Juniorka dostala lekci i v Kroměříži, znovu doplatila na nedisciplinovanost

27.01.2019, René Chyla

Juniorka odchází z víkendového dvojzápasu s prázdnou. Po porážce 5:8 v Opavě padli Bahníkovi a Sršňovi svěřenci také v Kroměříži, kde nestačili tamnímu výběru v poměru 2:5. Stejně jako ve slezském derby, tak i tentokrát hrála klíčovou roli oslabení porubského týmu, v nichž inkasovali Ostravané hned třikrát. Kroměříž navíc dvakrát dokázala skórovat i ve vlastním oslabení, hosté korigovali pouze Jiřím Brodkem a Janem Žídkem.

Regionální liga juniorů - 18.kolo ne 27.1.09:30
HK Kroměříž
HC RT TORAX Poruba
5:2(2:0, 1:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 3. Světlík (Tkadlec), 17. Kudlička (Holík), 28. Tkadlec (Holík, Světlík), 41. Kopčil (Dluhoš, Apolenář), 60. Tkadlec – 42. Brodek (Morávek, Vavřík), 55. Žídek (Brodek, Pitucha). Rozhodčí: Kovařčík – Halás, Novák. Vyloučení: 8:8. Využití: 3:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 47. Střely na branku: 34:27 (12:8, 10:10, 12:9). Průběh utkání: 4:0, 4:2, 5:2.
HK Kroměříž: Fajgl – Babulík, Andrýsek, Tkadlec, Vohrabal, Prčík, Holík – Macík, Frolek, Kopčil, Kudlička, Světlík, Laciga, Mynář, Apolenář, Dluhoš, Morev, Pražan D.
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Pitucha, Topolanský; Kroček, Zajíc; Becher, Krátký – Morávek, Bukowski, Žídek – Häring, Vavřík, Brodek – Rambousek (od 7. Poláčik), Benka-Rybár, Anlauf (od 7. Barčák)

Hvězdy zápasu

Michal Tkadlec (KRM) (2+1)
Tomáš Fajgl (KRM) (27 střel, 25 zásahů, 2 góly, 92.59% úspěšnost)
Karel Holík (KRM) (0+2)

Lekce domácích z produktivity, vázly přesilovky

Kroměříž otevřela zápas v první minutě šancí Romana Frolka, který se ocitl naprosto sám před brankovištěm, Marek Slíž tak jeho střelu do protipohybu musel řešit zákrokem lapačkou. HC RT TORAX dostal chvíli nato výhodu přesilovky, v ní ale hrubě chyboval a inkasoval první gól. Michal Tkadlec našel z obranného pásma ujíždějícího Lukáše Světlíka, který ranou mezi betony nezaváhal – 1:0. Ostravané ve druhé polovině úvodní dvacetiminutovky hráli dokonce pět na tři, ani v této převaze ale nedokázali nic vymyslet, a tak znovu slavil domácí výběr, který svou první přesilovku beze zbytku využil. Vteřinu před vypršením trestu sice Vojtěch Krátký zmařil obětavým zákrokem šanci Karla Holíka, puk ale následně zamířil na hůl Vojtěcha Kudličky a ten bekhendem poslal domácí do dvoubrankového vedení – 2:0.


Na Fajglovi ztroskotal Benka-Rybár i Barčák. Žídka zastavilo břevno

Ve 24. minutě byli Porubští blízko první trefě, nahození Jiřího Brodka gólmanovi propadlo, z brankové čáry ale zachraňoval domácí hokejisty Denis Vohrabal. Při oslabení pak Daniel Häring vyslal do úniku Alexe Benku-Rybára, ani ten ale na Tomáše Fajgla nevymyslel nic, s čím by si kroměřížský brankář neuměl poradit. Neuběhla ani minuta a v další gólové šanci se ocitl v brankovišti Jonáš Barčák, domácí gólman ale tentokrát zasáhl betonem. Neproměněné šance pak Kroměříž trestala ve 28. minutě při další přesilovce. Domácí si vytvořili tlak a ležícího Marka Slíže přehodil nikým neatakovaný Michal Tkadlec – 3:0. Za dalších šest minut si pak drze nabruslil mezi kruhy Jan Žídek, jeho bomba ale orazítkovala ke smůle Poruby jen břevno Fajglovy klece.


Kopčil uklidnil domácí, Brodek s Kročkem skončili na tyčkách. Žídkovo snížení drama nepřineslo

Začátek poslední třetiny nezačal nijak jinak než přesilovkou Kroměříže a opět přesilovkou úspěšnou. Po 31 sekundách hry propálil z ostrého úhlu Marka Slíže Michal Kopčil, který rychle vymazal myšlenky hostů na bodový zisk – 4:0. Za necelou minutu ale konečně Ostravané slavili. Jiří Brodek využil zmateného Tomáše Fajgla, který byl u své levé tyče, zatímco kotouč už dosedl na opačné straně na hůl porubského snajpra, který tak zakončoval do prázdné branky – 4:1. A Porubští mohli rychle začít dotahovat, Filip Kroček ale napálil od modré jen břevno. Branková konstrukce domácí svatyně zvonila i nadále, dvakrát dokonce v 54. minutě, kdy ji orazítkoval krátce po návratu z trestné lavice Jiří Brodek. Čtyři minuty před koncem už bylo zaděláno na drama. Početní převaha vyšla konečně i červenobílým, kteří vyhráli buly v útočném pásmu. Jiří Brodek následně nahrával na modrou Janu Žídkovi, který přízemní střelou propálil Tomáše Fajgla mezi betony – 4:2. Kroměříž v závěru pykala za příliš mnoho hráčů na ledě a HC RT TORAX přistoupil ke hře šest na čtyři. V ní ale Michal Tkadlec přes půl hřiště trefil odkrytou klec a bylo hotovo – 5:2.


Ostatní zápasy 18. kola

Český Těšínvs.Opava2:7
Hodonínvs.Šumperk3:10
Warrior Brnovs.Val. Meziříčí10:1

Ohlasy k utkání

Marek Rožnovják (HK Kroměříž): Do utkání jsme vstoupili s naprosto odlišnou sestavou než ev středu v Porubě, což se značně projevilo. Střelecky to bylo vyrovnané, my jsme ale na rozdíl od Poruby proměňovali šance, takže si myslím, že jsme vyhráli zaslouženě.

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Kroměříž nás vyškolila jak v přesilovkách, tak v oslabení. Neubránili jsme tři z nich, ve dvou vlastních přesilovkách jsme navíc propadli a domácí to znovu potrestali. Na druhou stranu i my jsme měli šancí na dva zápasy, ale buď nám šance vychytal brankář, nebo jsme nastřelili tyč. Při průměru osm vyloučených za zápas asi ale nemůžeme pomýšlet na lepší výsledek, klíčové hráče potřebujeme na ledě a ne na trestné lavici.

Tabulka po neúplném 18. kole RLJ – skupina S

mužstvo zápasyskórebody
1.Brno 1872:2547
2.Šumperk 1551:2635
3.Opava 1780:7033
4.Poruba 1871:5828
5.Valašské Meziříčí 1856:6427
6.Kroměříž 1862:7318
7.Český Těšín 1637:6010
8.Hodonín 1634:876