Procházka, Grim, Kubas, Hron, Adam, Kubas – Helikar, Výkruta, Jonáš, Pírs, Jurák, Potůček, Pražák, Jechumtál, Jelínek, Štefko
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Borkovec, Hlaváč, Križ, Kac. Macias, Gelnar, Pasek – Ślusarczyk, Krčmarský, Boguaj – Kr. Macias, Halata, Vehovský – Chovanec, Stibor, Sienkiewicz

Hvězdy zápasu

Kryštof Krčmarský (POR) (2+0)
Marek Sliž (POR) (30 střel, 1 gól)
Pavel Chovanec (POR) (1+1)

Třetí neznámý soupeř byl pro porubské dorostence neznámým jen do začátku čtvrté minuty, kdy se po nezdařeném útoku Hvězdy Praha dostal do úniku Kryštof Krčmarský a z pravého křídla vystřelil na bránu. Gólman Šafránek střelu vyrazil před sebe a dojíždějící obránce puk tělem nasměroval zpět do brány. Na to domácí gólman už nestihl reagovat a kotouč propadl přes rameno za brankovou čáru. Domácí se hodně snažili se stávajícím průběhem něco udělat. Zvýšili tlak na bránu, což vedlo k malé valné hromadě ve Slížově bráně. První početní výhodu utkání si zahrál RT TORAX a do minuty ji i ukončil. Po zranění navrátilec do sestavy Filip Sienkiewicz stál osamocen u pravé gólmanově tyči a nahrávku Chovance zpoza brány nasměroval do odkrytého prostoru. O dvě minuty později vedli hosté po spolupráci Kacpera Maciase a Pavla Chovance již 3:0. Hráči Hvězdy Praha na porubskou bránu sice stříleli, ale přesně mezi tři tyče se trefili až v závěru třetiny. Pak měli možnosti v přesilovce, ale Marek Slíž si uměl s jejich pokusy adekvátně poradit.

Druhá třetina byla vyrovnaná jak herně, tak gólově. Přesto měli malinko navrch hosté díky dvouminutové přesilovce pět na čtyři a navazující tříminutové klasické převaze, když byli vyloučeni součastně dva domácí hráči. Jeden na dvě minuty, druhý na 5+OK za zásah do oblasti dolní poloviny těla. Pětiminutové oslabení Hvězda ubránila a to ji dalo křídla. Hráči začali více bruslit, ještě více napadat a v 30. minutě si vybojovali i přesilovku. Jenže tu odehráli na modré čáře ledabyle! Matěj Halata získal na ose pásma puk, prosmýkl se ve středním pásmu přes ustupující obránce a jemnou střelou po ledě mezi betony navýšil porubské vedení na 4:0. Oslabení Porubané nakonec přečkali. Ve 33. minutě už tlak Hvězdy nekorigovali a Slíže v konečném důsledku událostí překonal Adam Pírs – 1:4. I domácí dostali šanci zahrát si pěti proti třem, sice jen 48 vteřin, ale to je v hokeji dost času na vstřelení gólu. Nevyužili je, i když stříleli o sto šest! A ani běžně hranou početní převahu nedokázali gólově ukončit, takže druhé dějství skončilo poměrem 1:1.

Ve třetí třetině se dohrávalo vzájemné vyloučení, takže při hře 4/4 bylo na rozměrově velkém kluzišti mnoho místa pro kombinaci. Jenže se hrál více silový hokej než právě kombinační. Tvrdost domácích borců pocítil nejeden hráč Poruby. A to i gólman, který zlikvidoval parádním zákrokem únik Grima v době, kdy byla Hvězda v oslabení. Domácí sice zvedali ruce na znamení vstřeleného gólu, jenže sudí Micka rozpažil. Žlutočervení v utkání podruhé přečkali dvojnásobné oslabení. Hra se odehrávala na mantinelech. Z porubského hlediska to byl dobrý tah, aby více neinkasovali. Tři a půl minuty před koncem základní hrací doby sáhl domácí trenér na hru bez gólmana a zpočátku to vypadalo na dobrý tah. Hosté se osvobozovali jen díky icingům. Až čtvrté vyhození přes všechny čáry směřovalo mezi tři opuštěné tyče. Z obranné modré nabral puk na hůl Kryštof Krčmarský a trefil se přesně doprostřed brány – 5:1 z ostravského pohledu.

RT TORAX ještě neztratil ani bod a dle matematiky sice nemá ještě sto procentní postup v kapse, ale má k němu nejblíže. Druhou polovinu „Kvalifikace“ začnou svěřenci Davida Moravce ve středu doma s Karlovými Vary. Úvodní buly bude vhozeno v 18 hodin.

Ohlasy k utkání

Josef Reigl (HC Hvězda Praha): Do zápasu jsme šli s vědomím, že přijede kvalitní soupeř a zápas nebude vůbec jednoduchý. Bohužel, první třetina nám nevyšla tak, jak jsme si představovali. Hodně brzy jsme inkasovali a dá se říct, že první třetina rozhodla o celém zápasu. Čekají nás ještě tři utkání a ty chceme odehrát na sto procent.

David Moravec (HC RT TORAX Poruba): Jsme rádi za vítězství, které jsme si plně zasloužili. Od začátku jsme diktovali tempo zápasu a kluci moc dobře věděli o co hrajeme, že to jsou strašně důležité body. Plnili si všechny taktické pokyny a všichni tři trenéři (asistenti Miroslav Bahník, Marek Pavlačka - poz. red.) jsme rádi, že od půlky zápasu už neopláceli fauly, že naopak to byl soupeř, kdo pěnil a nechával se zbytečně, pro nás dobře, vylučovat. Jsme rádi za zdolání dalšího stupínku, ale pořád nám schází ten poslední, takže teď upínáme pozornost na středeční zápas.