Oslabená Poruba vydřela výhru u Draků, premiérové trefy slaví Brodek i posila Baláž

07.08.2018, Pavlačka D., Chyla R.

Papírové předpoklady splněny. Ač přijeli porubští hokejisté do podhůří Jeseníků bez devíti hráčů základní sestavy, tak i přesto dokázali navázat na skvělou loňskou bilanci proti Šumperku a po výhře 4:3 zapisují druhou výhru v přípravě. Jozef Baláž se ostravským příznivcům ukázal ve velkém stylu, když první gól sám dal a na třetí nahrával Jiřímu Brodkovi, který rovněž zapsal v A-týmu první trefu do černého.

CHANCE LIGA - přípravné zápasy - přát. út 7.8.18:00
DRACI PARS ŠUMPERK
HC RT TORAX Poruba 2011
3:4(1:1, 0:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 20. Romančík (Sedlák), 44. Řezáč (Romančík), 55. Romančík (Sedlák, Vachutka) – 19. Baláž (Sladkovský, Cypas), 36. Slavík (Dresler), 47. Brodek (Baláž, Toman), 49. Fojtík. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 420. Střely na branku: 32:31 (8:13, 11:10, 13:8). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4, 3:4.
DRACI PARS ŠUMPERK: Kristín (od 31. Haloda O.) – Sedlák, Řezáč, Drtil, Gewiese, Haloda M., Kužílek, Tolokonnikov, Habrman – Plášek, Romančík, Vachutka, Petelin, Pokorný, Horký, Ostřanský, Antonov, Hroch, Haluza, Urban, Blecha
HC RT TORAX Poruba 2011: Dvořák – Adam, Cypas, Dresler, Slavík, Puškár (od 20. Stark), Gazda (od 40. Janiczek) – Fojtík, Zdeněk, Rubner (od 26. Häring) – Jankovský, Finsterle, Ollender – Toman, Sladkovský (od 30. Brodek), Baláž

Hvězdy zápasu

Michal Romančík (ŠUM) (2+1)
Jozef Baláž (POR) (1+1)
Marek Rubner (POR) (0+0)

Baláž okořenil premiéru, radost bleskově uzemnil Romančík

Domácí vstoupili do zápasu aktivněji a mnohem častěji se dostávali do útočného pásma a také k šancím. Šumperk byl blízko prvnímu gólu v 16. minutě, kdy se jednomu z domácích podařilo nastřelit tyč. Už za minutu ale mohl neproměněnou šanci potrestat Jan Dresler, jeho rána ale branku Mateje Kristína minula. Za chvíli se však Porubští probrali, Lukáš Sladkovský se zjevil naprosto osamocen před šumperskou bránou, kde nakrátko nahrál Jozefu Balážovi, který střelou mezi betony okořenil svou premiéru v porubském dresu – 0:1. Vedení Ostravanům ale do přestávky nevydrželo, už po 51 vteřinách se uvolnil Michal Romančík, jenž si najel mezi kruhy a rovněž střelou mezi betony srovnal stav – 1:1.


Vyrovnanou třetinu rozsekla přesilovka pět na tři

To druhá třetina začala pro Flašarovy učně už o něco lépe, Jiří Zdeněk ale stejně jako o chvíli později Václav Jankovský na domácího brankáře nevyzrál. Draci však nelenili a také se dokázali v určitých momentech pořádně do soupeře zakousnout. Konkrétně se jednalo o Tomáše Sedláka, jehož dělovka od modré pořádně prověřila Tadeáše Dvořáka v porubské brance, a následně o Milana Ostřanského, kterého nadvakrát vychytal ostravský brankář. 33. minuta byla svědkem dalšího nastřelení brankové konstrukce, Jiří Zdeněk neuspěl z pravého kruhu. Porubští domácím obrat nedovolili a o tři minuty později proměnili dvojnásobnou přesilovku. Jan Dresler našel výtečně Marka Slavíka, který střelou k pravé tyči vrátil týmu HC RT TORAX vedení – 1:2.


Řezáčova drzost, Brodkova premiérová trefa a Fojtíkovo rozhodnutí

Třetí tercie začala šumperským náporem. Ve 42. minutě sice z dobré pozice neprofitoval Daniel Vachutka, o chvíli později se ale před Tadeáše Dvořáka natlačil Jakub Řezáč, který sice nejprve neuspěl, následná dorážka ale už své ovoce přinesla – 2:2. Už za necelé tři minuty ale Porubští opět vedli. Ve zmatku v předbrankovém prostoru se nejlépe zorientoval Jiří Brodek, který jednoduše doklepl puk do sítě – 2:3. Hosté šli o chvíli později už do trháku, Josef Fojtík se zmocnil odraženého puku mezi kruhy a po otočce překvapil Ondřeje Halodu přesně mířenou ranou k tyči – 2:4. Draci se vrátili do hry až při přesilovce v 55. minutě, Michal Romančík si nabruslil mezi kruhy, odkud překonal Tadeáše Dvořáka mezi betony – 3:4. Šumperk nabral na obrátkách, závěrečný tlak ani power-play ale nakonec k vyrovnání nevedly. Závěrečné samostatné nájezdy opanovali rovněž hosté z Ostravy, kdy se dokázali prosadit Lukáš Sladkovský, Václav Jankovský a Jiří Zdeněk, který rozhodl bekhendovým blafákem.


Ohlasy k utkání

Jozef Zavadil (Draci Šumperk): Nebudu říkat, že jsem spokojený, ale utkání hodnotím kladně. Šli jsme do něj z plné přípravy, na hráčích to bylo vidět. Ale u některých byla vidět myšlenka, náboj. V utkání byly nějaké chyby, to si s hráči samozřejmě řekneme a musíme na tom ihned zapracovat, ale spíše vše vyplývalo ze zmiňované únavy. Navíc soupeř už je v zápasovém tempu, má toho odehraného víc.

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Byla to sice vydřená výhra, ale já jsem spokojen, protože my chtěli hlavně vidět ostatní hráče, přijeli jsme bez devíti hráčů základní sestavy. Kluci ale bojovali, makali a v konečném důsledku je jedno, jestli je výhra o gól, nebo o sedm, každá výhra se počítá. Soupeř ovšem hrál také velmi dobře, výborně bruslil, padal do střel. Sice vyložených šancí nebylo tolik, ale dle mého názoru se na to dalo i dívat.