I další zápas se znojemskými Orly vítězně pro dorost RT TORAX

16.02.2019, Romana Opatová

I třetí utkání se znojemskými Orly zvládli dorostenci RT TORAX na výbornou. Po celý zápas byli jednoznačně aktivnější, soupeře přehrávali ve všech činnostech a zvítězili 4:0. Čisté konto udržel brankář Vincenc Drabčík. Skóre utkání otevřel kapitán Matěj Halata. Dále již bodovali jen sourozenci Maciasové. Krzysztof Macias přidal dva góly, jeho bratr Kacper jeden. V neděli dopoledne přivítá tým Davida Moravce na svém hřišti tradičního rivala z Brumova-Bylnice.

Regionální liga dorostu - 21.kolo so 16.2.14:00
HC RT TORAX Poruba
HC Leram Orli Znojmo
4:0(2:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 4. Halata (Kr. Macias, Kac. Macias), 7. Kr. Macias (Kac. Macias, Borkovec), 37. Kac. Macias (Ślusarczyk, Chovanec), 53. Kr. Macias (Hlaváč, Kríž). Rozhodčí: Vaculík – Veselý, Hladík. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 40. Střely na branku: 48:15. Průběh utkání: 4:0.
HC RT TORAX Poruba: Drabčík – Hlaváč, Pasek, Tošenovjan, Kríž, Kac. Macias, Borkovec, Gelnar – Kr. Macias, Halata, Chovanec – Sienkiewicz, Boguaj, Stibor – Ślusarczyk, Hlavatý, Krčmarský
HC Leram Orli Znojmo: Korček – Ujjobbagy, Přezvinský, Konečný, Šlebota – Kučera, Hudeček, Marek, Barták, Neckář, Cakl, Langmann, Míča, Pozděna

Hvězdy zápasu

Krzysztof Macias (POR) (2+1)
Kacper Macias (POR) (1+2)
Matěj Halata (POR) (1+0)

Jednoznačně aktivní RT TORAX se ujal vedení 2:0

Hned v úvodu utkání byl vyloučen porubský hráč Martin Stibor. Hosté v rámci celé přesilovky brankáře domácích Vincence Drabčíka nijak výrazně neohrozili a svou početní výhodu tak nevyužili. Ve 4. minutě se od středové čáry uvolnil kapitán Matěj Halata a střelou pod horní tyč otevřel skóre utkání – 1:0. 7. minuta patřila bratrům Maciasům. Kacper Macias našel přihrávkou přes celé hřiště na modré svého bratra Krzysztofa Maciase, který osamocen dojel před brankáře a ze dvou metrů ho nekompromisně prostřelil – 2:0. V 10. minutě přízemní střelou trefil Kacper Macias pravou tyč znojemské brány, puk se ale odrazil mimo. Ve 12. minutě zkoušel pozornost porubského brankáře Martin Hudeček, přízemní střela jej nepřekvapila. Další střely až do konce třetiny patřily výhradně RT TORAX. Ve 13. minutě střílel do skrumáže Josef Pasek, vzduchem letící střelu brankář vykryl tělem. O 2 minuty později tentýž hráč střílel po ledě znova, jeho střelu tečí do vzduchu přizvedl před brankářem Pavel Chovanec, i tuto střelu ale brankář zachytil. Ve 14. minutě byl za podražení potrestán dvěma minutami Ondřej Gelnar a znojemští Orli dostali šanci své druhé přesilové hry. Jejich útočné pokusy byly likvidovány z dostatečné vzdálenosti brankáře, přesilovka tak zůstala bez využití. Po jejím skončení domácí pokračovali v ostřelování znojemského soupeře. Několikrát tvrdě střílel od modré Kacper Macias, střely končily u brankáře, případně byly tečovány a končily nad hrazením. V poslední minutě třetiny se do skrumáže dostal Václav Boguaj, puk do brány neprotlačil a třetina tak skončila dvou brankovým vedením RT TORAX.

