Poruba si poradila s maďarským Debrecínem, Illéš se blýskl dvěma góly. Naděje na finále žije

16.08.2018, René Chyla

Porubští hokejisté stále živí naději na celkové prvenství v sedmém ročníku turnaje O pohár RT TORAX. Ve čtvrtek večer totiž Flašarovi a Sršňovi žáci vyškolili maďarský extraligový celek z Debrecína 5:2, když dvěma góly se blýskl navrátilec Jakub Illéš. Dva góly pak připravil i Tomáš Jáchym a nyní nezbývá ostravskému mančaftu nic jiného než čekat, jak dopadne páteční duel mezi Jastrzebie a právě čtvrtečním porubským soupeřem z Debrecína. Do finále pošle Porubu pouze výhra Maďarů v základní hrací době, navíc nesmí Maďaři vyhrát o pět a více branek.

CHANCE LIGA - přípravné zápasy - Turnaj čt 16.8.19:15
HC RT TORAX Poruba 2011
Debreceni Egyetem Atlétikai Club
5:2(2:0, 3:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 18. Vymazal (Jáchym), 19. Tomi, 26. Horák (Jáchym, Vymazal), 35. Illéš (Baláž), 38. Illéš – 22. Vuorijärvi (Hári, Novotný), 56. Kovács (Wasserbauer). Rozhodčí: Janda R., Trombík – Kořistka, Mikler. Vyloučení: 9:9, navíc Németh (DEB) 10 min. OT. Využití: 4:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 145. Střely na branku: 46:15 (12:7, 20:3, 14:5). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1, 5:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Mrázek – Dundáček, Stránský; Horák, Gazda; Adam, Horák; Šnajnar, Čypas; – Guman, Vymazal, Gelnar – Vymazal (od 30. Illéš), Jáchym, Dufek – Jankovský, Rubner, Toman – Václavek, Baláž, Ollender – Tomi (od 20. Häring), Brodek, Ballner
Debreceni Egyetem Atlétikai Club: Hetényi Z. (Nagy) – Berta, Kovács, Vuorijärvi, Běhal, Hetényi P. – Antal, Erdei, Darabos, Ižacký, Novotný, Hári, Németh, Silló, Vincze, Molnár, Szokolov, Kuleshov, Koppány, Salló, Wasserbauer

Hvězdy zápasu

Tomáš Jáchym (POR) (0+2)
Bronson Kovács (DEB) (1+0)
Michal Vymazal (POR) (1+1)

Debrecín vletěl do zápasu po hlavě

Druhý porubský zápas na turnaji začal lépe pro maďarský celek, už po pár vteřinách hry se do slibné šance dostal Bronson Kovács, Tadeáš Dvořák ale překvapení na úvod nedopustil. Domácí byli aktivní hrou Debrecínu překvapeni a do větších příležitostí se dostali až ve druhé polovině první dvacetiminutovky. Nejprve pálil mimo Vojtěch Tomi, po něm neseřídil správně svá mířidla Jozef Baláž.


Stoprocentní přesilovky domácích

Ani hosté ale nezůstali pozadu, Attila Németh jen těsně minul ostravskou klec a po úniku Arnolda Silló při oslabení dokonce zvonila tyč. Nedáš – dostaneš. Ještě v téže herní situaci namazal Tomáš Jáchym chytrou přihrávku pro Michala Vymazala, který z levého kruhu mířil pod břevno – 1:0. HC RT TORAX dostal následně k dispozici další přesilovku a i tu dokázal přetavit v gól. Vojtěch Tomi krátce po vhazování klepl do kotouče a ten zapadl gólmanovi mezi betony – 2:0.


Milimetry od bleskového vyrovnání, Porubu uklidnil Horák

Stejně jako Poruba, tak i Maďaři byli při přesilovkách stoprocentní. Ve 22. minutě se po přesilovkové kombinaci trefil k pravé tyči Nico Vuorijärvi, který zadělal na drama – 2:1. A bleskově mohlo být i vyrovnáno, kdyby o pár vteřin později nenastřelil Bronson Kovács tyč porubské branky. Další přesilovka znamenala další branku, tentokrát ale v síti hostů. Tomáš Jáchym našel zpoza branky mezi kruhy Oldřicha Horáka, který k pravé tyči vrátil Ostravanům dvoubrankové vedení – 3:1.


Závěr druhé třetiny jasně pro porubský celek

A poté už to šlo s Debrecínem jen a jen z kopce. Po krátké vynucené pauze způsobené úpravou tvrzeného skla nebyl domácím gól uznán gól po dosažení vysokou holí. To však nemuselo Flašarovy svěřence vůbec mrzet, jelikož Vojtěch Tomi sice tečoval střelu Daniela Gazdy jen těsně mimo, Jakub Illéš ale následně ve 35. minutě najel mezi kruhy a přízemní ranou překonal Zoltána Hétenyiho mezi betony – 4:1. A porubský útočník zavelel k hattricku. Už za tři minuty vymanil kotouč z nepřehledné situaci v debrecínském brankovišti a střelou nad beton poslal Porubské do klidu – 5:1.


Bitky Hudečka či Rubnera a snížení Kovácse

V poslední dvacetiminutovce probudil spící diváky Jan Hudeček, který si nevyřízené účty vyříkával s Bronsonem Kovácsem. V následné přesilovce Debrecen zabral a málem vykřesal snížení, nebezpečné dorážky z předbrankového prostoru ale pokryl Tadeáš Dvořák. Hosté se ale přeci jen dočkali, stalo se tak v 56. minutě znovu při přesilové hře. Jan Wasserbauer sice pálil pouze do připraveného porubského brankáře, Bronson Kovács už byl z dorážky ale úspěšný – 5:2. Krátce nato se znovu přiostřilo, tentokrát Zoltána Erdeie krotil Marek Rubner. Ve zbytku zápasu se prakticky nic důležitého už nestalo, a tak Poruba porazila maďarský celek 5:2 a stále živí naději na finále.

Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Do zápasu jsme vstoupili laxně, takže o pauze jsme museli trochu zvednout hlas. Podle toho už druhá třetina také vypadala, dali jsme i nějaké góly. Debrecín byl ale nepříjemný, houževnatý soupeř a já jsem jen rád, že jsme vyhráli. Teď nezbývá nic jiného než čekat, protože věřím, že klidně Poláci mohou s Maďary prohrát.

David Musial (Debreceni Egyetem Atlétikai Club): První třetina byla z naší strany vydařená, v té druhé jsme ale v podstatě úplně odpadli, dělali jsme školácké chyby, bylo tam hodně brejků proti nám. Nicméně byl to teprve náš první zápas v přípravě, na ledě jsme teprve šest dní. V poslední třetině jsme už zase hráli naší hru a na tom bychom chtěli stavět.