Poruba s nožem na krku zabrala! Lukova formace excelovala a semifinále je srovnáno

16.03.2018, René Chyla

Můj dům – můj hrad? Ale kdepak! HC RT TORAX oplatil Valašskému Meziříčí porážku z úvodního semifinále a na jeho ledě po emotivním průběhu vyhrál 6:3, což znamená, že semifinále se protáhne nejméně na čtyři zápasy! Hosté otevřeli skóre z hole Samuela Ollendera, na bobří vyrovnávací trefu však Ostravané odpovídali pouze brankami Lukovy formace, sám kanonýr Vladimír se blýskl hattrickem, dva góly přidal probuzený střelec Tomáš Káňa. Utkání se opět neobešlo bez emocí, rozdáno bylo totiž dohromady 120 trestných minut.

2. liga – skupina Východ - SF2 pá 16.3.18:00
HC Bobři Valašské Meziříčí
HC RT TORAX Poruba 2011
3:6(1:1, 0:2, 2:3)
Branky a nahrávky: 11. Kývala (Hořanský), 52. Brunec, 60. Pořický (Jenáček) – 7. Ollender (Jaroš), 32. Káňa T. (Zdeněk, Luka), 33. Luka (Káňa T., Slavík), 44. Luka (Káňa T., Zdeněk), 58. Luka (Dresler), 59. Káňa T.. Rozhodčí: Maršálek, Dědek – Otáhal, Komínek. Vyloučení: 5:10, navíc Rudl (VAM) 10 min. OT, Fojtík (POR) 10 min. OT + OK, Hořanský (VAM) a Káňa J. (POR) 5 min. + OK. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 650. Střely na branku: 33:24. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 2:4, 2:6, 3:6. Stav série: 1:1.
HC Bobři Valašské Meziříčí: Šafránek (od 33. Plšek) – Báchor, Žák, Rudl, Horyna, Jenáček, Váňa, Mikel, Hajda – Vaněk, Dvořák, Seidler – Brunec, Pokorný, Pořický – Kývala, Martiník, Hořanský – Studený, Varga D., Dalajka
HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Dresler, Slavík, Janota, Fišera, Kaluža, Hryciow – Jaroš, Finsterle / Zachar, Ollender – Káňa T., Zdeněk, Luka – Fojtík (od 32. Ballner), Haas, Káňa J.

Hvězdy zápasu

Vladimír Luka (POR) (3+1)
Tomáš Káňa (POR) (2+2)
Tomáš Brunec (VAM) (1+0)

Ollenderova dorážka, vyrovnání Kývaly a devět minut ve čtyřech

Bobři začali menším nátlakem a hned v úvodu si vynutili faul Lukáše Finsterleho. Přesilovka se ale domácímu týmu nevyvedla podle představ, a tak mohli po jejím skončení úřadovat Flašarovi učni. Na začátku sedmé minuty se totiž vytvořil pořádný závar před Šafránkovou brankou, načež přispěchal na pomoc Samuel Ollender, který dorazil puk do sítě – 0:1. Valaši však i nadále hýřili aktivitou a za pět minut byli odměněni. Adam Hořanský přenechal v brankovišti puk Martinu Kývalovi, který odstartoval euforii v domácím publiku – 1:1. Na ledě vzrůstaly emoce a do konce třetiny stihli Ostravané vyfasovat ještě 43 trestných minut, přičemž po posledním verdiktu rozhodčích musel Jan Káňa předčasně do sprch. HC RT TORAX ale ubránil celý zbytek třetiny ve čtyřech, což bylo pro další průběh zápasu klíčové.


Teč Tomáše Káni, škodolibá radost Fojtíka a konec pro Šafránka

Ostravané mohli hned na začátku druhé třetiny při oslabení jít znovu do vedení, lukrativní obranný zákrok Michala Žáka ale tuto možnost rozmetal na prach. Početní převahu si vynutili také hosté z Poruby, a ač tu první nevyužili, o té druhé se toto již říci nedá. Po 23 vteřinách druhého trestu totiž tečoval střelu Jiřího Zdeňka Tomáš Káňa a Dušan Šafránek byl v tu chvíli bezmocný – 1:2. Druhý gól v bobří síti udělal nemalou radost Josefu Fojtíkovi, který si neodpustil posměšné gesto k domácímu gólmanovi, za což byl poslán nekompromisně do kabin. A za minutu byla radost na ostravské střídačce dvojnásobná. Vladimír Luka napřáhl na kruhu a propálil exopavského brankáře – 1:3. To už bylo pro domácí vše a mezi tři tyče se postavil Lukáš Plšek. V závěru třetiny mohlo být už hotovo, jeden z Ostravanů ale orazítkoval jen tyč.


HC RT TORAX přidal další trefy v přesilovce i oslabení a vyřel vyrovnání série

A Poruba využila i další přesilovku, která byla na programu ve 44. minutě. Tomáš Káňa nahrával Vladimíru Lukovi, který si najel mezi kruhy a přesnou ranou do horního růžku zmrazil valašské publikum – 1:4. Stejně jako domácí, tak i hosté se dočkali dlouhé pětiminutové přesilovky, která byla navíc umocněna dalším trestem, v početní převaze se ale Flašarova družina spíše trápila a větší problémy dělal Hynku Kůdelovi zejména agilní Rostislav Vaněk. Bobři dlouhé oslabení ustáli a po něm se konečně také sami nadechli. Tomáš Brunec se dostal ke kotouči u brankoviště a střelou pod víko nezklamal – 2:4. Domácí sáhli více než tři minuty před koncem třetiny k power-play, nicméně to byla voda na porubský mlýn, který v ní definitivně potvrdil srovnání série. Nejprve v čase 57:18 se přes celé hřiště trefil Vladimír Luka – 2:5. Po této brance ale stále nebylo hotovo, jelikož Porubští šli znovu do oslabení. V něm však vystihl nepřesnou rozehrávku Bobrů Tomáš Káňa, který ujel domácí obraně, vymíchal Lukáše Plška a s pomocí tyče přidal další zářez – 2:6. 45 sekund před koncem domácí již jen korigovali. Jakub Jenáček přenechal kotouč Jakubu Pořickému, který s pomocí tyče upravil – 3:6.


Semifinále II. ligy skupiny Východ

Šumperkvs.Hodonín6:2 (stav série 1:1)

Ohlasy k utkání

Jiří Weintritt (HC Bobři Valašské Meziříčí): Vyjádřím se po konci série.

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Vyjádřím se po konci série.