Polárka zdolána! Porubští dorostenci mají další výhru

07.12.2018, Romana Opatová

I druhé utkání mezi HC RT TORAX a HC Frýdek-Místek ovládla Poruba a navázala tak na předchozí vítězství 3:0 z počátku listopadu. Dlouhotrvající bezbrankový průběh zápasu sice na počátku druhé třetiny prolomilo jako první domácí mužstvo. Gólově už pak ale kralovali svěřenci Davida Moravce. Po celou dobu hry byli jednoznačně aktivnější a průbojnější. Dvougólově se prosadila hned trojice hráčů Krzysztof Macias, Matěj Halata a Filip Hlaváč. Celkové skóre zápasu se zastavilo až na jednoznačném výsledku 8:2 pro HC RT TORAX. Vítězný zápas s Frýdkem-Místkem tak navýšil šňůru vítězství na vítěznou patnáctku!

Regionální liga dorostu - 9.kolo pá 7.12.18:15
HC Frýdek-Místek
HC RT TORAX Poruba
2:8(0:0, 2:5, 0:3)
Branky a nahrávky: 24. Puzoň (Siekierka), 35. Hylský (Vrba) – 25. Macias Kr. (Halata), 29. Halata (Macias Kr.), 31. Macias Kr. (Chovanec), 36. Hlaváč (Halata), 40. Halata (Chovanec, Ślusarczyk), 46. Križ (TS), 53. Hlaváč (Hlavatý), 55. Ślusarczyk (Chovanec). Rozhodčí: Čaja – Bartek, Srníček. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0.0. Diváci: 67. Střely na branku: 12:62. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:8.
HC Frýdek-Místek: Šedivý – Velička, Kuchař, Holéczy, Váňa, Jurášek – Siekierka, Vrba, Berski, Říhošek, Hylský, Rýpar, Volný, Puzoň, Fluksa
HC RT TORAX Poruba: Drabčík – Macias Kac., Pasek, Hlaváč (od 50. Elbl), Križ, Gelnar, Borkovec – Ślusarczyk, Krčmarský, Chovanec – Hlavatý, Stibor (od 40. Hlaváč), Boguaj – Macias Kr., Halata, Sienkiewicz

Hvězdy zápasu

Matěj Halata (POR) (2+2)
Krzysztof Macias (POR) (2+1)
Filip Hlaváč (POR) (2+0)

Porubský brankář v první třetině téměř bez práce, gól ale nepadl ani na jedné straně

Úvod zápasu proběhl ve stylu „vzájemného oťukávání“ obou soupeřů. Porubští hoši si postupně vypracovávali více a více šancí, ale ani střely z dálky a ani kličky těsně k brankáři gólem nekončily. V 8. minutě si hosté vypracovali nadějné přečíslení tří na jednoho, zakončení střelou Matěje Halaty z velkého úhlu brankáře nemohlo ohrozit. V 9. minutě dostali aktivní hosté příležitost početní výhody za vyloučení frýdeckého Martina Holéczy. Přesilová hra se Porubě moc nedařila. Nepřesné přihrávky likvidovalo bránicí se mužstvo z Frýdku-Místku nekompromisním vyhazováním puku ze své třetiny. Jednou z vážnějších akcí přesilové hry Poruby byla střela Kacpera Maciase od modré čáry, ale i tu domácí brankář Jakub Šedivý bez větších problémů zneškodnil. Po nezužitkované přesilovce se porubští borci nadechli ještě k větší aktivitě. Střely Ondřeje Gelnara vzduchem ani od Kaspera Maciase po zemi změnu skóre také nepřinesly. Ve 14. minutě poprvé zahrozili z blízky domácí a Poruba odpověděla protiútokem Jakuba Ślusarczyka podél mantinelu. Bohužel bez efektu změny skóre. Do dalších akcí se postupně dostali Matěj Halata, Filip Sienkiewicz, Krzysztof Macias a vyraženou střelu zkoušel dorážet Václav Boguaj. Neúspěšně. Ve 20. minutě byl tentýž hráč vyloučen za podrážení. I v oslabení se Poruba nevzdala šance otevřít skóre. Duo Vítek Kříž a Filip Hlaváč brankáře nepřekonali a siréna ukončila třetinu bezgólovou remízou.

Druhá třetina již přinesla celkem 7 gólů a HC RT TORAX šel do tří brankového vedení