Aktivita i tlak domácích pokračovaly, vedení se navýšilo na 3:0

Na úvodních pět minut zamkli domácí ve své útočné třetině hosty a vytvořili si několik slibných šancí. Zakončení ve formě gólu ale bránil brankář znojemských Orlů Samuel Korček. Hosté se po tuto dobu k žádné své útočné akci nedostali. Až v 25. minutě se před brankáře Poruby dostal Ondřej Cakl, při zakončení ale uklouzl. Po této akci opět pokračovali v tlaku porubští hráči. Až do těsné blízkosti brankáře se protlačil Kacper Macias, následovala střela Josefa Paseka. V 28. minutě u mantinelu za brankou hostí urputně bojoval Pavel Chovanec, po uvolnění ze skrumáže ale soupeře podrazil a hosté dostali šanci další přesilové hry. Na úvod přesilovky z těžkého úhlu střílel Matěj Neckář. K dalším akcím se již ale hosté po zbytku početní výhody neprobojovali. Po skončení oslabení domácí tým především střílel. V 31. minutě nejprve Filip Hlaváč, v 32. minutě Kacper Macias, potom hned Ondřej Gelnar. Jejich střely gól nepřinesly. V 34. minutě byl vyloučen za hákování Václav Boguaj a domácí šli opět do oslabení. Při vyhození kotouče z obranného pásma byl zasažen hlavní rozhodčí, hra byla na pár minut přerušena. V další fázi se podařilo zachytit Matěji Halatovi rozehrávku, blafák na brankáře ale nebyl úspěšný. Do prakticky totožné akce se dostal za pár sekund Jakub Ślusarczyk, volil stejnou kličku. Jeho zakončení skončilo na tyči. Bezprostředně po skončení oslabení v čase 36:00 tvrdou střelou od levého mantinelu prostřelil znojemského brankáře Kacper Macias a zvýšil vedení na 3:0. Domácí pokračovali v tlaku. Při něm v 38. minutě fauloval držením Matěj Neckář a RT TORAX rozehrál svou první početní výhodu. Hráči v něm rozehráli standardní pětiúhelník. Znojmo se dokázalo jen jednou osvobodit vyhozením, všechny akce RT TORAX ale likvidoval bezpečně znojemský brankář.

V závěrečné části hry skóroval opět Krzysztof Macias

V 43. minutě prokličkoval k bráně Krzysztof Macias, pod brankáře kotouč do brány nezasunul. Během této akce fauloval Filip Míča a svěřenci Davida Moravce si tak mohli zahrát další přesilovou hru. V úvodu přesilovky RT TORAX na dlouho zamknul Orly v jejich obranném pásmu, tlak nicméně vyloženou gólovou akci nepřinesl. Při tomto tlaku následovala chybná přihrávka domácích, při které útočné pásmo ztratili, dále chybně vjeli do ofsajdu a hosté tak své oslabení již postupně ubránili. Herní převaha RT TORAX pokračovala, jedna akce střídala druhou, úspěšnému gólovému zakončení bránil pozorný brankář Znojma. V 50. minutě během svého pobytu na ledě 2x tvrdě střílel Kacper Macias, střely mířily mimo bránu. Střela zápěstím z další útočné akce od Martina Ctibora skončila na těle brankáře. I Znojmo si dokázalo vypracovat své šance. V 53. minutě zkoušel zblízka skórovat Miloš Langmann. Z protiútoku zkoušel naopak překonat soupeře Matěj Halata. Po sérii těchto akcí a šancí gól padl až ke konci 53. minuty, kdy po čtvrté kapitulovalo HC Orli Znojmo. Po nahrávce od Filipa Hlaváče se dostal ke střele Krzysztof Macias a svým druhým gólem v zápase navýšil na 4:0. V 58. minutě se mezi obránce prokličkoval Filip Sienkiewicz, střelou ale akorát po několikáté orazítkoval tyč brány hostů. V 59. minutě byli po vzájemné šarvátce vyloučené dvě „sedmnáctky“ a Matějové – porubský Matěj Halata a znojemský Matěj Neckář. Následoval ještě faul znojemského Filipa Míči. Utkání se tak dohrávalo početně čtyři ku třem. V této závěrečné fázi ještě na bránu střílel Filip Hlaváč, jehož střelu likvidoval i přes celkové skóre jinak velmi úspěšný Samuel Korček. Zápas se dohrál již beze změny výsledku.

Ohlasy k utkání

David Moravec (HC RT TORAX Poruba): Před zápasem jsme si dali za cíl nedostat žádný gól, samozřejmě vyhrát zápas, ale nedostat gól, protože jsme poslední zápasy neodehráli úplně dobře co se týče obrany a hry v obranném pásmu, kdy bránění bylo hodně nedůrazné a slabé. Jsme rádi, že jsme zápas odehráli s vytýčenou nulou. Ale je také pravda, že nám k tomu soupeř dopomohl svou pasivitou v útoku. Je hodně nepříjemné, že se snažíme, tvoříme a máme proti sobě zalezlého soupeře, který čeká možná na nějaký protiútok a nám se při tom bohužel nepodařilo proměňovat šance, které si kluci vytvořili. Je důležité, že jsme 4:0 vyhráli a splnili cíl.

Rudolf Cakl (HC Orli Znojmo): Celý týden jsme trénovali v pěti/šesti lidech, protože máme teď na jižní Moravě jarní prázdniny, takže pár kluků bylo na horách, tak jsme byli rádi, že jsme ten tým nějak poskládali. Dneska jsme tady ten hokej spíše kazili, než abychom něco předváděli. Kvalitou na domácí tým nemáme. Snažili jsme se to jen domácím ztížit, to se nám chvílemi dařilo, ale víc jsme dnes dělat nemohli.