Poruba to zvládla! Přehrála Bobry a po roce si znovu zahraje finále

22.03.2018, René Chyla

Ačkoliv to půl zápasu vypadalo na pořádné fiasko, domácí výběr našel neskutečnou sílu na zvrat a po šesti brankách ve druhé půli zápasu slaví postup do vytouženého finále. Bobři v RT TORAX ARENĚ vedli dlouho 1:0, pak ale učni kolem Aleše Flašara a Tomáše Sršně udeřili třikrát během 97 sekund a postavili pevný základní kámen k úspěchu. Valašské Meziříčí sice ještě dvakrát dokázalo snížit na rozdíl jediné trefy, v závěru ale s klidem přidal pojistku Vladimír Luka s Markem Haasem, což znamenalo jediné – FINÁLE! V něm hráči Poruby narazí na Šumperk.

2. liga – skupina Východ - SF5 čt 22.3.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Bobři Valašské Meziříčí
6:3(0:1, 3:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 32. Zdeněk (Ollender, Káňa T.), 33. Zdeněk (Káňa T., Luka), 34. Haas (Káňa J.), 44. Káňa J. (Fojtík, Haas), 53. Luka (Zdeněk), 57. Haas (Fojtík) – 11. Seidler, 40. Seidler (Báchor, Dvořák), 49. Studený (Varga D., Hajda). Rozhodčí: Obadal, Kašík – Novotný, Šimčík. Vyloučení: 1:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 685. Střely na branku: 31:33. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3, 6:3. Konečný stav série: 3:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Hryciow, Kaluža; Adam, Puškár; Dresler, Slavík – Jaroš, Zachar, Ollender / Finsterle – Haas, Káňa J., Fojtík – Káňa T., Zdeněk, Luka
HC Bobři Valašské Meziříčí: Šafránek – Hajda, Rudl, Báchor, Horyna, Jenáček, Žák – Brunec, Pokorný, Studený, Hořanský, Pořický, Vaněk, Seidler, Kývala, Varga D., Dvořák, Daněk, Dalajka

Hvězdy zápasu

Jiří Zdeněk (POR) (2+1)
Petr Seidler (VAM) (2+0)
Marek Haas (POR) (2+1)

Seidler potrestal Kůdelovo zaváhání v 11. minutě

Úvodní třetina rozhodujícího duelu semifinálové série znovu fanoušky poměrně šetřila. První vážnější příležitost nastala po střele Tomáše Káni z levého kruhu, když se poté kotouč ocitl naprosto volný před brankovištěm, nikdo z Porubských však nebyl nablízku, aby dorazil puk do prázdné branky. To Bobři byli daleko produktivnější a v první třetině si vytvořili daleko více brankových příležitostí, jednu z nich pak v 11. minutě také proměnili. Povyjetý Hynek Kůdela po ráně neudržel kotouč ve své výstroji, propadl mu mezi betony, kde se jej zmocnil Petr Seidler, jenž měl do odkryté brány lehký úkol – 0:1.


Seidlerovy šance potrestala Poruba třikrát během 97 vteřin

To druhá dvacetiminutovka přinesla už více vzruchu. Hosté měli s postupem času stále více ze hry, ve 29. minutě ujížděl sám na Kůdelovu klec Petr Seidler, ten však v rozhodující chvíli zvolil bekhend a porubskou branku trestuhodně přestřelil. Exporubský útočník poté nahrával o tři minuty později do dobré pozice Petru Dvořákovi, valašskomeziříčský útočník ale pálil mimo. A pak to přišlo. Zrovna v situaci, kdy byli Bobři na koni, HC RT TORAX udeřil nečekaně třikrát v krátkém sledu. Kotouč se po střele Samuela Ollendera odrazil mezi kruhy k Jiřímu Zdeňkovi, který k tyči vyrovnal – 1:1. Za 51 vteřin porubská hala vybouchla znovu.