V úvodu třetiny dohrávali frýdečtí přesilovou hru, ale brankáře Vincenc Drabčíka nijak neohrozili. Poruba zkusila otevřít skóre únikem a „bekendovým blafákem“ Martina Stibora. Šedivý stál na svém místě. Co nedokázali hosté v předchozích dvaceti třech minutách, dokázali domácí hráči z ojedinělé šance ve 24. minutě, kdy Šimon Puzoň po nahrávce Jonáše Veličky prostřelil z cca šesti metrů porubského Drabčíka. HC RT TORAX byl tímto gólem naštěstí správně „nakopnut“ a hned v další minutě po několika dílčích střelách z blízka dokázal srovnat Krzysztof Macias – 1:1. Poruba zůstala při chuti, ale podobné akce jako byla ta gólová ani střely z dálky skóre neměnily. Počátek 29. minuty patřil Matěji Halatovi a jeho famózní akci. Nejprve unikl kolem levého mantinelu, střela do výšky k levé tyči byla ještě vykryta, ale následně si vyražený kotouč rovnou převzal zpět na svou hůl, obkroužil branku a z pravé strany skóroval na 1:2. V 30. minutě dostali hosté početní výhodu po napadení Šimonem Puzoněm. Po první akci Poruby dokázali dva frýdečtí útočnici v oslabení uniknout až před hostujícího brankáře a ten s trochou štěstí puk zalehl. Následná šarvátka u Drabčíkovy brány ale přinesla srovnání hráčů na ledě po vyloučení Josefa Paseka za krosček. Tuto fázi hry lépe zvládla Poruba, kdy zcela nekrytý hráče Krzysztof Macias střelou na brankáře v čase 30:59 posunul skóre na 1:3. Po ukončení trestu domácích začala přesilovka 5:4 pro Frýdek-Místek a v této době fauloval hákováním porubský Filip Hlaváč. Rysi hráli krátce i v počtu pět proti třem. Domácí cítili šanci, byli aktivní, ale do té doby poměrně nevytížený porubský brankář změnu skóre dlouhou dobu nedovolil. V čase 34:13 se již domácím snížení povedlo. Střelou z blízka pod horní tyčku skóroval Jakub Hylský a stav zápasu se posunul na 2:3. V třicáté šesté minutě hrál RT TORAX další přesilovku. V ní se od modré napřáhl Filip Hlaváč střelou po ledě navýšil porubské vedení na 4:2. Na poslední akci druhé třetiny budou hodně dlouho vzpomínat Matěj Halata s Pavlem Chovancem, kdy si od středové čáry několikrát vzájemně v rychlosti přihráli a následně Matěj Halata zvyšoval náskok na 5:2.

Třetí třetina již v poklidné režii HC RT TORAX

Na začátku třetí třetiny vyzkoušel pozornost domácího brankáře střelou z úhlu porubský kapitán Halata, ale ve 43. minutě za podražení odbruslil na trestnou lavici Krzysztof Macias a domácí mužstvo hrálo v početní výhodě. Přesilová hra nebyla využita a i v této době hosté dali několikrát vyniknout domácímu brankáři. V čase 45:17 bylo po faulu na unikajícího Vítka Kříže nařízeno trestné střílení, které hráč proměnil střelou zápěstím do horního rohu a zvýšil náskok na rozdíl čtyř gólů. Hosté byli nadále při chuti, kadence střel a dílčích útoků pokračovala nadále a v čase 52:57 navyšoval na 7:2 únikem s objetím branky a zasunutím k tyči obránce Filip Hlaváč, který od začátku třetí třetiny nastupoval ve středu druhé formace za centra Stibora. Mezi ojedinělé akce domácího týmu patřila střela Martina Říhoška, ale pozorně stojící brankář Poruby změnu skóre nedovolil. Naopak skóre zápasu měnil v čase 54:27 rychlým únikem a přesným zakončením Jakub Ślusarczyk. V 58. minutě se ještě domácí naposled pokusili výsledek alespoň drobně korigovat. Skrumáž před brankou ale porubští obránci zvládli. A když ani střely porubských hráčů v poslední minutě góly nepřinesly, zůstal výsledek zápasu na konečných 2:8. Dorostenci HC RTTORAX tak pokračují na vítězné vlně a vyhlížejí dalšího soupeře – HC Vítkovice „B“ kterého přivítají na domácí půdě v neděli 9. prosince od 15:15 hodin.

Ostatní zápasy 9. kola

Znojmovs.Kroměříž4:3
Brumov-Bylnicevs.Uherské Hradiště2:4
Vítkovice Bvs.EHC Lionshraje se 14.12. 15:30

Ohlasy k utkání

Miroslav Kameník (HC Frýdek-Místek): Já myslím, že půlka zápasu z naší strany byla dobrá, pak nás soupeř přehrál. K tomu se nedá víc říct. Poruba byla lepším týmem.

David Moravec (HC RT TORAX Poruba): Byl to těžký zápas, soupeř se na nás připravil, hrál dobře první půlku zápasu, kdy jsme měli problém přejít přes jejich urputnou a systémovou obranu. Postupně jsme se ale propracovali až k náskoku a zcela po právu jsme vyhráli. Děkuji klukům, že byli trpěliví, že si věřili. Trpělivost nakonec slavila úspěch.

Tabulka RLD po neúplném 9. kole – skupina S

mužstvo zápasyskórebody
1.Poruba 960:1427
2.Vítkovice B 745:2018
3.Uherské Hradiště 944:3118
4.Kroměříž 931:3211
5.Brumov-Bylnice 827:3611
6.EHC Lions 832:448
7.Znojmo 924:596
8.Frýdek-Místek 916:433