Vyhrocenou bitvu ovládl Warrior, junioři v Brně padli. Klobouček patří Královi

25.11.2018, René Chyla

Porubská juniorka v neděli odpoledne padla na ledě brněnského Warrioru 1:4. Ostravané nezvládli zejména první dvacetiminutovku, kdy se dostali pod enormní tlak domácího celku, který si díky převaze vypracoval dvoubrankové vedení, které bylo nakonec klíčové. Výrazně nápomocen byl ale také hlavní rozhodčí Vojtěch Král, jenž měl utkání doslova pevně v rukou a týmu HC RT TORAX v průběhu šedesáti minut udělil 87 trestných minut. Poruba vyfasovala dvanáct menších trestů, k nimž navíc přibyly čtyři vyšší, z toho dva do konce utkání. Junioři se tak víceméně po většinu zápasu jen bránili, snížení Jiřího Brodka v 58. minutě už žádné drama nepřineslo.

Regionální liga juniorů - 6.kolo ne 25.11.12:43
HCM Warriors Brno
HC RT TORAX Poruba
4:1(2:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 14. Rašovský (Daněk, Holotík), 19. Malý (Miloš), 29. Rašovský (Mudrych), 60. Žák (Furch, Mudrych) – 58. Brodek. Rozhodčí: Král – Musil, Vašíček. Vyloučení: 5:12, navíc Brodek 10 min. OT, Morávek 10 min. OT + OK a Byčkov (všichni POR) TH. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 94. Střely na branku: 46:20 (20:4, 11:8, 15:8). Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.
HCM Warriors Brno: Atanasiadis – Furch, Daněk, Miloš, Šutera, Klimeš, Sedláček – Žák, Mudrych, Kunst, Holotík, Mrkvica, Kubíček, Vysloužil, Rašovský, Kavický, Marčík, Malý, Antoňů
HC RT TORAX Poruba: Slíž – Pitucha, Husák; Topolanský, Kroček; Zajíc, Krátký – Morávek, Bukowski, Byčkov – Stodůlka, Vavřík, Brodek – Anlauf, Häring, Žídek – Anlauf

Hvězdy zápasu

Nikolas Atanasiadis (BRN) (20 střel, 19 zásahů, 1 gól, 95.00% úspěšnost)
Dominik Furch (BRN) (0+1)
Alex Mudrych (BRN) (0+2)

Junioři začali bojácně, Warrior poslal do vedení Rašovský

Juniorka otevřela utkání na ledě brněnského Warrioru o poznání pasivněji než domácí celek, i přesto ale mohli Ostravané brzy vést a sice po úniku Daniela Häringa, jehož však vychytala lapačka Nikolase Atanasiadise. Brněnský Warrior Porubu uzamkl v jejím obranném pásmu, ke zvýšení tlaku pomohly domácím také rychle po sobě následující přesilovky. První dvě HC RT TORAX ubránil bez újmy, v tom třetím už ale přišel tvrdý trest. Vteřinu před vypršením trestu sice nejprve pálil Václav Rašovský pouze do připraveného Marka Slíže, následně si ale kotouč v brankovišti sebral podruhé, udělal krok do lepší pozice a přehodil ležícího ostravského gólmana – 1:0. Vše ale mohlo být úplně jinak, Daniel Häring totiž krátce před tím znovu brněnským hráčům upláchl, jeho zakončení ale zachytil připravený Nikolas Atanasiadis. Brno se nastartovalo a ještě do pauzy navýšilo svůj náskok, když se mezi kruhy výborně zorientoval Vojtěch Malý, který nachytal Marka Slíže po otočce na vzdálenější tyč nad lapačku – 2:0.