Dvoubrankový Zdeněk, timeout Bobrů, Haasova přesnost a teč Seidlera

Před Dušanem Šafránkem zůstal znovu nepokrytý Jiří Zdeněk, jenž dorazil vyraženou střelu Tomáše Káni – 2:1. Hostující mužstvo si následně vybralo oddechový čas, ale ani ten jim příliš nepomohl. Uběhlo přesně 46 vteřin a Poruba slavila potřetí. Marek Haas zůstal sám na hranici levého kruhu a porubský útočník se trefil na milimetr přesně do pravého horního růžku – 3:1. Porubští hokejisté hodlali zbytek třetiny v klidu dohrát, to ale nahrálo právě hostujícímu celku. Nahození Stanislava Báchora od modré čáry tečoval nechytatelně před brankovištěm pod víko Petr Seidler – 3:2.


Neskutečná trefa Jana Káni, Kůdela na motýlech, Lukova bomba a lišák Haas

Porubští se přiblížili tolik očekávanému finále ve 44. minutě. Jan Káňa vypálil z vrcholu pravého kruhu a puk zapadl přesně pod víko do levého růžku hostující branky – 4:2. Ostravané se ale nesmyslně zatáhli, a tak se na kontakt znovu dotáhlo Valašské Meziříčí. Václav Studený si nabruslil na levý kruh a střelou ke vzdálenější tyči nad levý beton nachytal porubského gólmana na motýlech – 4:3. Bobři ale vyrovnat nedokázali, naopak v 53. minutě upláchl Vladimír Luka, který dělovkou z pravého kruhu vyvolal nepopsatelný návar euforie – 5:3. V čase 56:57 bylo definitivně hotovo. Marek Haas sice hledal z levé strany ještě lépe postaveného spoluhráče, jeho nahození si ale pravděpodobně srazil do branky jeden z Bobrů – 6:3. Ve zbytku zápasu se již nic vážnějšího nestalo, a tak vstupu do otevřené brány finále již nic nebránilo.


Semifinále II. ligy skupiny Východ

Hodonínvs.Šumperk0:3 (konečný stav série 2:3)

Ohlasy k utkání

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Uffff. Byla to velká dřina, Valašské Meziříčí hrálo silový hokej, z velmi dobře zajištěné obrany a také s kvalitním brankářem v zádech. Do toho jsme také celou sérii naráželi, a tak jsme před tímto zápasem nabádali kluky, aby hráli svou hru a aby se trochu více tlačili do brány. Naštěstí nám tam potom spadly tři rychlé góly, což bylo rozhodující. Budu stát nohama na zemi, nemůžu říct, že bychom zápasy úplně kontrolovali, ale o něco více ze hry jsme měli. V rozhodujících zápasech jsou ale často svázané ruce i nohy, je velká nervozita, a tak proto to ze začátku vypadalo tak, jak to vypadalo. Kluky první gól trochu srazil, ale snažili jsme se s Tomášem hráče povzbudit a říkali jsme jim, ať jsou trpěliví a hrají spolehlivě zezadu, což nakonec bylo klíčové.

Jiří Weintritt (HC Bobři Valašské Meziříčí): Playoff rozhodují malé věci, my jsme bohužel ve druhé třetině udělali v krátkém sledu tři hrubky, což domácí potrestali a de facto tímto zápas i celou sérii rozhodli. Co mě ale nejvíce mrzí, tak třetí zápas v Porubě, který jsme dotáhli do prodloužení, v němž jsme byli aktivnější, ale paradoxně rozhodli právě domácí. Tomu přikládám velkou, ne-li klíčovou váhu, tento zápas celou sérii značně v dalším průběhu ovlivnil a rozhodl. Měli jsme tam několik přečíslení, samostatné nájezdy, bohužel přáno nám nebylo. Jsem ale na hráče pyšný a hrdý, protože sezona jednoduchá nebyla, měli jsme velké personální nedostatky, což se podařilo zalepit až na poslední chvíli. Celému týmu musím říct jedno velké děkuji.