Atanasiadis znovu vychytal Porubu. Junioři doma s brněnským lídrem padli

06.01.2019, René Chyla

Hned v prvním zápase nového roku čekal na juniory přetěžký oříšek. Do Poruby dorazil aktuální lídr z Brna, který nakonec potvrdil své kvality i v RT TORAX ARENĚ, kterou vyloupil poměrem 4:1. Domácí nevyužili převahu z první třetiny, Brno ustálo tlak a postupem času se dostávalo stále více do hry. Warrior nakonec spasil nejen bezchybný gólman Nikolas Atanasiadis, ale také dvoubrankový Alex Mudrych. Za Porubu snižoval jen Filip Byčkov, domácí nespasila ani závěrečná power-play. Absolutorium pak patří porubskému kotli, jenž byl zápasu přítomen a jenž také Ostravany hlasitě povzbuzoval celých šedesát minut, a vytvořil tak na Ligu juniorů nevídanou atmosféru.

Regionální liga juniorů - 13.kolo ne 6.1.13:30
HC RT TORAX Poruba
HCM Warriors Brno
1:4(0:1, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 45. Byčkov (Anlauf, Benka-Rybár) – 19. Mudrych (Rašovský, Kavický), 29. Žák (Daněk), 48. Mudrych (Klimeš), 59. Hubáček (Kunst). Rozhodčí: Koziol – Vengřín, Hranoš. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 124. Střely na branku: 24:31 (8:9, 10:8, 6:14). Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4.
HC RT TORAX Poruba: Šindelka – Becher, Husák; Kroček, Havlík; Zajíc, Krátký – Morávek, Bukowski, Žídek – Häring, Vavřík, Stodůlka – Benka-Rybár, Byčkov, Anlauf
HCM Warriors Brno: Atanasiadis – Furch, Daněk, Miloše, Šutera, Branžovský, Klimeš – Žák, Mudrych, Kunst, Kavický, Holotík, Mrkvica, Vysloužil, Rašovský, Marčík, Malý, Antoňů, Hubáček

Hvězdy zápasu

Nikolas Atanasiadis (BRN) (24 střel, 23 zásahů, 1 gól, 95.83% úspěšnost)
Vojtěch Daněk (BRN) (0+1)
Alex Mudrych (BRN) (2+0)

Vyčnívající Vavřík a souboj třináctek pro Husáka

Porubská juniorka začala proti lídrovi z Brna aktivněji a už ve druhé minutě se málem radovala z první branky. Do úniku se dostal Michael Vavřík, porubský snajpr byl ale v rozhodující chvíli faulován, a tak nedokázal pořádně zakončit. V deváté minutě pak Michael Vavřík vysunul Daniela Häringa, toho však naopak vychytal Nikolas Atanasiadis. HC RT TORAX následně hrál přesilovku, v ní se však nejlépe zorientoval Filip Klimeš, který mohl pelášit sám na brankáře. Tomáš Husák jej ale zkušeně dobruslil a šanci zastavil už ve středním pásmu.


Atanasiadis likvidoval jednu šanci za druhou, Mudrych uštědřil lekci z produktivity

V šestnácté minutě pak Alex Benka-Rybár nahrával ujíždějícímu Janu Anlaufovi, ostravský útočník ale před gólmanem upadl a skóre se ani nadále neměnilo. Za minutu Michael Vavřík znovu našel zapomenutého Daniela Häringa, hráč z A-mužstva ale pro změnu přestřelil. Naopak Brno z první velké šance udeřilo. Václav Rašovský si pohrál u Šindelkovy klece s ostravskými beky, nakrátko nahrál před brankoviště Alexi Mudrychovi, jenž doklepl kotouč nad beton přesouvajícího se porubského gólmana – 0:1.


