Starší dorost třikrát vedl, přesto má pouze bod. Draci dokonali obrat v nájezdech, rozhodl Vogel

12.01.2018, René Chyla

Páteční odpoledne proti sobě svedlo týmy, které se proti sobě postavily letos již počtvrté. Druhá Poruba hodlala vyrovnat negativní zápasovou bilanci se Šumperkem, k čemuž také nakonec neměla daleko. Draci ale na každou branku domácích dokázali vždy nalézt odpověď, a tak o osudu musely rozhodovat až samostatné nájezdy. Ty jsou ale v lize pro Suchánkův výběr letos zakleté, a tak Draci berou i druhý bonusový bod, když v Ostravě zvítězili 4:3.

Regionální liga staršího dorostu - N9 pá 12.1.17:00
HC RT TORAX Poruba
HK Mladí Draci Šumperk
3:4sn(1:1, 1:0, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 6. Timura (Bukowski), 30. Brodek (Vavřík), 50. Vavřík (Stodůlka, Pitucha) – 15. Blecha (Výkruta), 45. Jurča (Štrbík, Moravec), 55. Šíp (Vogel, Urban) a rozh. náj. Vogel. Rozhodčí: Fiala – Gančarčík, Hranoš. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 24:27. Diváci: 93. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4.
HC RT TORAX Poruba: Mrázek – Timura, Pliska; Husák, Pitucha; Kroček, Nagy – Béreš, Bukowski, Bořuta – Stodůlka, Vavřík, Brodek – Richtár, Häring, Vojtášek
HK Mladí Draci Šumperk: Venouš – Drlík, Plhal, Haluza, Ott, Hladiš, Habrman, Štrbík – Čada, Vogel, Jurča, Šíp, Výkruta, Scheuter, Urban, Blecha, Moravec

Hvězdy zápasu

Daniel Timura (POR) (1+0)
Martin Pliska (POR) (0+0)
Jiří Brodek (POR) (1+0)

Häringova šance a využití přesilovky kapitánem

Domácí borci začali aktivněji a už ve třetí minutě se mohli ujmout jednobrankového vedení, když před Daliborem Venoušem nebezpečně několikrát dorážel Daniel Häring, šumperský gólman ale odolal. V šesté minutě si však už pro kotouč do své sítě přeci jen musel sáhnout. V přesilovce vypálil od modré Daniel Timura a puk se odrazil zřejmě od jednoho z hostů přesně mezi Venoušovy betony – 1:0. Za minutu se až do brankoviště protáhl Tomáš Husák, v rozhodující chvíli ale puk nezvedl a skóre zůstalo nezměněno. I Draci ale dostali možnost přesilovky, paradoxně si však vytvořili větší tlak až po jejím skončení, Porubští v tu chvíli nevěděli, kde jim hlava stojí.


Propad v přesilovce potrestal Blecha a Draci blízko obratu

Na druhé straně dostali další možnost využít početní převahu hráči HC RT TORAX, místo toho ale domácí tým inkasoval. Tomáš Výkruta se natlačil za posledního beka a napálil to přímo do Kryštofa Mrázka, kotouč se však následně povaloval v brankovišti, odkud jej do odkryté klece pohodlně poslal Denis Blecha – 1:1. Druhá půle první třetiny byla v režii hostujícího mužstva, jež mohlo před první sirénou stav dokonce otočit, Kryštof Mrázek ale přežil jak přečíslení dva na jednoho, tak i následnou dorážku, která ovšem mířila nad.


Vyzyvatel Bukowski a dělovka Brodka

Druhá třetina byla z hlediska obranné činnosti preciznější a šancí najednou ubylo. Parádní příležitost připravil z rohu kluziště ve 27. minutě pro Richarda Bořutu Jakub Bukowski, prvně jmenovaný ale trefil pouze beton připraveného Dalibora Venouše. Za tři minuty se akce opakovala, na jejím konci byl ale Viliam Béreš, jenž těsně pravou tyč minul. V téže minutě si Ostravané vzali vedení zpět. Michael Vavřík přenechal na hranici levého kruhu kotouč Jiřímu Brodkovi, který dělovkou poslal kotouč pod víko – 2:1.


Štěstí Jurči, Vavříkova dorážka a zachránce Štrbík

Draci dokázali vyrovnat i podruhé, stalo se tak ve 45. minutě, kdy vypálil Jan Štrbík, do jehož rány zasáhl ještě bruslí Matouš Jurča, který tečoval puk mezi betony – 2:2. Jakub Bukowski následně na druhé straně nahrával v přečíslení Richardu Bořutovi, ten ale Porubským vedení nevrátil. Poruba vedla potřetí v 50. minutě, kdy využila signalizovanou výhodu. Daniel Stodůlka sice trefil pouze levý Venoušův beton, dorážka Michaela Vavříka do prázdné už ale svůj cíl našla – 3:2. Daniel Stodůlka následně ujel šumperské obraně, Jan Štrbík však dokázal situaci dobrusli a na poslední chvíli akci zabránit. Jiří Brodek poté v přesilovce nahrával před prázdnou klec Michaelu Vavříkovi, porubský útočník ale se střelbou zaváhal a šumperský brankář se stačil včas přesunout.


Asistence pro rozhodčího a Vogelovův obrat v nájezdech

Na opačné straně tak přišel trest. Kotouč se u mantinelu odrazil od brusle hlavního sudího přímo najíždějícímu Liboru Šípovi, jenž se štěstím překonal Mrázka k levé tyči – 3:3. A blízko byl dokonce obrat, když dvojice Tomáš Výkruta – Denis Blecha totálně rozebrala ostravskou defenzívu, branka z toho ale nakonec nebyla, a tak se šlo do nájezdů. Na parádní trefu Jakuba Čady sice našel odpověď Jakub Bukowski střelou mezi betony, Radek Vogel si ale porubského gólmana povytáhl a poté už zakončoval do odkryté klece – 3:4.


Ohlasy k utkání

Marek Pavlačka (HC RT TORAX Poruba): Zápas měl od začátku velmi slušné tempo, v prvních deseti minutách jsme byli lepší my, v těch dalších deseti zase Šumperk. Celkově byl zápas velmi solidní, alespoň co se týče bruslení, hry do těla i šancí. U našich kluků mi ale více chybělo to, aby se do zápasu více vžili, více se vyhecovali a zkrátka větší vůle po vítězství. K tomu chyběla také zodpovědnost, která nám, dá se říct, celé utkání prohrála. Nabádali jsme kluky, ať hrají jednoduše, ale někteří si myslí, že mohou hrát podle sebe, dělají kličky v obranné třetině a poté nehrají to, co mají. Zápas skončil spravedlivou remízou, ale třikrát jsme vedli, takže ten zápas jsme už do vítězného konce dotáhnout měli. Nájezdy jsou loterie, ale to nám letos zkrátka nejde.

Rudolf Haluza (HK Mladí Draci Šumperk): Viděli jsme vyrovnané utkání, ten začátek jsme ovšem zaspali, tam totiž byli domácí jasně lepší. Od druhé třetiny jsme ale minimálně hru vyrovnali a troufám si tvrdit, že jsme v prostřední části měli i více brankových příležitostí. Naše efektivita je ale bohužel špatná, no a co se týče poslední třetiny, tak ta byla asi nejvyrovnanější ze všech a nájezdy už jsou o štěstí. Rád bych pochválil náš tým, protože se za žádné situace nevzdal a vždy našel dostatek síly na to, aby zápas vyrovnal a následně také v penaltách otočil.