Pruhovaní se slepeckou holí a nájezd Brodka

Brněnský Warrior měl ideální příležitost poslat se do klidu už v úvodu druhé třetiny, kdy byla porubská střídačka potrestána dvěma tresty během 33 sekund a domácí měli před sebou minutu a půl dlouhou přesilovku pět na tři. Za pár sekund Vojtěch Král vykouzlil sekání Tomáše Husáka a Brno díky tomu hrálo v početní převaze přesně čtyři minuty. I přesto ale Ostravané tlak ubránili a hnali se za snížením. Snahu ale komplikovala častá vyloučení, jelikož jakmile jeden trest skončil, druhý do minuty následoval. V klíčových minutách motal hlavy domácím hráčům Marek Slíž, který zastavil střelu Daniela Kavického do prázdné a následně vystavil semafor také dělovce Dominika Furcha. Ve 29. minutě využili domácí hokejisté přesilovku, v níž sice nejprve pálil Alex Mudrych jen do tyče, do brankoviště ale stačil dojet Václav Rašovský, který už moc práce neměl – 3:0. HC RT TORAX poté zahrozil z dalšího brejku, do nějž vyslal Jiřího Brodka chytrým posunutím Michael Vavřík, Nikolas Atanasiadis ale znovu odolal. Jakub Bukowski poté stihl ještě před sirénou připravit šanci pro Michala Morávka, ten byl ale faulován a žádné snížení se nekonalo.


Slíž čaroval, Brodek po gólu ale naději rychle smazal faulem

Brno mělo navrch i v poslední třetině. Ve 46. minutě se do samostatné akce propracoval Tomáš Antoňů, ledabylé zakončení ale skončilo na betonu Marka Slíže. Domácí nedali, a tak málem zafungovalo pravidlo nedáš – dostaneš. Jakub Bukowski nahrával při přečíslení Michalu Morávkovi, jenž v tutové šanci napálil kotouč pouze do Nikolase Atanasiadise. Porubský brankář stále držel svými zákroky severomoravský tým nad vodou, na Marku Slížovi si vylámal zuby Vojtěch Malý a ostravský gólman následně zastavil ve zmatku v brankovišti ještě tři dorážky, jednou jej zachránila branková konstrukce. V 58. minutě přišla ještě malá naděje, Jiří Brodek se prodral přes půl hřiště a poté z pravého kruhu umístil puk ke vzdálenější tyči – 3:1. Poruba vybrala oddechový čas, další faul ji ale poslal do kolen, když v přesilovce propálil Marka Slíže mezi betony Petr Žák – 4:1. Závěr opět patřil muži v pruhovaném, který za údajné protesty poslal předčasně do kabin kapitána Michala Morávka a při podávání rukou vyfasoval trest do konce utkání i Filip Byčkov.


Ostatní zápasy 6. kola

Kroměřížvs.Český Těšín4:3
Šumperkvs.Valašské Meziříčí4:2
Hodonínvs.Opava3:7

Ohlasy k utkání

Jiří Sýkora (HCM Warrior Brno): Připravovali jsme se na silného soupeře a Poruba jen potvrdila, že kvalitním týmem je. Beze zbytku to dokázala, pro nás to byl opravdu těžký zápas. Musím sportovně přiznat, že chápu rozladěnost porubských hráčů, protože od rozhodčího to nebylo úplně povedené utkání, byť bych mohl být spokojený, protože jsme hráli mnoho přesilovek. Sudí zápas nezvládl, takže soupeře chápu, ale jsem také rád, že jsme si připsali do tabulky tři body, takže držíme krok se Šumperkem. Opět se v tomto zápase ukázalo, že soutěž bude dlouhá a vyrovnaná a že každý může porazit každého.

Karel Suchánek (HC RT TORAX Poruba): O osudu utkání rozhodla zejména první třetina, kdy nás domácí dostali pod tlak a vytvořili si náskok. Klíčové momenty v útoku jsme nezvládli, a kdybychom snížili z nějakého brejku na 2:1, tak věřím, že bychom zápas posunuli úplně někam jinam. Nechali jsme se unést atmosférou, s hokejem to ale nemělo ze strany rozhodčích společného vůbec nic, byli arogantní a nakupili mnoho chyb, které ovlivnily průběh zápasu. Z jejich strany to bylo krajně nesportovní, vrcholem bylo nesportovní chování za dvě minuty, kdy jsem zatleskal klukům z ledu za dobře odvedenou práci, nicméně rozhodčí tohle posoudil dvěma minutami. Pokud je tohle nesportovní gesto, tak tomu už přestávám doopravdy rozumět. Rozhodčí by se nad sebou měli hluboce zamyslet.

Tabulka po 6. kole RLJ – skupina S

mužstvo zápasyskórebody
1.Šumperk 623:518
2.Brno 624:1015
3.Opava 629:2114
4.Valašské Meziříčí 618:188
5.Poruba 617:177
6.Kroměříž 622:246
7.Český Těšín 613:214
8.Hodonín 67:370