Víko Žáka, Mudrych pálil jen těsně nad, Kavický v oslabení nedal

Na začátku druhé dvacetiminutovky se dobrou souhrou prezentovala druhá pětka, na jejímž konci byl Daniel Häring, jeho zakončení však gólové parametry nemělo a Nikolas Atanasiadis se zákrokem větší problémy neměl. Brněnský Warrior následně udeřil podruhé a ujal se dvoubrankového vedení. Vojtěch Daněk nahrával na hranici levého kruhu Petru Žákovi, jenž pod víko nedal Martinu Šindelkovi šanci – 0:2. Ve 31. minutě pak zkusil štěstí z pravého kruhu Alex Mudrych, který pálil jen těsně nad. Následně ujel ještě v oslabení Daniel Kavický, ani ten však na porubského brankáře recept nenašel.


Byčkov snížil, okamžitě ale odpověděl Mudrych

Na začátku poslední třetiny se domácí konečně dočkali. Jan Anlaufa našel na levém kruhu Filipa Byčkova, který do prázdné snížil na rozdíl jediné trefy – 1:2. Porubská radost ovšem netrvala dlouho, už za tři minuty Alex Mudrych objel ostravskou klec a střelou nad pravé rameno uklidnil svůj výběr – 1:3. V padesáté minutě už mohlo být hotovo, Vojtěcha Malého ale vychytala Šindelkova vyrážečka. Na druhé straně zase řádila první lajna domácích, Morávkova nabídka sice skončila na hokejce Jakuba Bukowského, ten ale ztroskotal na Nikolasi Atanasiadisovi.


Gesta fair play a nevyvedené porubské powerplay

Porubská hala zanedlouho tleskala i hostujícímu Vojtěchu Daňkovi, který odvolal faul a napodobil tak situaci ze druhé třetiny, kdy stejné gesto fair play předvedl jeden z domácích. HC RT TORAX zkusil ještě v závěru power-play, v ní ale ujel Ondřej Kunst, jenž nahrával před branku Oskaru Hubáčkovi, který přes dvě bránící hráče potvrdil brněnské vítězství – 1:4.


Ostatní zápasy 12. kola

Kroměřížvs.Šumperk1:3
Hodonínvs.Valašské Meziříčí6:3
Brnovs.Opava6:2

Ostatní zápasy 13. kola

Valašské Meziříčívs.Šumperk3:2
Český Těšínvs.Kroměříž2:5
Opavavs.Hodonín7:1

Ohlasy k utkání

Karel Suchánek (HC RT TORAX Poruba): První třetinu jsme odehráli výborně, vytvořili jsme si několik příležitostí po soupeřových chybách, nicméně potrestat jsme je nedokázali. To je samozřejmě s tak kvalitním mužstvem, jakým Brno bezesporu je, vražedné. Brno je kvalitní ve všech třech pětkách a dokáže potrestat každou maličkost, takže co jsme jim nabídli, to proměnili. Pak už hráli hosté ve velké pohodě, a i když jsme zápas ještě zdramatizovali a po snižující brance na 1:2 jsme si vytvořili tlak a riskovali jsme, tak soupeř naší otevřenou hru znova potrestal a to rozhodlo. Musím ale poděkovat divákům, kteří nám připravili skvělou sportovní kulisu a kteří kluky hecovali až do poslední minuty. Rozhodla kvalita soupeře.

Jiří Sýkora (HCM Warriors Brno): Z naší strany to nebyl úplně nejlepší výkon, možná jsme se trochu pomaleji rozjížděli, protože plno kluků bylo přes Vánoce doma a nemají pořádně natrénováno. Domácí nás na začátku zaskočili, a kdyby dali jeden dva góly, tak ten zápas mohl dopadnout úplně jinak. Nás ale podržel brankář a pak se projevila hodně vyrovnanost našeho týmu, kdy máme tři, při kompletní sestavě až čtyři, vyrovnané útoky, z čehož víceméně zatím těžíme. Chtěl bych vyzvednout atmosféru, protože to byl parádní počin od domácích fanoušků. Pak bych rád ještě pochválil domácího hráče, který se zachoval férově a ve druhé třetině odvolal náš faul.

Tabulka po 13. kole RLJ – skupina S

mužstvo zápasyskórebody
1.Brno 1350:1734
2.Šumperk 1240:2027
3.Opava 1356:5126
4.Poruba 1246:3319
5.Valašské Meziříčí 1340:4219
6.Kroměříž 1242:4512
7.Český Těšín 1233:4610
8.Hodonín 1324:773