Vánoční letargie pokračuje, Poruba po návratu domů nestačila ani na třinácté Benátky

28.12.2018, René Chyla

28. prosinec 2018 měl být v porubské historii zapsán velkým písmem. Tým HC RT TORAX se po vleklé rekonstrukci konečně vrátil domů a poprvé v sezoně se tak vůbec představil opravdu před svými tribunami a svými fanoušky. Návrat do RT TORAX ARENY ale poněkud zhořkl, zápas totiž rozhodovaly přesilovky, v nichž měli výrazně navrch hosté z Benátek nad Jizerou, kteří nakonec po zásluze odvezli s sebou tři body za výhru 3:1. Třinácté Benátky tak stáhly dvanáctou Porubu už na sedm bodů, Ostravané ale mají ještě zápas k dobru. Pro červenobílé je to pátá porážka v řadě, tedy nejdelší série proher od začátku sezony.

CHANCE LIGA - 40.kolo pá 28.12.17:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Benátky nad Jizerou
1:3(0:1, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Urbanec (Zdeněk, Káňa J.) – 11. Průžek (Kolmann, Chrtek), 31. Havlín (Dlouhý, Šír), 38. Havlín (Dlouhý, Niko). Rozhodčí: Obadal, Veselý – Měkýš, Bubela. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 825. Střely na branku: 38:25 (15:11, 11:10, 12:4). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela (od 41. Dvořák) – Urbanec, Slavík, Padrnos, Matějíček, Pastor, Šnajnar – Káňa J., Zdeněk, Guman – Kanko, Vymazal, Dufek – Toman, Illéš, Alexejev (od 28. Václavek)
HC Benátky nad Jizerou: Žajdlík – Kunst, Kolmann, Husa, Havlín, Aubrecht, Niko, Klodner – Wiencek, Chrtek, Průžek – Špaček, Šír, Dlouhý – Čech, Burda, Klapka – Žemba, Šafařovský

Hvězdy zápasu

Matěj Žajdlík (BNJ) (38 střel, 37 zásahů, 1 gól, 97.37% úspěšnost)
Tomáš Havlín (BNJ) (2+0)
Jiří Průžek (BNJ) (1+1)

Návrat Gumanova hurikánu a lekce Průžka z produktivity

Poruba v pátek 28. prosince slavila návrat do své domovské haly zápasem proti Benátkám nad Jizerou. Domácí podle očekávání na soupeře vletěli ve velkém stylu, když už v páté minutě mohl poslat tým HC RT TORAX do vedení Tomáš Guman, jeho ránu i dorážku z mezikruží si však Matěj Žajdlík pohlídal. O chvíli později se zase při přesilovce drze prodral do brankoviště Michal Vymazal, ani on ale nebyl proti pohotově přesunutému gólmanovi úspěšný. Naopak Benátky nad Jizerou svou de facto první šanci proměnily do puntíku. Při hře pět na čtyři pro hosty si od modré na levý kruh nabruslil Jiří Průžek, kterému stačilo k využití výhody střelou na vzdálenější tyč pouhých osmnáct sekund – 0:1.


Benátky dlouhé oslabení neustály, srovnával Urbanec

Ostravští hokejisté dostali na začátku druhé dvacetiminutovky ideální možnost ke srovnání. Hosté byli totiž vyloučeni třikrát v krátkém sledu a HC RT TORAX hrál dvě minuty přesilovku pět na tři, žádný moment překvapení ale ze strany domácích nepřišel a Benátky se v klidu ubránily. To už se ale nedá říci o následné klasické početní převaze, v níž Patrik Urbanec napřáhl na modré a propálil vše, co mu stálo v cestě – 1:1. Při oslabení následně upláchl Jan Káňa a hnal se sám na Matěje Žajdlíka, v rozhodující chvíli jej ale dobruslil jeden z rychlonohých obránců liberecké farmy a porubský útočník nedokázal ani zakončit.


Havlín si podřídil porubské trápení, rozhodovaly přesilovky

Ještě ve stejné herní situaci naopak slavili hosté. Tomáš Havlín se rozmáchl po přihrávce od Jiřího Průžka na modré a dělovkou našel mezeru u levé tyče – 1:2. Domácí měli ve zbytku třetiny navrch, znovu ale scházel moment překvapení, a když už přišel alespoň náznak větší šance z brejku, byl na místě poslední hostující bek, který celou akci dokázal zastavit. To hosté naopak vždy dovedli akci minimálně do nebezpečné situace, ve 38. minutě byla ale akce gólová. Tomáš Havlín si v další přesilovce najel na levý kruh, odkud střelou pod víko poslal Benátky nad Jizerou do trháku – 1:3.


Benátky se zatáhly a excelovaly v obraně, porubská převaha drama nepřivodila

V poslední dvacetiminutovce se už hrál převážně v útočném pásmu Poruby, gól však ne a ne přijít. Hosté z Benátek nad Jizerou hráli v obraně zodpovědně a obětavě, což neslo také patřičný úspěch. Porubští neuspěli ani z hole Radima Tomana, který mezi kruhy po nahrávce zpoza brány od Jakuba Illéše upadl, ani po individuální akci Jana Káni či nabídce Jana Dufka na Michala Vymazala. Poruba tři minuty před koncem přistoupila k power-play, v ní ale Matěj Žajdlík předvedl proti největší šanci, v níž se ocitl Tomáš Guman, zákrok večera. Tadeáš Dvořák, jenž střežil ostravskou klec v posledních dvaceti minutách, sice nedovolil hostům vůbec nic, na vyrovnání, ani případný obrat to ale porubským borcům nestačilo, a tak platilo po závěrečné siréně jediné: Poruba versus Benátky nad Jizerou 1:3.


Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): První třetina byla z naší strany mdlá a je škoda, že jsme nedokázali hrát celý zápas tak, jako jsme hráli třetí třetinu. Jsem zklamaný, protože opět jsme hráli jen s jedním gólem. V koncovce tápeme a to už několikátý zápas! Dnes jsme dostali tři laciné góly, byť v oslabení. Ale to byly střely nestřely. Nedokázali jsme na to zareagovat. Koncovka, to je náš největší problém!

Jiří Kudrna (HC Benátky nad Jizerou): Dnes zaslouží celý náš tým velikou pochvalu, protože velice tvrdě makal. Myslím si, že jsme po celé utkání byli lepší. Opět proti velice zkušenému a silovému domácímu týmu jsme toto utkání zvládli. Pro naše mladé kluky je to povzbuzení do další práce.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011